Kilép az Index a Magyar Lapkiadók Egyesületéből

  • narancs.hu
  • 2023. december 14.

Belpol

Mert az MLE is elítélte a megfélemlítési törvényt.

Az Index.hu Zrt. nem hosszabbítja meg tagságát a Magyar Lapkiadók Egyesületében (MLE) – olvasható a „szolgálati közleményben”, amelyet csütörtökön ebédidőben tett közzé az Index.

A közlemény szerint már másodszor esik meg az, hogy „a hazai médiavállalatokat tömörítő Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) vezetése munkája során megkerülte tagságát a piaci állásfoglalások kiadása, valamint jogszabályi előkészítő munka során”.

Arról van szó, hogy az MLE arra kérte Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a minap elfogadott, szuverenitásvédelminek nevezett törvényt, és állásfoglalást is kiadott ezzel a jogszabállyal kapcsolatban. Az indexes közlemény szerint ezt a lépést az MLE elnöke nem egyeztette a tagokkal, nem is értesítette őket. Korábban a hazai videómegosztók jogdíjfizetésével kapcsolatban történt hasonló eset az internetes portál szerint.

Az Index.hu Zrt. szerint egy ilyen szakmai szervezetnek nem szabad a teljes piacot érdemben befolyásoló állásfoglalásokat és ajánlásokat közzé tenni anélkül, hogy azt a tagság megvitathatná és egyeztetne róla.  

 

„A másodszor elmaradó egyeztetések miatt úgy érezzük, hogy az MLE nem képviseli megfelelően a szervezet tagvállalatainak, így az Index.hu Zrt. érdekeit sem, ezért döntésünk alapján a szervezetben meglévő tagságunkat a jövőben nem hosszabbítjuk meg, továbbiakban a piacszabályozással, törvény-előkészítéssel kapcsolatos munkát a jellemzően digitális tartalomszolgáltatókat tömörítő Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületében kívánjuk elvégezni” – közölte az Index.

Az említett törvény miatt a Magyar Naranccsal együtt több független szerkesztőség közös állásfoglalást adott ki: 

Az MLE kiállása a kormánypárti lapokat kiadó Mediaworksnek sem tetszett. Követelte, hogy az egyesület elnöke vonja vissza a nyilatkozatot, különben visszahívják a tisztségéből: 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?