Kiadatná a bíróság az MVM–Mészáros-üzlet titkait

  • narancs.hu
  • 2023. április 8.

Belpol

A három éve húzódó per új eljárásában a Fővárosi Törvényszék ismét úgy ítélt, a tulajdonosi határozatokat meg kell mutatni.

Lantos Csaba energiaügyi miniszternek 15 napon belül kitakarás nélkül ki kell adnia az állami MVM-csoportra vonatkozó 2019-es és 2020-as tulajdonosi határozatokat a Fővárosi Törvényszék döntése értelmében – írja a Népszava.

A lap az MSZP frakcióvezetőjétől, Tóth Bertalantól értesült a múlt héten született elsőfokú ítéletről. 

A szocialista politikus szerette volna megnézni, milyen döntések vezettek oda, hogy az MVM az említett időszakban több tízmilliárd forintért megvette Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől a Mátrai Erőművet, ami a jelek szerint nem volt jó üzlet az államnak.

A Tóth által kért információkat az energiaügyben illetékes tárcák – előbb a nemzeti vagyonért felelős, majd az inovációs és technológiai, majd a technológiai és ipari, legutóbb pedig az energiaügyi minisztérium – sem adta ki, különböző indokokra hivatkozva. 

Az ellenzéki politikus tavalyelőtt adatkiadási pert indított. Megkapta az MVM-mel kapcsolatos nem minősített határozatok címét, de őt az iratok tartalma is érdelekte. Az alperes emiatt emelte a költségtérítési igényét, 426 ezer forintra: arra hivatkozott, hogy a kért iratokban ki kell takarni bizonyos részleteket, és ennek a műveletnek vannak költségei. Tóth erre úgy reagált, ő nem kért semmilyen kitakarást. 

A bíróság első- és másodfokon is 54 ezer forintos költségtérítést ítélt méltányosnak, nem tartva szükségesnek a kitakarást.

Idén januárban a Kúria a költségtérítéssel kapcsolatos kétségek miatt új eljárásra utasította a Fővárosi Törvényszéket.

A törvényszék azonban kitart a másfél évvel ezelőtti döntése mellett,

ugyanolyan tartalmú határozatot hozott. A Népszava megjegyzi, Tóth az MVM-mel szemben hasonló témában már elveszített egy adatkiadási pert, miután a Fidesz–KDNP javaslata nyomán módosították az erre vonatkozó jogszabályt. 

Tóth most azt nyilatkozta, örül a számára kedvező újabb ítéletnek. Továbbra is úgy tartja, a Mátrai Erőmű megvétele „túlárazott, mutyigyanús” üzlet volt. Elvárja Lantos Csaba minisztertől, hogy tényleg tegyen eleget az ítéletnek, és 54 ezer forint ellenében adja át neki az MVM-határozatokat.

A Népszava szerint erre ilyen előzmények után nincs sok remény. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk