"Kicsinállak, kullancs" - Neonácik Kelet-Németországban

  • Bogár Zsolt
  • 2005. június 23.

Belpol

A volt NDK egyes területein virul a jobboldali radikalizmus. Kelet-Szászországban nemcsak a politikai okokra visszavezethető utcai erőszak gyakori, de tavaly a szélsőjobboldali NPD is itt aratta legnagyobb választási sikerét. A jelenséget a helyszínen vizsgáltuk.

A volt NDK egyes területein virul a jobboldali radikalizmus. Kelet-Szászországban nemcsak a politikai okokra visszavezethető utcai erőszak gyakori, de tavaly a szélsőjobboldali NPD is itt aratta legnagyobb választási sikerét. A jelenséget a helyszínen vizsgáltuk.

Péntek, késő este. Lutz a közeli kocsmába tart. Már majdnem odaér, amikor egy autó lassít mellette. Pár lépést ugyanazzal a sebességgel haladnak, majd a kocsi megáll. Kinyílik a kocsiajtó, és kihajol egy rövid hajú fiatalember. Az autós alaposan megnézi magának Lutzot, aztán nagy gázt adva elhajt. Ha nem ismernék egymást, Lutz talán nem is venné fenyegetésnek. De így?

A PDS (Demokratikus Szocialista Párt, az egykori keletnémet állampárt utódszervezete) körzeti vezetője, Lutz Richter már hozzászokott az ilyesmihez: "Pirnában is vannak neonácik, akik megpróbálják tervszerűen tönkretenni a légkört. Tettlegességtől sem riadnak vissza, de a pszichikai hadviselés az igazán gyakori. A >>Kicsinállak, kullancs!

A "kullancs" a náci szlengben a baloldaliak gúnyneve.

Tatort

Pirna Drezdától 20 km-re délkeletre, az Elba partján fekszik. A város Szász-Svájc, a német Monument Valley nyugati kapuja. A vidéknek a rendszerváltás után mindig megvolt a maga konspiratív módon szerveződő neonáci galerije (Kameradschaft, Korps). A csoportokat a karlsruhei alkotmányvédelmi hatóság menetrendszerűen betiltatta, a Nemzeti Offenzívából ezért lett Viking Fiatalok, abból Pirnai Bajtársi Szövetség, majd pedig SSS (Skinheads Sächsische Schweiz), melyet fénykorában, amikor a tagság elérte a száz főt, szintén felszámoltak. A rajtaütések ennek ellenére sosem szűntek meg.

A pirnai pályaudvaron egy Trabiland nevű diszkó és egy dönerbüfé fogad. A hajtóvadászatok csúcspontján, három évvel ezelőtt épp egy török gyorsbüfé tulajdonosa költözött el a családjával az állandósuló fenyegetettség elől. Az óvárosban minden előítéletem kapitulál: macskaköves szűk utcák, történelmi tanácsháza, késő gótikus Mária-templom. Bájos, békés negyed, remek kávézókkal. A domboldali Sonnenstein kastély a régi Pirnára néz; na, itt fogyhatott el a városrekonstrukcióra szánt pénz. A kastélyparkban csak egyetlen épület (egykor szeretetotthon, ma múzeum) nem lett az enyészeté, ahol 1940-41-ben a nácik 13 720 fogyatékost gyilkoltak meg az "eutanáziaprogram" keretében. Az elvadult park hátában egy "diszkont kínai üzlet". A vietnami tulajdonos még az NDK-s időkben került ide. Géplakatosi végzettségével nem sokra menne, szatócsboltjában ruhát, virágot, lottót, drezdai Dynamo-sálat árul. "Egyszer szemtanúja voltam egy náci akciónak, és többször előfordult, hogy származásom miatt sértegettek. Megalázó, de ilyenkor lehajtom a fejem és továbbmegyek. Két gyereket kell felnevelnem, nem akarom a rövidebbet húzni."

