Saját lobbistája is az Orbán-kormány ellen beszélt

  • narancs.hu
  • 2023. december 14.

Belpol

Az Átlátszó érdekes szerződéseket kapott egy amerikai jogvédő szervezettől.

Míg itthon törvényt hoz a külföldi beavatkozási kísérletekre hivatkozva, az Egyesült Államokban hálózatot épített ki az ottani jobboldaliak befolyásolására az Orbán-kormány, magyar adófizetői pénzből, több-kevesebb sikerrel – írja az Átlátszó

Az oknyomozó portál a Guardian december 10-i értesüléséből indul ki. Eszerint a washingtoni magyar nagykövetség és a Külügyi Intézet munkatársai egy kétnapos tanácskozás zártkörű összejövetelén azt kérték a Republikánus Párt politikusaitól, gátolják meg, hogy az Egyesült Államok újabb katonai segélyt küldjön Ukrajnának.

A lap emlékeztet, hogy a nagykövetség az utóbbi években százmilliós nagyságrendű összeget költött lobbisták révén arra, hogy az amerikai médiában és politikában pozitív üzenetek jelenjenek meg az Orbán-kormányról. Ugyanezért dolgozik a Danube Istitute nevű szervezet, amely geopolitikai konferenciát szervez, ösztöndíjat fizet kutatóknak, mintha önálló intézet lenne. Pedig a honlapján megadott cím megegyezik a Batthyány Lajos Alapítvány (BLA) címével, és az említett ösztöndíjas kutatók is az alapítvánnyal szerződnek. 

Az alapítvány 1991-ben jött létre lényegében a rendszerváltó Magyar Demokrata Fórum pártalapítványaként. A későbbi kormányok alatt vegetált, 2018-ban viszont egyszerre csak 1 milliárd forintot kapott a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától. 

A következő három évben mintegy 3,5 milliárd forint állami támogatás került hozzá, és az Átlátszó szerint a Fidesz-közeli szervezetek egyik fő közpénzelosztója lett.

A BLA fizeti a Danube Institute rendezvényeit, a kutatásokat és a médiamegjelenések költségét. Az általa szponzorált cikkek, kutatások meghatározó üzenete, hogy Magyarország konzervatív-jobboldali kormányának munkája minta lehet az amerikai jobboldal számára. 

A Danube Institute 22 külföldi vendégkutatóval áll szerződésben. Megbízásuk arra szól, hogy befolyásolják a nyilvánosságot és hálózatot építsenek. Őket a hazai kormánypárti médiumok is rendre megszólaltatják. Mindezt az Átlátszó onnan veszi, hogy az amerikai Southern Poverty Law Center (SPLC) jogvédő szervezet megszerezte a Danube Inistitute vendégkutatóinak szerződéseit, és ezeket elküldte az Átlátszónak.

Az SPLC kíváncsi volt a Magyarországon élő amerikai újságíró, Rod Dreher szerződésére, aki a Danube Istitute hálózatprojekt-igazgatója. A szerződés alapján a jogvédő szervezet úgy látta, Drehernek szerepelnie kellene – az amerikai törvények szerint – a külföldi lobbisták adatbázisában. Azért kap pénzt, hogy magyarországi tapasztalatairól írjon az amerikai médiában, vegye részt az intézet panelbeszélgetésein, építsen kapcsolatot európai konzervatív politikusokkal, közszereplőkkel. Ezért idén fél éven át havi körülbelül 3,1 millió forintos fizetést kapott.

A cikk más újságírók szerződéséről is szól, és arról, hogy ezekből a megállapodásokból kiderül, a magyar kormány szeretné befolyásolni az amerikai politika folyását az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban. Igaz, az egyik támogatottja, David Satter újságíró a konferencián, ahová el kellett mennie, épp a magyar kormánnyal ellentétes véleményt fogalmazott meg. Ukrajna további katonai támogatása mellett szólt, szerinte nem hozna békét az sem, ha Ukrajna lemondana az oroszok által elfoglalt területről. Ilyet is mondott: „Egy kis országnak sem javaslom, hogy bármilyen módon beavatkozzon az Egyesült Államok belpolitikájába bármelyik oldal támogatásával, vagy hogy aláássa a közös védelempolitikát.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Ellopták a hőgyészi kastély fölül a tetőt

Az egykor Ghaith Pharaonhoz tartozó kastély tetején jelenleg befolyik a víz, miután valakik lelopták a tetőről a rézborításokat. A kastély céges tulajdon, a kézbesítési megbízott elérhetetlen, az önkormányzat csak annyit tehet, hogy közpénzen fóliát tetet fel a további állagromlás megelőzésére, de ez nem feladatuk.