Elfogadta az Országgyűlés a „szuverenitásvédelmi” törvényt

  • narancs.hu
  • 2023. december 12.

Belpol

A keddi zárószavazáson a kormánypártok szavazataival tizenkettedik alkalommal módosították az Alaptörvényt, a Mi Hazánk javaslatára pedig fél évvel az önkormányzati választások előtt nyúltak bele a Fővárosi Közgyűlés összetételét meghatározó jogszabályba.

Az Országgyűlés a keddi zárószavazáson 140 igen, 50 nem és 0 tartózkodás mellett elfogadta az elmúlt időszak egyik legnagyobb közéleti és politikai vitáját kiváltó „szuverenitásvédelmi” törvénycsomagot – olvasható a hvg.hu tudósításásban. A törvény, amellett, hogy egy jogkör nélküli szervként létrehozná a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, börtönnel fenyegeti azokat a civileket, pártpolitikusokat, akik külföldi adományt használnak a választási kampányokban. 

A februártól létrehozandó a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjét a kormányfő javaslatára az államfő nevezi ki hat évre, méghozzá havi közel 5 milliós fizetéssel, sőt egy kormánypárti módosítás alapján az elnököt a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg, amit csak kétharmados többség függeszthet fel.

Egy évvel a választások előtt írják át a szabályokat 

135 igen, 40 nem és 6 tartózkodás mellett a Fidesz és a KDNP szavazataival az Országgyűlés azt is elfogadta, hogy alig fél évvel a jövő év június 9-re, az EP-voksolással összevonva kiírt önkormányzati választások előtt alapjaiban írják át a Fővárosi Közgyűlés összetételét meghatározó jogszabályt. A Mi Hazánk javaslata a jelenlegi, Karácsony Gergely főpolgármester támogató ellenzéki közgyűlési többséget gyengítené meg a mandátumszerzés szabályainak átírásával.

A mostani választási rendszer szerint a közgyűlést a főpolgármester, a 23 kerületi polgármester és 9, kompenzációs listáról bejutó képviselő alkotja. Ezzel szemben az új jogszabály értelmében tisztán listás választással töltenék fel a helyeket. A Mi Hazánk javaslatát a kormánypártok előzőleg még a Törvényalkotási Bizottságban is támogatták.

Ezzel szemben mindössze 13 igen, 156 nem és 3 tartózkodás mellett az Országgyűlés elutasította a Mi Hazánk-frakció két képviselője által jegyzett, „Az országgyűlési választási rendszer arányosabbá tételéről” szóló parlamenti határozati javaslatát.

Tizenkettedik alkalommal módosították az Alaptörvényt

134 igen, 34 nem és 6 tartózkodás mellett az Országgyűlés a keddi zárószavazáson a kormánypárti többség szavazataival elfogadta a kormány előterjesztését az Alaptörvény újabb, sorrendben tizenkettedik módosítására. A módosító csomag több ponton is átírja, kiegészíti az Alaptörvény szövegét.

Így például az alkotmányos önazonosság és a keresztény kultúra védelmét érintő rész kibővül a tervezett, jövőre létrehozandó Szuverenitásvédelmi Hivatalra történő utalással. Eszerint ugyanis „az alkotmányos önazonosság védelme érdekében sarkalatos törvénnyel létrehozott, független szerv működik.” Egy további módosítás a Rogán Antal miniszter által korábban bejelentett, a digitális közigazgatási ügyintézést lehetővé tevő mobilapphoz kapcsolódó változtatás. Ez lényegében arra hatalmazza fel alaptörvényi szinten az államot, hogy a majd jövőre induló Digitális Állampolgárság Program (DÁP) mobilappján keresztül intézett ügyeknél globális adatkezelő legyen. 

A tizenkettedik módosítással az is bekerül az Alaptörvény szövegébe, hogy az új idegenrendészeti jogszabálycsomaghoz kapcsolódóan bevezetik a választójoggal összefüggésben a „huzamos tartózkodásra jogosultság” kifejezést. A módosító csomag több ponton érinti a katonaságot is. Ennek része az az Alaptörvény-módosítás, amely szerint a haza védelme „nemzeti ügy”, de része a szakszervezetek megszüntetése, továbbá az is, hogy kormányzati felhatalmazással Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter szinte bárhogy átalakíthassa a rendszert.

A vendégmunkástörvény és Lázár építési törvénye is átment

141 igen, 50 nem és 0 tartózkodás mellett az Országgyűlés a vendégmunkások helyzetét is szabályozó új idegenrendészeti törvényt is elfogadta. A vendégmunkástörvényként is emlegetett jogszabály értelmében például bevezetnék a „vendégbefektetői vízumot”. A hvg.hu emlékeztetett, bár a kormány 2015 óta folyamatosan hergel a gazdasági migránsok ellen, vendégmunkások nélkül szinte lehetetlen megoldani a magyarországi munkaerőpiac ellátását.  A tavasszal beterjesztett, majd el is fogadott vendégmunkástörvény novemberben lépett volna életbe, ám a kormány októberben váratlanul visszavonta, az újat pedig végül az idegenrendészeti törvénybe csomagolva adta be.

Az Országgyűlés Lázár János építési törvényét is megszavazta, amely a következő években megtiltja az új külterület belterületbe vonását, továbbá megerősíti az építészeket és a főépítészeket, mint döntéshozó szereplőket és vétójoggal felruházott főépítészi rendszert alakít ki.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.