A neonácik véres utcai harcukat a "nemzeti felszabadított övezetek" kialakításáért folytatják, amit Lutz Richter a Narancsnak úgy fordított le, hogy tűnjön el a városból az összes másként gondolkodó, és csak a "nemzeti" kocsmák, klubok maradhassanak talpon. 2003-ban zajlott az SSS-per, melyben több mint húsz neonáci fiatal ült a vádlottak padján. A tárgyalás alatt bemutattak egy fájlt, amely a leendő áldozatok fő adatait (név, lakhely, autó, törzshelyek) tartalmazta, fotókkal illusztrálva. "Szokásuk volt, hogy egész közelről a képünkbe fényképeztek. Ekkor derült ki, hogy miért." (A németországi neonáci szervezetekről lásd a Hol, kik, hányan című keretes írást.)

NPD: törzs és proteszt

Miközben az utcai terror a per miatt valamelyest enyhült, a szélsőjobboldali Nemzetidemokrata Párt (NPD) szorosabbra fűzte együttműködését a neonácikkal. Ez azért is figyelmet érdemel, mert a skinhead-, illetve neonáci csoportok körében korábban nem tűntek túl hitelesnek a szélsőjobb pártok. Nem értették, hogy miért vágynak a politikai rendszer intézményeibe, ha azt egyébként meg akarják buktatni. A pártok meg féltek, hogy a neonácikhoz fűződő kapcsolatuk miatt esetleg őket is betiltják. Irigyelték viszont azt a két-háromszáz embert, akiket a neonácik a tüntetéseken mozgósítani tudtak. A különös kiegyezés hátterében az Udo Voigt pártvezér által meghirdetett népfrontos politika áll. (Voigtról lásd A vezér és programja című keretes írást.)

Tavaly ősszel a párt története legnagyobb sikerét elérve, a szavazatok 9,2 százalékát szerezte meg a szász tartományi választásokon, és ezzel 12 képviselőt delegálhatott a parlamentbe (Landtag), közülük ketten is szász-svájci választókörzetből jöttek. A járási parlamentbe (Kreistag), ahol korábban csak egyetlen küldöttje volt az NPD-nek, most öten is bekerültek. A siker egyes szász-svájci településen minden várakozást felülmúlt: volt, ahol minden negyedik (Rheinhardtdorf-Schöna: 25,2 százalék), illetve ötödik (Königstein: 21 százalék) választó az NPD-re voksolt. A párt nem is állított annyi jelöltet, ahányan végül a városi tanácsban köthettek volna ki. Pirnában az NPD 6,6 százalékot ért el, és ezzel először szerzett helyet a városi önkormányzatban. Rögtön kettőt.

Az elemzők szerint elsősorban azok a fiatal, illetve ötven év körüli férfiak szavaztak az NPD-re, akiket legjobban fenyeget a munkanélküliség réme. A magyarázatnak ellentmond, hogy a régió a maga 17 százalékos munkanélküliségével nem tartozik a legrosszabb helyzetben lévő térségek közé. Markus Ulbig polgármester (CDU) szerint az NPD profitált abból, hogy nekiment a Schröder-kormány szociális megszorító intézkedéseinek (Hartz IV), és meglovagolta a németországi Bush-ellenességet. "A protesztszavazatok száma azonban attól is függött, hogy az NPD helyi szinten mennyire szervezett. A közeli Felső-Luzsicában a párt gyenge lábakon áll, Szász-Svájcban viszont több fontos vezetője is ténykedik" - magyarázza a főpolgármester.

