Kétmilliós bírságot lengettek be az egyik fideszes polgármester kihívójának

Belpol

A velencei jegyző így próbálta eltanácsolni a helyi ellenzéki szervezetet egy kampányrendezvény megtartásától. Pedig a politikai jogok gyakorlásába a jegyző nem, legfeljebb a rendőrség szólhat bele. Ám őket értesítették a szervezők.

Telefonos lakossági bejelentésre hivatkozva akarta megakadályozni egy szabályosan bejelentett ellenzéki kampányrendezvényt a velencei önkormányzat jegyzője. Szombathyné Kézi Aranka kétmillió forintos bírságot helyezett kilátásba a rendezvény megtartása esetére, arra hivatkozva, hogy "közterületen tervezett rendezvény lebonyolításához közterületi-használati engedély szükséges".

Csakhogy politikai rendezvény vagy közéleti véleménynyilvánításra alkalmas esemény – például kampányprogram, tüntetés – szervezése a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik. Ugyanis ilyenkor az állampolgárok politikai alapjogaikat gyakorolják, ami nem hasonlítható össze egy fesztivállal vagy egy utcabállal. Vagyis nem szükséges a megtartásához területfoglalási engedély.

Az ilyen rendezvényeket csupán a rendőrségnek kell bejelenteni. Elviekben a rendőrség megtilthatja a rendezvény megtartását, ám még akkor is meg lehet tartani, ha a szervezők semmilyen visszajelzést nem kapnak. Ugyanis ilyenkor a "hallgatás, beleegyezés" elve érvényesül. Elég ehhez a beadványt igazoló tértivevény, hogy azt kézhez vette a rendőrség.

A Regélő Hagyományőrző Egyesület polgármester-jelöltje, Gerhard Ákos be is mutatta ezeket a dokumentumokat a Narancs.hu-nak hangsúlyozva, hogy teljesen szabályosan jártak el.

Utolsó pillanatban

Csakhogy a velencei jegyzőt ez különösebben nem hatotta meg, az egyesület néhány órával a rendezvény előtt, de már a hivatali idő végén e-mailben kapta meg a felszólítást, ami leszögezi: "Felhívom a figyelmét, hogy aki a közterületet közterület-használati engedély nélkül használja, úgy arra (...) jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén 50.000,- Ft-tól 2.000.000,- Ft-ig terjedő közigazgatási bírság szabható ki".

Gerhard Ákos polgármester-jelölt egy májusi rendezvényen

Gerhard Ákos polgármester-jelölt egy májusi rendezvényen

Fotó: Facebook/Gerhard Ákos

Az egyesület a biztonság kedvéért a Társaság a Szabadságjogokért jogászaival egyeztetett. Hüttl Tivadar a TASZ jogásza a Narancs.hu-nak azt mondta, hogy a jegyzői lépés "nettó fenyegetés". Ugyan a civil szervezet szabályos bejelentésére a rendőrség nem reagált, ám nem is tiltotta meg azt. Vagyis zöld utat kaptak a kampányrendezvény megtartásához. Hüttl hangsúlyozta, a jegyzőnek  a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó ügyekben nincs se hatásköre, se illetékessége.

A Regélő Hagyományőrző Egyesület a fenyegető hangvételű levél ellenére megtartotta programját, visszautasítva a jegyző jogszabálysértő és félelemkeltésre alkalmas eljárását.

A velencei ellenzéki egyesület programjában az átlátható városi vagyongazdálkodás, a zöldterületek megóvása és a minőségi életteret jelentő helyi közösség mellett és a tópart egyre fokozódó beépítése ellen foglal állást.

Háborgó fiatal családosok küzdenek a vállalkozói túlerővel szemben

Áll a bál Velencén, mert egy helyi befolyásos vállalkozó folytatná az agyonterhelt Korzó beépítését.

Velencének jelenleg a fideszes Koszti András a polgármestere, aki indul az őszi önkormányzati választáson is. Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy ugyan a jegyző a törvényesség őre helyben – ha úgy tetszik, ő az önkormányzat nem politikai "felét" képviseli –, a jegyző felett a munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

Koszti András polgármester (balra) a Fidesz-kongresszusán Semjén Zsolttal

Koszti András polgármester (balra) a Fidesz-kongresszusán Semjén Zsolttal

Fotó: Facebook/Koszti András

Gerhard Ákos, a Regélő Egyesület polgármesterjelöltje a Narancs.hu kérdésére elmondta, váratlanul érte az egyesületet a jegyzői fenyegetés, hogy "a jog eszközével jogtalanul próbálták meg" őket ellehetetleníteni. A családjával a kisvárosban élő Gerhard a legaktívabb szószólója volt a kereskedelmi és szolgáltató egységeket magába foglaló tóparti Korzó további beépítését ellenzőknek, helyi népszavazást is kezdeményezett már. Az egyesület időközben az egyik legfőbb kihívója lett a jelenlegi városvezetésnek, szeptember 13-án nemcsak a polgármester-jelöltjét, de képviselő-jelöltjeit is nyilvántartásba vették.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Figyelmébe ajánljuk