A fideszes polgármester szerint a fiatalokat nem érdekli a családalapítás, ezért nem működik a párt kommunikációja

  • narancs.hu
  • 2019. december 23.

Belpol

Répás József szerint 2 év alatt össze lehet kovácsolni egy pártot, ami „konstruktív szerepkörben ott tudna lenni az Országgyűlésben”. Pláne ha a Fidesz nem szerez kétharmadot.

„A legfontosabb, hogy ennél az új generációnál – amely mára felnőtt és érdeklődik a politika iránt, amelynek a 2002-es vereség és a 2006-os rendőrterror csupán történelem, amely számára az a természetes, hogy Európa kinyílt előttük, hogy stabil gazdasági jólét van az országban – kellene felmérni, mi az oka annak, hogy az, amit a polgári oldal képvisel, nem felel meg az elképzeléseiknek, miért van hiányérzetük” – fogalmazott Répás József, Kiskunlacháza polgármestere a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

Szerinte törvényszerű, hogy a fiatalokban mindig ott volt és ott van a lázadó jelleg, a változtatási vágy, a radikális, ellenzéki szerepfelfogás. „Mi is ilyenek voltunk. Mi is hittük, hogy másképpen és jobban csináltuk volna a politikát. Ugyanakkor hiszem, hogy a fiatalok körében is van egy olyan réteg, amelynek a konzervatív, polgári oldal most is szimpatikus, elfogadható. Egyrészt őket is meg kellene erősíteni a hitükben, hogy itt maradjanak, nem csak azokkal kellene foglalkozni, akik másképp gondolkodnak. Másrészt pedig ennek a fiatal generációnak válaszokat kell adni” – tette hozzá.

Kommunikáció, szlogenek, imázs – ezek azok a dolgok, amiket át kellene dolgozni szerinte. „Azt látom – amellett, hogy maximálisan támogatom a kormány családcentrikus intézkedéseit –, hogy a mai tizen-, huszonéves generációt nem nagyon érdekli a csok, többségük még nem akar családot, ők utazni, világot látni akarnak, tanulni szeretnének. Nem a családalapítás az elsődleges életcél, amely leköti őket. Majd harmincéves korukban elgondolkodnak ezen, és ha akkor lesznek még lehetőségek, kihasználják. Ezt a generációt kellene megtalálni, megszólítani. Lehet, hogy érdemes lenne ebben a korosztályban több célzott kutatást elvégezni” – mondta Répás.

Szerinte, ha 2020-ben a Fidesz-KDNP meg is nyeri a választást, de nem jut 2/3-os többségre, akkor van egy olyan lehetőség, miszerint két év alatt felépül egy olyan politikai szervezet, amely „öt-tíz százalékkal kvázi konstruktív szerepkörben ott tudna lenni az Országgyűlésben”. „És itt most nem az ellenzéki pártokra gondolok” – teszi hozzá.

Figyelmébe ajánljuk