Helyi potenciál

Az NPD agytrösztje Szász-Svájcban a 38 éves autóvezető-oktató, Uwe Leichsenring Königsteinből. A 90-es évek közepétől ő építgeti a párt itteni bázisát. Mivel cégének három városban is van telephelye, széles ismertségre tett szert, és sok fiatallal került kapcsolatba. Az, hogy az NPD-nek Szász-Svájcban ma több tagja van, mint az SPD-nek és a zöldeknek együttvéve (kb. 150 fő), és tavaly több adományban is részesült, mint a parlamenti pártok, sokak véleménye szerint főként Leichsenring szervezői munkájának köszönhető. Azokon a településeken, ahol az NPD kiugró eredménnyel büszkélkedhet, a jelöltek mind megbecsült, népszerű polgárok. Mint például a bádogos és ezermester Jacobi, "a Michael" (51 éves), aki ugyan bolondul a fegyverekért, de bármikor fel lehet hívni, ha baj van a fűtéssel vagy elromlik a vécé. Vagy a szívgyógyász Johannes Müller (36 éves), aki rúnákat tetováltatott a mellkasára, de nagyon kedves és remek diagnoszta. Ezzel az ismertséggel bármely párt küldötteként indulhattak volna - vélhették a választóik. "Hogy épp az NPD-ben? Hát, Istenem!"

Szász-Svájcban a párt színeiben hárman is mandátumot nyertek az utcai verőlegények szülei közül. Az egyik a pirnai szenátor Egon Weihs (52 éves), aki a fia SSS-beli tevékenységét ahhoz hasonlította, amikor maguk is megverekedtek az asszonyokért, és szívesen játszottak nyomkeresősdit. A kőfaragómester talán soha nem kezdett volna politizálni, ha a fia náci termékkatalógusai nem kerülnek a kezébe. Germániáról szóló könyvek, náci csecsebecsék - ez volt a kezdet. Az otthon harmóniája teljesebb, mint valaha: más családban az apának nincs semmi tekintélye, neki tökéletes a viszonya a kisfiával.

Ulbig polgármester szerint az NPD-képviselők nem tartoznak az aktív városatyák közé. Eddig összesen három beadványt készítettek, azok is inkább fundamentális ügyekben kértek állásfoglalást. "Rögtön az elején azt tudakolták, hogy a legtöbb társadalmi szervezethez (pártok, egyházak, szakszervezetek) hasonlóan a városi tanács is elképzelhetetlennek tartja-e az együttműködést az NPD-vel, vagy tiszteletben tartja a pirnai polgárok döntését. Válaszomban leszögeztem, hogy amíg szakkérdésekkel foglalkoznak, nem lehet szó semmiféle korlátozásról. De értésükre adtam, hogy politikai céljaikat alkotmányellenesnek tekintem, és nem hagyom, hogy a városi tanács a politikai propagandájuknak teret biztosítson. Most úgy állunk, hogy maguktól egy hangyányit sem tesznek hozzá a város gondjainak megoldásához. De még irodát sem rendeztek be a szenátoroknak, ahol a választók felkereshetnék őket. A polgárok szerintem joggal kérdezhetik: minek küldtük akkor őket a testületbe?" A közvéleménykutatási adatok ellenben alig változtak, noha a választók a pártot már a munkája alapján is megbecsülhetik: az NPD ma ugyanannyi voksot kapna Szász-Svájcban, mint tavaly.

Civilek

A 27 éves Sebastian Reissiget 1998-ban támadták meg neonácik. A barátaival ekkor határozta el, hogy megpróbálják felrázni a várost, és egyesületet hoztak létre a barna erőszak megállítására (Aktion Zivilcourage, AZ). "Az akkori városvezetés tudomást sem akart venni az elharapózó erőszakról és az NPD első sikereiről. Ha a témát bárki szóba hozta, rásütötték, hogy a saját fészkébe piszkít, és ez a magatartás mennyit árt az idegenforgalomnak. Az emberek az utcán elfordultak, ha bármilyen atrocitást tapasztaltak. A rendőrség azt mondta, hogy nincs embere, a feljelentéseket követő nyomozás pedig hamar zsákutcába jutott." Mióta 2001-ben Markus Ulbig lett a polgármester, a helyzet megváltozott, a vezetés összefogja és támogatja a szélsőségellenes civil kezdeményezéseket, és együttműködik az AZ-val, melynek ma már közel negyven projektjét két tucat aktivista és több száz szimpatizáns támogatja. "Ismeretterjesztő előadásokat, felolvasóesteket, pódiumbeszélgetéseket ren-dezünk. Bemutatunk művészeket, akik a témá-ba vágó színdarabokat adnak elő. Találkozókat szervezünk holokauszt-túlélőkkel, ellátogatunk Theresienstadtba és Auschwitzba. A programok jelentős része az iskolákra fokuszál, így cseh-német diákcsereutak lebonyolításában is részt veszünk. Nemcsak felvilágosítani szeretnénk, hanem támogatunk minden kulturális rendezvényt, amely alternatíváját jelenti a szélsőjobbos koncerteknek, összejöveteleknek" - mondta Reissig, aki szerint az eddigi munkájuk is szerepet játszhatott abban, hogy Pirnában a térségi átlagnál valamivel kevesebben szavaztak az NPD-re. (Amiben közrejátszhatott azért Drezda közelsége és a negyvenezres lakosságszám is.)

