Kiiktatnák Handó kritikusait

  • narancs. hu
  • 2018. október 15.

Belpol

Csúnya játszmák az Országos Bírói Tanács körül.

Az Országos Bírói Tanács (OBT), közvetve pedig az igazságszolgáltatási hatalmi ág elleni, központilag megszervezett obstrukció szemtanúja lehettem – írja Szabó Péter, a Győri Ítélőtábla küldöttje.a múlt héten tartott, botrányba fulladt bíróválasztásról, ahol az Országos Bírósági Hivatalt (OBH) és az azt irányító Handó Tündét ellenőrző, bírákból álló testületbe kellett volna új tagokat választani. Szabó szerint „hozzávetőleg 90 elektor tudatosan blokkolta a
jelöltállítást. Erről előzetesen, mint választani kívánó küldöttek nem tudtunk, ekként belátható, magas fokú konspiráció szükségeltetett”.

Szabó Péter szerint a cél az volt, hogy „az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének vélt érdekével egyezően póttagok választására semmiképpen ne kerülhessen sor, másrészt pedig a résztvevők fogadjanak el egy határozatot, mellyel az OBT le nem mondott választott tagjait megbélyegzik, és amelyre – mint a bírói kar egészének döntésére – hivatkozni lehet. Nem volt opció az, hogy az OBT póttagjai olyan bírók legyenek, akik eddigi tevékenységével nem értenek egyet, hiszen a többségi döntésekhez szükséges szavazatok várhatóan így is meglennének, ellenben a működésképtelenségre már nem lehet hivatkozni.”

Répássy Róbert, Handó Tünde

Répássy Róbert, Handó Tünde

Fotó: Németh Dániel

 

Az Országos Bírói Tanács (OBT) Handó Tünde hatalmának egyetlen intézményes ellensúlya, nekik kell ellenőrizniük Handó munkáját. Idén év eleje óta egyre több a konfliktus Handó és az őt ellenőrző testület között, ahonnan tavasszal többen is lemondtak. Az ő helyükre kellett volna új tagokat választani múlt hét elején, de a szavazás botrányba fulladt – írja a 444.hu.

Az OBT tagjait januárban választották meg hat évre, és nem visszahívhatóak, így Handó kritikusainak kiiktatásához valahogy rá kell venni őket a távozásra. Ekként igencsak kapóra jött, hogy a múlt heti, kudarcba fulladt választás végén a jelen lévő bírák egy része megszavazott egy nyilatkozatot, ami szerint a Handót ellenőrző testületnek sürgősen le kellene mondania.

Szabó Péter a Magyar Bírói Egyesület oldalán adta közre saját alternatív jegyzőkönyvét, amelyben a fentiek mellett azt állítja, hogy az utolsó nyilatkozatról tartott szavazás esetében nem volt meg az elfogadásához szükséges 64 igen. „…a számlálás 62-ig jutott. Valaki meg is állapította, »nincs elfogadva«. (Megjegyzem, mások szerint 61 volt a vége, a lényeg azonban, hogy a többség nem volt meg.) Ekkor a számlálást végző kizárólag a terem hátsó részében ülők számára hallhatóan mondta, hogy további szavazatok is vannak; csak feltételezni tudom, magára és dr. Balla Lajosra gondolhatott. Így kerekedett ki az igen szavazatok száma 64-re. Meghatározó jelentőségűnek ítélem meg, hogy a »szavazatszámlálást« elejétől a végéig senki nem tudta követni, kontrollálni, így az megbízhatatlan, és nem tudható például az sem, hogy az említett szavazatokat kétszer vette-e számításba.”

Ezzel egybecseng a Fővárosi Törvényszék küldötteinek beszámolója a múlt heti szavazásról. Részben e miatt a Magyar Bírói Egyesület közleményben kéri, hogy hívjanak össze új küldöttértekezletet, hogy rendben megválaszthassák a Handó Tündét ellenőrizni hivatott testület hiányzó tagjait.

 

Neked ajánljuk