Kizárások az MDF-ben - Halványzöldség

Belpol

Az EP-mandátum megszerzése után az MDF kicsit triumfált, majd rögtön szecskázni kezdte önmagát: három régi tagját törölte a névsorából. Így esélye sincs arra, hogy képviselőcsoportját újraalakítsa. Kérdés az is, mi lesz a fővárosi frakciójával: hiszen ennek három tagja közül kettő immár párton kívüli. Bányai György
Az EP-mandátum megszerzése után az MDF kicsit triumfált, majd rögtön szecskázni kezdte önmagát: három régi tagját törölte a névsorából. Így esélye sincs arra, hogy képviselőcsoportját újraalakítsa. Kérdés az is, mi lesz a fővárosi frakciójával: hiszen ennek három tagja közül kettő immár párton kívüli.

Hock Zoltán, Katona Kálmán, Pettkó András eltávolításának fő vagy legalábbis megnevezett oka: nem szándékoztak belépni a leendő országgyűlési frakcióba. Az MDF országgyűlési képviselőcsoportja ugyanis Almássy Kornél tavalyi kizárása, majd Csáky András idei távozása óta

hol van, hol nincs

Most éppen nincs, és amikor legutóbb a párt ismét villámigazolással akarta feltölteni a létszámot a szükséges 10 főre, Katonáék engedetlenkedtek. Márpedig az MDF alapszabálya előírja: az a képviselő, aki megválasztása után nem ül be a többiekhez, töröltetik a pártnévsorból. A vita egyik tárgya éppen az volt: a kötelezettség közvetlenül arra az egy alkalomra vonatkozik-e, vagy minden egyes frakcióalakításra. A végső döntést az országos választmány hozta meg egy héttel ezelőtt a hármakról. Ezzel az is eldőlt, hogy a megmaradt öt független MDF-képviselő (plusz Lengyel Zoltán) a ciklus hátralévő részét frakció nélkül húzza le. Hock és Katona egyébként több mint húsz éve volt párttag; Katona Kálmánt még fideszes vargabetűje idején sem törölték a tagnévsorból.

Ha az ugyancsak ős-MDF-es Csáky András nem távozik Bokros Lajos EP-listavezetővé jelölése miatt, nem esik szét a frakció. Bokros helyét nem ő vitatta egyedül; valójában ez gyűrűzik tovább, a június 7-i választási siker dacára is.

Pettkó András hivatalosan kétszeresen független: nemhogy frakción, párton is kívüli. Pedig régi gyalogos: egyik életre hívója az Ifjúsági Demokrata Fórumnak ("Mártélyon alakítottuk meg 1989-ben, ne minden Budapesten történjék"), országos választmányának vezetője is volt tizennégy évig. A mai helyzet kulcsát is abban látja, hogy az ifjúsági szervezetekből kinövőknek kellene a pártok utánpótlását adniuk. "A legnagyobb bajok egyike, hogy a politika ifjúsági utánpótlásbázisának megteremtését az állam nem támogatja. Nem lenne szabad az egyes pártokra bízni, mert azok másra költenék" - gyanakszik.

Dávid Ibolyához lojális embernek ismerték. A vesztét az okozta, hogy elnökségi tag lett, és egy idő után azon vette észre magát, hogy a szavazásokon mind többször kisebbségben marad. Bokros listavezetőségével például ő sem értett egyet, a többi ellenzőhöz képest köztes megoldásra gondolt: "Azt javasoltam, Olajos Péter legyen az első, és Bokros Lajos a második." Hogy miért söpörték le az ötletét? "Bokros csak az első helyet vállalta."

Képviselőházi irodája valóságos zöldövezet. Nem csoda, hiszen kertészeti szakközépiskolát végzett, a Főkertnél, majd a Várkertben kezdte munkáséveit, aztán az Országos Vám- és Pénzügyőrségnél lett kertész, onnan igazolt a Kipszerhez. ("Sportpályák, üdülők például.") Amikor képviselőnek állt, fizetés nélküli szabadságot vett ki. Úgyhogy voltaképpen kertész most is, csak nem jár be a munkahelyére. Nem csoda, hogy az életből merít példát. "Tudtam, ki a legjobb fára mászó, ki a legjobb kőlaprakó, szintgereblyéző. Eszerint osztottuk ki a munkát; mindenki azt a feladatot kapta, amihez ért. Nálunk meg az elnökségben egy év alatt a területeket sem sikerült szétosztanunk."

Pettkó nem érti az egész cirkuszt: "Bokros programja nem az MDF-é, elég ehhez megnézni a honlapot. Az a határozat van rajta, amit az országos gyűlés egy esztendeje elfogadott: az egy zöldülő program." Kampányoltak is vele annak idején rendesen: energiatakarékosság, közösségi közlekedés, fűtéskorszerűsítés, levegőtisztaság, miegymás. Legtöbbször éppen Katona Kálmán tűnt föl ily módon. Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke volt, amíg meg nem szűnt a frakció. Addig azonban - funkciójából is fakadóan - jó pár hazai és nemzetközi konferencián vett részt, és fórumosként számos (leginkább helyszíni) sajtótájékoztatót tartott a témakörben.

Pettkó szerint a zöldutat adták fel Bokrosért. Kicsit rontja az érveit, hogy Bokrossal viszont bent vannak az EP-ben, aminek eredményeként továbbra is felszínen maradt az MDF. "Mennyi lenne, ha a saját programunkkal kampányolunk? - kérdez vissza. - És hány szavazatot vitt el tőlünk az LMP?"

Ki hinné, de az egyik választóvonal az MDF-ben a szakértőkhöz való viszony. Sarkítva:

ki irányítja a pártot?

Választott testületei vagy a Political Capital (PC) stratégái? Kikre hallgat Dávid Ibolya? Az elvi megközelítés vagy a gyakorlati siker a fontos?

A zöldprogram idején is a párt mögött volt a PC. Akkoriban Rába-habzás, német szemét, égetőművek, plusz zöld köztársasági elnök volt a slágertéma. Nem véletlen, mondják a bennfentesek, hogy az MDF ezt az irányt vette egy éve - nagyjából akkor, amikor Fodor Gábor az SZDSZ elnöke lett, otthagyva a környezetvédelmi minisztériumot, amelynek élén a pártot is viszonylag hatásosan fordítgatta a zöldút felé. Mindenesetre érdekes egybeesés, hogy miniszteri tanácsadója - akinek nyilván szerepe lehetett kommunikációja kimunkálásában - a PC vezetőjével, Somogyi Zoltánnal kezdett dolgozni. Utóbbi az MDF fő háttéremberei közé tartozik.

De miért igazítottak a zöldvonalon? Van, aki szerint egyértelmű: egy előre hozott választáshoz nincs idő egy új arculat megrajzolásához; egy új arc viszont elég lehet. Egy másik, folyton emlegetett verzió: át kell vinni balra a pártot. Ez némileg sántít, hiszen Bokrost egyként utálták szocialista politikusként és neoliberális közgazdászként. Sokkal ésszerűbbnek tetszik az a feltételezés, hogy Bokros addigra úgyis ott volt az MDF holdudvarában. Ennél azonban tudatosabb volt a tervezés. A Poltical Capital - érzékelvén, hogy válság idején a gazdasági szakértő tudásába, hitelességébe vetett hit hozhatja a relatíve legtöbb szavazót - azon kutatásokra támaszkodott, amelyekben az iránt érdeklődött, ki a rendszerváltás utáni legnépszerűbb pénzügyminiszter. Bokros Lajos lett e felmérés szerint az első - ráadásul kéznél volt.

Csak éppen semmi köze nem volt az MDF-hez. Amiképp a villámigazolt Lengyel Zoltánnak sem, aki a frakciót mentette meg, vagy korábban a Schmuck-féle Tisztelet Társaságának sem, amely átsegítette a pártot a parlamenti küszöbön 2006-ban. Legutóbb pedig az exfideszes vállalkozópárti, amúgy volt miniszterelnöki megbízott Császár Antal, illetve a szocialista kormányban miniszterként funkcionált Gyenesei István képviselő lettek volna a megmentő.

