Kimondta a strasbourgi bíróság: nincs független kontroll a titkosszolgálatok felett

  • narancs.hu
  • 2022. október 12.

Belpol

2015-ben valószínűleg lehallgatták a TASZ jogászát, emiatt ment el a strasbourgi bíróságig. 

Pert nyert az Emberi Jogok Európai Bíróságán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza, Hüttl Tivadar, miután valószínűleg lehallgatták egy 2015-ös telefonbeszélgetését – írja a Telex a civil szervezet közleményére hivatkozva.

Hüttl az ominózus esetben Jávor Benedek európai parlamenti képviselővel beszélt, mikor a hívás az egyik oldalon megszakadt, miközben a másik fél visszahallotta a beszélgetést az elejétől. Mivel hasonló jelenség csak akkor fordulhat elő, ha a telefonhívást rögzítik, Hüttl – aki akkoriban mások mellett éppen a NAV visszaéléseit feltáró Horváth Andrást képviselte – panaszt tett a titkosszolgálatokat felügyelő minisztereknél, valamint a parlament nemzetbiztonsági bizottságához fordult, hogy kiderítse, valóban lehallgatták-e. A bizottság többsége azonban zárt ülésen – a TASZ szerint vélhetően kormánypárti szavazatokkal – megakadályozta, hogy vizsgálat indulhasson az ügyben.

Miután az illetékes magyar szerveknél hiába próbálkozott, Hüttl és az őt képviselő Baltay Levente ügyvéd a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, a közleményük szerint pedig a bíróság egyrészt megerősítette, amit már korábban is kimondott, hogy Magyarországon nincs független, külső kontroll a titkos megfigyelések elrendelése és végrehajtása felett, a jogsértésekkel szemben pedig nem áll rendelkezésre hatékony jogorvoslat.

Másrészt arra is jutottak, hogy bár a NAIH jogosult vizsgálni a titkosszolgálatok tevékenységét, működésmódjából következően nem alkalmas arra, hogy független kontrollt gyakoroljon. A titkosszolgálatok ugyanis megtagadhatják a hozzáférését egyes iratokhoz, ilyen esetekben pedig az őket irányító miniszter végzi el az ellenőrzést az adatvédelmi hatóság helyett, aki maga is érdekelt lehet az adatok eltitkolásában.

„Az ítéletben többedjére bizonyosodik be, amit a TASZ eddig is hangsúlyozott: csak a kormányzati akaraton múlik, hogy politikai célok szolgálatába állítják-e a titkosszolgálatokat"

– fogalmaz a TASZ közleménye az ítélet nyomán. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk