Háromszor is riasztották pénteken a magyar Gripeneket

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. április 8.

Belpol

Felrobbantással fenyegettek meg két, Oroszországból Belgrádba tartó repülőt, amelyeket kikísértek a vadászgépek. Harmadszor egy Ausztria felől érkező kisrepülő miatt kellett ugrani.

Bombafenyegetés miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit péntek délután – közölte a Honvédelmi Minisztériumra hivatkozva az MTI pénteken délután először háromnegyed háromkor.

A közlemény szerint egy Szentpétervárról Belgrádba tartó A319-es szerb utasszállító repülőgép jelzett bombafenyegetést a polgári légiirányítás felé. Ezért a NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központja riasztotta a Magyar Honvédség vadászgépeit, amelyek a felszállást követően a repülőgépet kikísérték a magyar légtérből, majd visszatértek a kecskeméti bázisra.

Egy órával később arról számolt be a távirati iroda, hogy ismét föl kellett szállniuk a magyar vadászgépeknek. A második alkalommal egy Moszkvából Belgrádba tartó – szintén bombafenyegetést jelző – utasszállító repülőgép miatt riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó vadászgépeit.

A Gripenek azonosították ezt a szerb repülőgépet is, és kikísérték a magyar légtérből. 

A géppárnak 17 óra körül azért kellett harmadszor is felszállnia, mert egy Ausztria felől érkező, Piston típusú kisrepülőgép nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légiirányítással.

A NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központ riasztását követően a Gripenek felszálltak, és miközben azonosították a repülőgépet, annak vezetőjével a légiirányítás is felvette a rádiókapcsolatot. Este 9-kor az MTI újabb részletet közölt az osztrák repülővel kapcsolatban: berepült a paksi atomerőmű három kilométeres, tiltott légterébe. Ezt Kovács Antal, az atomerőmű kommunikációs igazgatója mondta.

A vadászrepülők a kisgépet Szegedre kísérték, majd visszatértek a kecskeméti bázisukra.

Legutóbb március 28-án kellett felszállniuk a Gripeneknek, akkor egy Belgrádból Szentpétervárra tartó, szintén robbantással megfenyegetett szerb repülőgép miatt kellett felszállniuk a Gripeneknek. A személyszállító repülőt a lengyel légtér felett fenyegették meg, ezért onnan visszafordították Belgrád felé, végig kellett kísérni a szerb–magyar határig. Megvárták, amíg Belgrádban leszáll a fenyegetett repülő, majd visszatértek a bázisra. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk