Interjú

„Vagdalkozó bűnbakkeresés”

Krekó Péter, a Political Capital igazgatója az ellene indult lejárató akcióról

Belpol

Egy brüsszeli lapnak nyilatkozott a magyar kormány járványkezelési stratégiájáról, mondatait a kormánypárti sajtó kiforgatta és úgy értelmezte, az ellenzéknek ad tanácsot a kormány megdöntésére. A politikai elemzővel oltásellenségről, álhírekről és arról beszélgettünk, milyen az, ha saját maga válik kutatása tárgyává.

Magyar Narancs: December vége óta a saját bőrén is megtapasztalhatta azt, amivel hosszú ideje foglalkozik: a dezinformáció kutatójából a dezinformáció tárgya lett, ahogy egy interjúban fogalmazott. Hogyan lesz egy félreértelmezett mondatból halálos fenyegetés?

Krekó Péter: Bár nagyjából érteni vélem, milyen célokat akarnak ezzel elérni, továbbra is értetlenül állok a történések előtt. Nagyon bizarr érzés, amikor az ember fikciót olvas saját magáról: mintha egy regény főszereplője lenne. Az önmagában groteszk, hogy álhíreken keresztül egy ördögi figurának festenek le, ráadásul még a véleményemet is ellenkezőjébe fordítják, hiszen engem és a Political Capitalt oltásellenességgel biztosan nem lehet vádolni. Nem tudom, hogy a számomra ismeretlen „újságírónak”, aki azt a legelső cikket írta rólam, valóban hiányos-e az angol nyelvtudása, vagy szándékosan félremagyarázta, amit olvasott a Politicóban. A gondosan megtervezett kampány inkább az utóbbit valószínűsíti. Már csak azért is, mert amikor akár én, akár hiteles fordító, vagy maga a Politico is kijelentette, hogy nem azt mondtam, amit a kormányoldali propaganda beleérteni vélt a szavaimba, akkor arról egy szó sem jött le a kormányzati sajtóban, ahogy a mellettem indult petícióról sem.

A lejárató kampánynak lehet egy revansista indítéka: a múlt év végén több pert is megnyertünk a kormányzati média zászlóshajói ellen. Emellett a Political Capital szakértői sokat nyilatkoznak a nemzetközi médiában, ami egyeseknek bizonyára szúrja a szemét. És van egy erős kormányzati bűnbakkeresési igény is: a magas halálozási arányt és az oltások iránti alacsony bizalmi mutatókat valakikre rá akarják kenni. Elsősorban az ellenzékre, de ebbe a történetbe rángattak bele engem is.

MN: Miért csinált ebből ekkora ügyet a kormány? Petíciót indítottak ön ellen, megszólaltak kormánytagok és maga Orbán Viktor is, aki azt mondta, ilyen gonosz mondatot ritkán hallani.

KP: A cél kettős lehet: engem, minket elhallgattatni és az ellenzéket hitelteleníteni. Ami az elsőt illeti, bizonyosan nem fog sikerülni, mert továbbra is ugyanúgy nyilatkozunk. Ami a politikai indítékot illeti, a halál szót az ellenzékkel akarják összekapcsolni; őket akarják felelőssé tenni a sok ezer ember haláláért, csak azt nem értem, ehhez miért kellek a képbe én. A politikai kommunikációs logika szerint egy ilyen kampányt a legismertebb figurákhoz kell kötni, így ha Gyurcsányhoz vagy a Momentum politikusaihoz kötik, azt értem. Én azonban kevésbé vagyok közismert, ráadásul politikai elemzőként még szavazni sem lehet rám vagy ellenem. Ehhez képest legalább kétszáz cikkben jelent meg a nevem – ezt az energiát arra is fordíthatták volna, hogy népszerűsítsék a vakcinát.

A kormány kitalált a Pfizer-vakcinára egy jó szlogent, hogy ez egy kvázi magyar vakcina; a kutatásokból tudjuk, hogy abban bíznak a leginkább az emberek. Nem értem, miért nem mondják meg inkább egyértelműen, hogy kell-e regisztrálni, és miért nem használják arra a médiagépezetet, hogy a Fidesz szavazótáborát – ahol szintén nagy az oltás elutasítottsága – meggyőzzék arról, hogy oltassák be magukat. Miért nem jelennek meg a számukra hiteles szereplők Kovács Ákostól Balázs Péterig, és mondják el, miért fontos az oltás.

 
Krekó Péter, a Political Capital igazgatója. Fotó: Sióréti Gábor

MN: Másképp működik a kormányzati kommunikáció most, a koronavírus-járvány okozta krízishelyzetben, mint korábban, például amikor a migráció vagy az ún. Soros-terv volt a téma?

KP: Kapkodást és vagdalkozó bűnbakkeresést látok. Politikai szinten már tudják, mit akarnak kihozni a helyzetből: az ellenzéket és a halálkampányt összekapcsolni. Viszont rendkívül ellentmondásosak az üzenetek például arról, hogy lesz-e orosz vakcina. Politikai módon próbálnak orvosolni egészségügyi problémákat. Orbán Viktor azt mondta, a védekezés sikerét a megmentett emberéletekben kell mérni, a magas halálozási arány miatt azonban a kormány számára nem kedvező a helyzet. Először van esély arra, hogy a legerősebb pontján kezdjék ki az Orbán-kormány imázsát: a kompetencián keresztül. Az, hogy a kormány és a politikusok tisztességtelenek vagy korruptak, a magyar politikai rendszerben nem jelent semmit, mert a választók mindenkit korruptnak tartanak. Egy korrupciós botrány nem rengeti meg a hatalmukat. Az viszont régóta imázselőnye a Fidesznek, hogy azt hangoztatják, ők kompetensebbek, mint az ellenzék. Ezt kezdheti most ki az, hogy rosszak a halálozási mutatók, és következetlen a kormány.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk