Szegedi Csanád volt EP-képviselő csalási ügye

Ki látta?

Belpol

Bírósági szakaszba lépett a Szegedi Csanád elleni eljárás; hét társával együtt 155 millió forintos csalással vádolják. A volt jobbikos politikus korábbi környezetében állítják, semmit sem tudtak az ügyeskedésekről.

Bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Ügyészség tavaly decemberben vádat emelt Szegedi Csanád és hét társa ellen. A vádirat szerint Szegedi 2009 és 2014 között európai parlamenti képviselőként utazási költségtérítés jogosulatlan megszerzésével, parlamenti asszisztenseivel – részben fiktív – foglalkoztatási jogviszony létesítésével, a Brüsszelben fogadott látogatócsoportok több esetben valótlan költségei után járó támogatással, és kiadványok gyártására kötött – tényleges teljesítés nélküli vagy túlárazott – szolgáltatói szerződésekkel a támogatási összegek jelentős részét eltulajdonította. Részben önállóan, részben az asszisztensei és gazdasági társaságok ügyvezetőinek segítségével megtévesztette az Európai Parlamentet (EP), és összességében több mint 155 millió forint vagyoni hátrányt okozott. Az ügyészség öt év börtönt és öt év közügyektől való eltiltást kért arra az esetre, ha Szegedi beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyalási jogáról. Emellett 17,5 millió forintos pénzbüntetés, valamint 78 millió forintos vagyonelkobzás elrendelését is indítványozta a vádhatóság. A volt politikus tagadja a bűncselekmények elkövetését, és eddig még nem fizette vissza a pénzt – egyik vádlott társa viszont részleges beismerő vallomást tett.

Előtte, utána

A fordulatos pályájú Szegedi Csanád a Vona Gábor elnökölte Jobbik egyik alelnöke volt, részt vett a szélsőjobboldali félkatonai szervezet, a Magyar Gárda létrehozásában, majd 2009-ben a Jobbik listáján bekerült az EP-be. 2012-ben egy kiszivárogtatás nyomán óriási vihart kavart, hogy a virtigli antiszemita nézeteket valló politikus anyai ágon zsidó származású. Szegedi némi tépelődés után kilépett pártjából, európai parlamenti mandátumát viszont nem adta vissza.

Az EP-képviselő a pártból való kilépése után megkereste Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbiját, akinél megértésre és támogatásra lelt. (Lásd erről: „Kirekesztőből kirekesztett lettem”, Magyar Narancs, 2013. július 4.) „Egyházi közösségünk tagjainak nem kötelessége megosztani velem életük történéseinek részleteit, különösen a hitélethez nem közvetlenül kapcsolódó részleteket, ezzel szemben nekem kötelességem tiszteletben tartanom tagjaink magánéleti szférájának sérthetetlenségét” – írta Köves Slomó, amikor arról érdeklődtünk, volt-e tudomása Szegedi vélt vagy valós bűncselekményeiről. „Egyházunk minden esetben feladatának tartja a bűnét felismerő és nyilvánosan megvalló, megtérni vágyó segítését. Igyekszünk ebben minden segítséget megadni a számára, függetlenül attól, hogy korábban a Jobbik, a DK, vagy a MÚOSZ tagjaként követte el bűneit” – tette hozzá.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk