Az Országgyűlés Hivatala nem vizsgálja ki, hogyan hallgathatták le Karácsonyékat

  • narancs.hu
  • 2019. október 2.

Belpol

Mert nem tartozik feladat- és hatáskörébe.

A múlt héten mi is megírtuk, hogy egy kiszivárgott hangfelvételen Karácsony Gergely többek között arról beszél, hogy milyen a viszonya az MSZP-vel, és miért nem sikerült Zuglóban az utolsó percig egy teljes körű ellenzéki megállapodást tető alá hozni, és ebben milyen szerepet játszott Tóth Csaba, a helyi szocialisták fő embere. Karácsony ezzel kapcsolatban olyanokat mondott, hogy: „Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak”.

A felvétel nyilvánosságra kerülésekor Karácsony azt mondta, a hangfelvétel manipulált, összevágott, a mondatait nem a nyilvánosságnak szánta és a Fidesznek állhatott érdekében nyilvánosságra hozni.

Három nappal később Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője sajtótájékoztatót tartott, ahol megerősítette, hogy a felvétel megvágott és manipulált, majd közölte, hogy azt a képviselői irodaházban készítették, méghozzá a párt elnökségi ülésein. Nem is egyetlen alkalom alapján készülhettek, tehát valaki vagy valakik rendszeresen lehallgatták az üléseket. Ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek, tiltott adatszerzés miatt.

A hvg.hu ezért megkérdezte az Országgyűlés Hivatalát, hogy vizsgálják-e a "titokban rögzített hangfelvétel keletkezésének körülményeit", hiszen azok a Párbeszéd állítása szerint a képviselői irodaházban történtek, ami egy nemzetbiztonsági védelem alatt álló épület, ahová csak előzetes engedélykéréssel lehet bejutni.

A parlamenti sajtóiroda a lapnak azt válaszolta, nem vizsgálják az ügyet, mert az "nem tartozik a Hivatal feladat- és hatáskörébe".

Figyelmébe ajánljuk