Kiakasztotta a kormány a napelemhasználókat és a szakmát

  • narancs.hu
  • 2022. október 16.

Belpol

És azokat a tízezreket is elbizonytalanítja, akik most szereltetnének fel a házukra napelemeket.

Megdöbbentette a MANAP Iparági Egyesület (MANAP) elnökségét az október 13-i kormányinfón elhangzott bejelentés – írja a 24.hu. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a kormány változtat a napelem-telepítés szabályain, mert a villamosenergia-rendszer nem képes befogadni a megtermelt energiát. Felfüggesztik a betáplálási kötelezettséget, és az eljárás is egyszerűbb lesz. 

Ez első hallásra akár jó hírnek tűnhet, pedig, mint kiderült, nem az.

Az iparági egyesület szerint az a baj, hogy ha nem lehet számítani arra, hogy a megtermelt áram egy részét befogadja az elektromos hálózat, ahogyan eddig, akkor a telepítések beruházásának megtérülése nagyon hosszúra nyúlik, mert arányaiban nagyon nagy tárolót kell venniük a tulajdonosoknak a napelemeik által megtermelt teljes árammennyiség tárolásához. Ez rövid távon azzal járhat, hogy a lakossági napelem-telepítés leáll, és ez most, amikor energiakrízist él át az ország, különösen rossz fordulat, egyáltalán nem szolgálja a lakosság, sem pedig az iparágban dolgozó kis- és középvállalkozások érdekeit.

Arról sem tudtak az iparág szereplői és a napelemek fölszereltetésére készülő magánemberek, hogy a villamosenergia bruttó elszámolására való áttérés együtt járhat a betáplálás korlátozásával vagy tiltásával. 

A MANAP arra kéri a kormányt, hogy tegye egyértelművé, mi a szándéka a napelem-telepítésekkel, a fel nem használt áram betáplálásával, elszámolásával kapcsolatban, mert e bejelentés nyomán most tízezrek nem tudják, mi vár rájuk, a piac megállt.

A szervezet emlékeztet, hogy a hazai villamosenergia-hálózat bővítésének szükségességéről régóta szó van, és a MANAP úgy tudja, a megfelelő folyamat is elindult. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.