Kilép az Index a Magyar Lapkiadók Egyesületéből

  • narancs.hu
  • 2023. december 14.

Belpol

Mert az MLE is elítélte a megfélemlítési törvényt.

Az Index.hu Zrt. nem hosszabbítja meg tagságát a Magyar Lapkiadók Egyesületében (MLE) – olvasható a „szolgálati közleményben”, amelyet csütörtökön ebédidőben tett közzé az Index.

A közlemény szerint már másodszor esik meg az, hogy „a hazai médiavállalatokat tömörítő Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) vezetése munkája során megkerülte tagságát a piaci állásfoglalások kiadása, valamint jogszabályi előkészítő munka során”.

Arról van szó, hogy az MLE arra kérte Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a minap elfogadott, szuverenitásvédelminek nevezett törvényt, és állásfoglalást is kiadott ezzel a jogszabállyal kapcsolatban. Az indexes közlemény szerint ezt a lépést az MLE elnöke nem egyeztette a tagokkal, nem is értesítette őket. Korábban a hazai videómegosztók jogdíjfizetésével kapcsolatban történt hasonló eset az internetes portál szerint.

Az Index.hu Zrt. szerint egy ilyen szakmai szervezetnek nem szabad a teljes piacot érdemben befolyásoló állásfoglalásokat és ajánlásokat közzé tenni anélkül, hogy azt a tagság megvitathatná és egyeztetne róla.  

 

„A másodszor elmaradó egyeztetések miatt úgy érezzük, hogy az MLE nem képviseli megfelelően a szervezet tagvállalatainak, így az Index.hu Zrt. érdekeit sem, ezért döntésünk alapján a szervezetben meglévő tagságunkat a jövőben nem hosszabbítjuk meg, továbbiakban a piacszabályozással, törvény-előkészítéssel kapcsolatos munkát a jellemzően digitális tartalomszolgáltatókat tömörítő Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületében kívánjuk elvégezni” – közölte az Index.

Az említett törvény miatt a Magyar Naranccsal együtt több független szerkesztőség közös állásfoglalást adott ki: 

Az MLE kiállása a kormánypárti lapokat kiadó Mediaworksnek sem tetszett. Követelte, hogy az egyesület elnöke vonja vissza a nyilatkozatot, különben visszahívják a tisztségéből: 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.