„Kivágják a maguk szeletét a győzelem tortájából”

  • narancs.hu
  • 2012. szeptember 19.

Belpol

A fideszes Varga István, miután pártja elnézést kért minősíthetetlen beszédéért és úgy döntött, mégis önálló törvényi tényállást kap az, hogy nem lehet családtagot bántalmazni, átadott egy-egy szál rózsát a népi kezdeményezés motorjának, Halász Pálmának és két LMP-s képviselőnőnek. Ez utóbbiak saját virágjukat szintén neki adták. Kíváncsiak voltunk, milyen most Halász Pálmának lenni. Interjú.

narancs.hu: Vázába tette otthon a megbánás rózsáit?

Halász Pálma: A virágokat, amelyeket jelképesen minden bántalmazott nevében átvettem, elviszem a temetőbe, és leteszem az édesanyám sírjára. Ő már nincs velünk, de szívbetegként is járta az aluljárókat és gyűjtötte az aláírásokat a családon belüli bántalmazás ellen. Tette azok helyett, akik nem vettek részt a kezdetben kilátástalannak tűnő munkában.


Fotó: MTI

narancs.hu: Kik voltak a segítői az édesanyján kívül a 106 ezer aláírás összegyűjtésében?

HP: Civilek. Az erre a problémára szakosodott szervezetek, amelyek már hosszú évek óta foglalkoznak a családon belüli erőszakkal, ők nem. Most mindenütt nyilatkoznak, kivágják a maguk szeletét a győzelem tortájából. Tisztelet a kivételnek, de kérdezem, mit értek el azokból a milliókból, amit erre az unióból és az államtól felvettek. Sokakkal szemben nekem nem éltetni volt érdekem a problémát, hanem megoldani. Én béreltem egy postafiókot, hogy ennyi ember nevében felszólaljak. Az Avon később csatlakozott, ők támogattak, és köszönöm azoknak a közéleti személyiségeknek is, akik az ügy mellé álltak.

Az út idáig

Halász Pálma 2010-ben aláírásgyűjtésbe fogott, hogy ismerjék el önálló törvényi tényállásnak a családon belüli erőszakot. Akkor a kezdeményezés kudarcot vallott, az idén tavasszal viszont röpke két hónap alatt több mint 100 ezer aláírás gyűlt össze. A parlamentnek a népi kezdeményezés szabályai szerint 50 ezer aláírás fölött foglalkozni kell a kérdéssel, de ez törvényalkotásra nem kötelezi az Országgyűlést. Múlt hét hétfőn először az alkotmányügyi bizottság tárgyalta a népi kezdeményezést és leszavazta, vagyis úgy foglalt állást, hogy a parlament ne alkosson hatására törvényt. A plenáris vita, ahogy a kevésbé fontosnak tartott témákról szokott, éjjel zajlott. A gondolati fősodra (amelyet főként Varga István képviselt) az volt, hogy a nő szüljön gyereket, sokat, az megoldja ezt a problémát. Emancipálódni pedig majd ezután tessék.  Másnap – amikor a facebookon már nagy lendületet vett a „Nők lázadása” akció – a Fidesz kihátrált Varga mögül, és megígérte, hogy önálló törvényi tényállás lesz a családon belüli erőszak. Ezt most hétfőn meg is szavazták.

narancs.hu: Most pedig kisfilm készült híres férfiak szereplésével. Az üzenet: Igazi férfi nem bánt nőt.

HP: Épp ezt akartam, hogy a téma bekerüljön a köztudatba. A mi kampányfilmünket Varga Tibor készítette. Remélem, aki látta, érzékenyebben reagál, ha a környezetében ilyesmit tapasztal.

narancs.hu: Mi késztette az aláírásgyűjtésre?