A náci szubkultúrával a legtöbb fiatal 8-9. osztályos korában ismerkedik meg, elsősorban a skinheadzenén keresztül. Megtetszenek nekik a külsőségek, "bajtársak" közé kerülnek, erősnek érezhetik magukat. Az NPD tudja, hol termelődik az utánpótlás, szimpatizánsaik a tavalyi választások idején skinheadzenekarok fel-vételeiből álló ingyenes CD-ket osztogattak a szász-svájci iskolák környékén. A szubkultúra kiszolgálása üzletnek sem utolsó, a régióban két náci csomagküldő mellett Königsteinben (Crimestore) és Pirnában (Eagle) is van egy-egy angol nevű "náci üzlet". Az utóbbi kínálata szűkösebb: 10-15-féle CD, néhány póló, kitűzők, matricák, felvarrható jelvények, régi pénzek. A tulaj állítólag vigyáz arra, hogy csak legális holmikat áruljon. Különös, hogy a Rudolf Hess-póló ezek szerint még belefér, a szcéna első számú márkája, a Thor Steiner már nem. A kirakatban a próbababán Che Guevera-póló, a megtévesztés mára odáig fajult, hogy a skinheadek sem kopaszok már, és a neonácik a balos romantika médiasztárjának a képmását viselik a mellükön. Az üzlettől tíz méterre áprilisban török gyorsbüfé nyílt. A kurd üzletvezető hamar észrevette, kik járnak a szomszéd boltba, de reméli a legjobbakat: "Tegnap járt itt egy fiatal férfi, SS-jelet viselt az ingén. Vett egy döner kebabot, udvariasan köszönt, aztán elment."

Repedések

Tavaly novemberben egy országos akció keretében ("Szebb az élet náci boltok nélkül") tüntetést kezdeményeztek az Eagle bezárása érdekében. A demonstráció céljával Pirnában is mindenki egyetértett, de felszínre kerültek az ellentétek az antifa-koalíción belül. A polgármester, arra hivatkozva, hogy balos aktivisták különböző internetes fórumokon erőszak alkalmazását is kilátásba helyezték, nem támogatta a rendezvényt. Ezzel az AZ is egyetértett. "Egy ideológiával szemben szerintünk nem helyes egy másikkal harcolni. Ahogy erőszakra sem lehet fenyegetés a válasz. A jelenséget nem tudjuk kidemonstrálni a színről, ezért tartjuk fontosabbnak a felvilágosítást. A szélsőjobb felé orientálódó fiatalokat a maguk zárt gondolati rendszerében nagyon jól megtanították érvelni. Mi abban segítünk, hogy megmutatjuk, hol vannak a náci ideológia veszélyei, és miért átlátszóak az NPD jelszavai" - magyarázta lapunknak Reissig, aki mellesleg az NDK-s múlt emlékezetével sincs kibékülve. A polgármester állásfoglalását a tarka antifa persze sértésnek vette. Lutz Richter szerint el kell dönteni, hogy az utcát vissza akarják-e szerezni a szélsőjobbtól, és ha igen, "az esemény biztosítását nehogy már a rendezőkkel akarják megfizettetni". A pénz a jobboldali szélsőségek elleni harcban is nagy úr. Az állam a Civitas programon keresztül támogatja a demokratikus és toleráns gondolkodást ösztönző kezdeményezéseket, melyhez a civilek ott próbálnak gyűjteni, ahol tudnak (alapítványok, önkormányzat, magáncégek). Az AZ nemrég költözött új irodába, kiemelt támogatást kap a várostól, s ezt a tényt mások nem egykönnyen nyelik le.