Kétségkívül Bokros a legvállalhatóbb ebben a sorban - fogalmaztak néhányan -, mégis jó páran "besokalltak"; elsősorban az eljárástól, ahogyan a lista élére került, de nézeteitől, személyiségétől is. "Elszabadult hajóágyú" - hivatkozott szocialista forrására egy ismert MDF-es. "Bokros Lajos azt üzente, húzzak el a pártból, mert nem az ő programját képviselem" - panaszkodik Pettkó. Katona, Hock és ő eleve sérelmezi, hogy a párton kívüli Bokros ekézi őket, akiknek mégiscsak van némi múltjuk az MDF-ben.

A hármak közös nyilatkozatukban különben azt is megpendítik: a jelenlegi vezetők liberális irányba terelik a pártot. Tehát már nem a szocik felé, mint az oly sokszor korábban elhangzott. Ez azért is érdekes, mert a régebben háromosztatú (népiek, kereszténydemokraták, nemzeti liberálisok) MDF ismert személyiségei közt jószerével csak nemzeti liberálisok közé sorolhatók vannak. Leginkább ők jöttek vissza az egykori MDNP-ből is. A nép-nemzetiek kikoptak a MDF-ből, a szélsőségesek lekoptak a MIÉP-pel, a jelenlegiek szétszóródnak a jobboldalon; a kereszténydemokraták vagy a KDNP-be, vagy a Fideszbe mentek.

Katonáék egyébként hangoztatják: soha nem mondták, hogy soha nem alakítanak frakciót. Igaz, azt se, hogy mindig, minden körülmények közt. Azt akarták megbeszélni éppen, hogyan kellene ezt szerintük végigvinni. Alaposan meglepődtek, amikor az elnökség sebtiben rendkívüli választmányi ülést hívott össze múlt csütörtökre. "Vasárnap este küldték szét interneten a meghívókat, de a napirenden nem szerepelt a mi törlésünk ügye. Csak annyi, hogy egyebek. Pettkót és Hockot meg sem hívták, hogy védekezni tudjanak. Engem kénytelen voltak, mert tagja vagyok a választmánynak - mondja Katona Kálmán. - Csütörtökre, munkanapra, délután négyre hívták össze az országos választmányt. Amikor felnőtt emberek általában dolgoznak. És telefonon ment a további szervezés. Annak a negyvennyolcnak, aki korábban Bokros Lajosra mint listavezetőre szavazott, odaszóltak, mindenképp oldja meg, hogy ott lehessen, vegyen ki szabadságot, ha kell." Katona Kálmán biztos ebben, hallotta innen-onnan. "Azért kellett bennünket gyorsan elintézni, hogy a 20-ai országos gyűlésen fel se szólalhassunk már, mert addigra kizárnak bennünket."

A pártnévsorból törlés ellen az országgyűlési képviselők nem fellebbezhetnek. Ez tudniillik kimaradt az alapszabályból, és amikor be akarták illeszteni, akkor "az UD Zrt.-ügy miatt elhúzódott a választmányi ülés, ezt a napirendi pontot nem tárgyaltuk meg".

Boross Péter szerint, aki nem bízott a Bokros-mutatványban, de elmondta egy tévényilatkozatában, hogy ebben tévedett, nem kellene most nekimenni a hármaknak. Úgy tűnik, csökken a volt kormányfő befolyása - avagy mind magabiztosabb az MDF vezetősége. Pedig az öt százalék egy országgyűlési választáson ennél nehezebben jön létre. Kevés arca maradt az MDF-nek - egy parlamenti sikerhez nagyon kevés. Három ismertet elveszíteni - luxusnak látszik.

Kérdés, mi lesz a fővárosi frakcióval: a három főből ketten a dolgok jelenlegi állása szerint nem párttagok. "Egy liftbe vagy csak egyikünk száll be, vagy mind a hárman, mert ketten kizárhatjuk a harmadikat" - élcelődött pár hónapja Katona Kálmán. A városházi szervezeti és működési szabályzat szerint egy frakció minimális létszáma két fő. Ez azonban nem téma, mert a lényeg a pártban az, hogy az MDF megint átugrotta a küszöböt egy országos választáson, vagyis a történtek utólag igazolták Dávid Ibolya álláspontját.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.