HP: Még 2005-ben találtam rá egy ENSZ-dokumentumra, amely arra kérte az akkori magyar kormányt, tegye önálló törvényi tényállássá a családon belüli erőszakot. Ez az irat és egy 2010-ben történt tragédia, nevezetesen, hogy egy 11 éves gyermek belehalt az otthoni bántalmazásba, indította el a küzdelmemet, amely úgy tűnik, végre talán beérik. Nem akartam, hogy több emberáldozat legyen, és talán most tettem efelé egy lépést. 2010-ben valamennyivel kevesebb, mint ötvenezer aláírást gyűjtöttünk össze, így nem sikerült felhívni a jelzőrendszeri hiányosságokra sem a közvélemény figyelmét.

narancs.hu: Mit gondol, nem elég hatékonyak az ilyen ügyekben eljáró szervek?

HP: Úgy vélem, a gyámhatóság munkatársai vagy a válóperes ügyvédek nem tesznek meg mindent az áldozat érdekében. Segítenek, de nem érdekük az ügyek mielőbbi lezárása. Egy válóperipar működik, amelynek nem érdeke a törvényjavaslat elfogadása. Eközben az otthon elkövetett agresszió szedi áldozatait.

narancs.hu: Ön elszenvedője volt családi erőszaknak?

HP: Erről nem beszélhetek, mert rágalmazási pert vonhat maga után.

narancs.hu: Mi változik most, hogy a családon belüli erőszak önálló tényállásként szerepel a Btk.-ban?

HP: Fontos, hogy a büntetőeljárás hivatalból induljon, és ne kelljen hozzá az áldozat magánindítványa. Azt várom az új törvénytől, hogy tényleges védelmet kapjon az áldozat, és sokkal gyorsabban és ép bőrrel szabadulhasson egy ilyen kapcsolatból. Azt tartanám valódi visszatartó erőnek, ha az elkövető büntetése akár letöltendő szabadságvesztés lenne.

narancs.hu: Hogyan érintette Varga István fideszes képviselő beszéde, és egyáltalán a téma megvitatása?

HP: Mivel évek óta foglalkozom ezzel a témával, nem viselt meg annyira Varga képviselő felszólalása, mint amennyire kiakadt miatta a közvélemény. A legtöbb ember eddig nem szembesült azzal, hogyan gondolkodnak erről a problémáról a döntéshozóink: megkockáztatom, Varga István és társai nem is tudták, miről beszélnek, miközben mások ebbe belehalnak.

narancs.hu: Mire gondolt, amikor meghallotta, hogy az addigi ellenzőkből főtámogatók lettek, és mégis lesz törvény?

HP: Az volt az első gondolatom, hogy az összefogásnak van értelme. Megmozdítottunk egy évszázados tabutémát. Mostantól a sajnálkozás kevés. Az emberek felébredtek, amerre megyek, integetnek, ismeretlenek írják le a történetüket. Ömlenek a panaszok.

narancs.hu: Kidobja vagy elteszi emlékbe a rózsákat?

HP: A két szál rózsát, amit az LMP-s képviselők adtak át nekem, levédetjük, és az édesanyám emlékére, akit Erzsébetnek hívtak, az Élet-Érték Alapítvány díjat alapít. Az Erzsébet-díjat minden év november 19-én adjuk át azoknak, akik ebben az ügyben sokat tettek.

narancs.hu: Varga István állítólag még beszélni akar önnel.

HP: Ezt nem hallottam, olyan zaj volt az ülésteremben.

narancs.hu: Hogyan folytatja?

HP: Tudom, hogy ez csak a kezdet, és még rengeteg a tennivaló. Ha már ilyen mértékű mintavételem van, és a saját pénzemből megfinanszírozva idáig eljutottam a segítőimmel, kisgyermekes anyukaként is azon leszek, hogy minél kevesebb tévedés forduljon elő a döntésekben. Mert ha a bírói döntés hibás, az alatta lévő jelzőrendszer nem kritizálhat, csak végrehajt mindenféle mérlegelés nélkül. Célom, hogy ne lehessen következmény nélkül verni a gyengébbet.

Figyelmébe ajánljuk