Tiltás, tűrés, taktika

A történetben amúgy is pikáns a PDS szerepe. Az antifasizmus a párt identitásának része. Nevében nyári táborokat szerveznek, baloldali ellencédéket bocsátanak ki és a többi. Ám mialatt a PDS közeli Alternatív Ifjúsági és Kultúrcentrum ugyanolyan kitüntetettje a Tolerancia-díjnak, mint az Aktion Zivilcourage, a pártról a baloldali szélsőségek között emlékezik meg az alkotmányvédő hivatal éves jelentése. Hiába a PDS Kelet-Németországban a második legnagyobb erő, még mindig a régi istállószag lengi körül, és a nyugati pártok nyilván ellenérdekeltek abban, hogy ez elmúljon. Kínos, hogy az NPD egy sor kérdésben hasonlóan foglal állást, mint a PDS. Akár közösen is tüntethetnének Amerika, a kapitalizmus vagy a Schröder-kormány szociális intézkedései ellen, a többi antifa-csoporttal együtt.

Az NPD évek óta napirenden lévő betiltását a nagy parlamenti pártok (SPD, CDU) szorgalmazzák, a liberálisok és a zöldek nem látják igazán indokoltnak. Abban nincs vita, hogy politikai céljaikat tekintve az NPD alkotmányellenes. ("A rendszernek nincs hibája. A rendszer maga hiba" - nyilatkozta egyszer Leichsenring.) A kérdés jelenleg mégsem tűnik időszerűnek, mert 2001-ben az alkotmánybíróságon már megbukott a kezdeményezés, és a blama máig élénken él a politikusok fejében. (A kudarc oka az volt, hogy a belső elhárítás "elfelejtette" visszahívni beépített embereit a pártból, így nem lehetett megindítani az eljárást.) A betiltást a megkérdezett pirnai politikusok és civilek is csak látszatmegoldásnak tartják. Ugyanakkor nehéz megszabadulni a gondolattól, hogy az NPD nemcsak kiszolgálója és ösztönzője a jobboldali radikalizmusnak, hanem kordában tartásának eszköze is. Hiába tiltották be az összes neonáci egyesületet, különböző mutációi tovább élnek. Az NPD rendezvényein keresztül az államnak ezekre a fiatalokra is jobb a rálátása, arról nem is beszélve, hogy egy párteseményen a résztvevők is fegyelmezettebbek. A május 8-i berlini náci tüntetést a rendőrség legalább tíz kamerával filmezte. Az sem elhanyagolható szempont, hogy míg a szélsőbalos aktivisták a fő ellenségüknek az életükre törő neonácikat és az NPD-t tartják, addig nem foglalkoznak a kormánnyal. Bár aprópénz a politikai játszmákban, de az NPD a magát amúgy is túlnyerő PDS-től vett el szavazatokat.

H

Az Öreg Kocához címzett söntésben is kérdezősködtünk az NPD-ről.

- Szégyen! - jött a válasz egy ötven év körüli helybélitől. - Régen ilyen nem történt volna. Az okokat odaát (értsd: a volt NSZK-ban) kell keresni!

- De hát itt szavaztak rájuk - vetettem közbe.

- Az igaz. De azt kell nézni, hogy honnan jött rá a pénz.

Bogár Zsolt

Hol, kik, hányan

A jobboldali radikalizmus megnyilvánulásai nem csak Kelet-Németországhoz köthetők, noha a statisztika szerint a volt NDK a lakosság nagyságához (kétötöd) mérten felülreprezentált (a bűncselekmények majdnem fele itt történik). Tavaly 766 erőszakos cselekmény miatt indítottak eljárást Németországban, ami töredéke (6,4 százalék) az összes regisztrált politikai indokból elkövetett bűncselekménynek. Országosan 160 bajtársi szövetséget (Kameradschaft) tartanak számon, ennek nehezen meghatározható része vall csak neonáci nézeteket. A 130 skinheadkoncertből kb. 80-at tartottak az új tartományokban, de alig egy tucat esetben voltak többen a rajongók 300 főnél. A szélsőjobb politikai pártok közül mind a republikánusok (REP), mind a DVU (Német Népunió) vesztett tagságából. Együttes szavazótáborukat kb. 250 ezer főre teszik.

A vezér és programja

Udo Voigt 16 évesen, a párt alapítása (1964) után négy évvel lépett be az NPD-be, mert ez volt az egyetlen politikai erő, amely a megszálló hatalmak kivonását követelte. Apja, a Wehrmacht orosz fogságot is megjárt katonája példáját követve a hadsereghez szegődik, de politikai nézetei miatt elbocsátják. Magánzó lesz, a munka mellett politológusi diplomát szerez. NPD-karrierjét a bajor alapszervezetnél teljesíti ki. Amikor 1996-ban átvette a pártvezetést, az NPD a tönk szélén állt: a számláit zárolták, elődei börtönbe kerültek, a tagok száma az öregek kihalásával folyamatosan csökkent. Voigt felismerte, az NPD számára is csak keleten kél a nap. A legjobb kádereit küldte az új tartományokba, a 21 ezer példányban megjelenő pártlapot (Deutsche Stimme, "Német hang") áthelyezte a szász Riesába, és a "náci rock" műfaj néhány vezető alakját is integrálta a pártba. "Megyek át sorra a településeken, ha a főtéren meglátok három kopasz fejet, megállok" - nyilatkozta aláírásgyűjtő körútjáról 1998-ban. Pragmatikus fundamentalista. A volt NDK kedvéért a nemzeti kérdések mellett szociális témákat is a pártprogramba illesztett. Öt éve még harcolt a konkurens DVU ellen, ma ugyanolyan vehemensen szövetségre törekszik. A tavalyi választások előtt kiegyeztek: Brandenburgban a DVU, Szászországban az NPD állított jelölteket. A népfrontos politikának köszönhetően a párt taglétszáma tavaly 5000-ről 5300-ra nőtt. Taktikai érzékére jellemző, hogy amikor 2001-ben a pártot a betiltás fenyegette, a pártlapban az NSDAP-ról és Hitlerről azt mondta, hogy "a történelem színe előtt kudarcot vallott". Más populista néptribunokhoz képest nincs benne szerepléskényszer. Elviseli, hogy Holger Apfel, a szász parlamenti frakció vezetője az NPD arca a médiában. Politikája középpontjában a népközösség áll. "Ha ennek szellemében kormányoznának, nem lenne munkanélküliség, megszűnne a szegénység és eltűnnének a külföldiek."

Az NPD programja abból indul ki, hogy Németország mély válságban van, a népet meg kell menteni mindenkori saját kormányától, melyet a világháború utáni világrend kényszerített rá. A "népközösségben" - a történelmi, kulturális, gazdasági sorsközösségben - nincs helye holmi multikulturális kísérleteknek, idegen elemeknek. Azoknak a külföldieknek, akik munkaszerződéssel kerültek az országba, biztosítani kell a feltételeket identitásuk megőrzéséhez - hogy később könnyebben tudjanak visszailleszkedni "saját" társadalmukba. Az NPD nem hajlandó lemondani Németország "történelmi határairól", de az "újraegyesítést" tárgyalásos úton szeretné rendezni a szomszéd népekkel. Követeli a kilépést az EU-ból, az önfeladás megszüntetését és a nemzetgazdaság erősítését. A globalizációt, mely a természet kizsákmányolásához, a szociális különbségek növekedéséhez, Németországban pedig tömeges munkanélküliséghez vezet, elutasítja. A NATO helyett egy összeurópai biztonsági rendszer kiépítését szorgalmazza. A katonakötelezettséget a német néppel szembeni szolgálatnak tekinti, így ellene van a megszüntetésének.

Figyelmébe ajánljuk