Koalíciós haragszomrád Budapesten: Beszédes szeszélyek

  • - besenyei -
  • 2006. december 7.

Belpol

A politikai racionalitással mindenképp ellenkezik az az elhúzódó személyes konfliktus, ami Demszky Gábor és a helyettesének jelölt Gy. Németh Erzsébet között a múlt héten mérgesedett el végleg. A főpolgármester új tisztségviselő delegálására kérte a szocialistákat, mivel nincs bizodalma a politikus asszonyban.
A politikai racionalitással mindenképp ellenkezik az az elhúzódó személyes konfliktus, ami Demszky Gábor és a helyettesének jelölt Gy. Németh Erzsébet között a múlt héten mérgesedett el végleg. A főpolgármester új tisztségviselő delegálására kérte a szocialistákat, mivel nincs bizodalma a politikus asszonyban.

Ki hazudik? - ez a kérdés vált a koalíciós üzengetések kulcstémájává, mivel Demszky a blogján és az MSZP-nek írt levelében is azzal indokolta az elutasítást, hogy Gy. Németh Erzsébet november 17-én fölrúgta a kettejük közötti, illetve a koalíciós megállapodást azzal, hogy nem közölte: főpolgármester-helyettesként nem vállalja az egészségügy felügyeletét. A szocialista politikus utóbb cáfolta, hogy még októberben belement volna az egyezségbe, párttársai azonban lapunknak megerősítették: a humánpolitikai helyettesnek elnevezett pozíció november harmadik hetében már magában foglalta a mindkét párt által elutált egészségügyet, hatáskörei között viszont nem volt megtalálható a Gy. Németh által preferált turisztika. "Aki az édességet viszi, vigye a zöldborsókonzervet is" - vagy mind a kettő, vagy egyik se. Az MSZP tárgyalódelegációja által is képviselt álláspont hatására Demszky magához emelte az egészségügyet (azaz inkább Tiba Zsolt főjegyző hatáskörébe helyezte), így az idegenforgalom is maradhatott Bojár Iván András szabaddemokrata tanácsnoknál.

A koalíciós szerződést a múlt héten már így ratifikálták a frakciók, amikor is Demszky megvétózta Gy. Németh személyét, amire ugyan törvény adta joga van, mivel neki kell jelölnie a helyetteseit, de az elutasítás még az előzmények ismeretében is váratlanul érte a tárgyaló feleket. A koalíciós egyezkedést korábban is a Gy. Németh körüli indulatok határozták meg. Az MSZP-ben az általa és Hunvald György erzsébetvárosi polgámester vezette szárny az önkormányzati listaállítás miatt már az országgyűlési választások előtt összetűzésbe került a Hagyó Miklós XII. kerületi pártelnök, valamint az akkor még a Belvárost illetve a Rózsadombot polgármesterként irányító Steiner Pál és Horváth Csaba dominálta csoportosulással. A két tábor (akik egymást kedélyesen moszkovitáknak és ifjútörököknek becézik) között - Molnár Gyula fővárosi elnök közvetítésével - létrejött a kompromisszium a listán, később azonban még Gy. Némethet is be kellett emelniük a főpolgármesterhelyettes-várományosok közé, mivel a frakcióvezető-választás szavazati arányai (előbb Molnárt négy, utóbb Steinert hat ellenszavazattal választotta meg vezetőjének a 24 fős MSZP-képviselőcsoport) azt mutatták, hogy az egyfős többségű szocialista-szabaddemokrata városházi koalíció nem nélkülözheti az MSZP belső ellenzékének támogatását. Némi pikantériát kölcsönöz a belharcoknak, hogy Gy. Németh személye megosztja a liberálisokat is, mivel Demszky amiatt különbözött össze egykori bizalmasával, az SZDSZ frakcióját az előző ciklusban vezető, s Demszky mostani vétóját élesen bíráló Bőhm Andrással, mert utóbbi nem Bojárnak szánta volna a "turisztikai" pozíciót.

A koalíciós kényszer hatására Demszky módosított ugyan álláspontján, a múlt héten azonban, miután interpretációja szerint Gy. Németh felrúgta a dealt, ismét megmakacsolta magát. A kompromisszium létrejöttét nyilván nem segíti az sem, hogy a vitatott megítélésű szocialista politikus azóta többször is meghazudtolta: előbb azt állítva, hogy nem is egyeztek meg négyszemközt, utóbb pedig azzal, hogy a főpolgármester állításával szemben az ünnepi közgyűlésen sem beszélt vele. Forrásaink szerint technikailag valóban nem, mivel Ikvai-Szabó Imre szabaddemokrata frakcióvezető és Molnár Gyula útján közölte: csak ellentételezés mellett fogadja el az egészségügyet. A probléma elvben rapid megoldásra szorul, mivel a Fővárosi Közigazgatási Hivatal az év végéig hagyott időt a közgyűlésnek a mulasztásos törvénysértés felszámolására. Ennek egyik részét egy hete teljesítették, amikor - az önkormányzatban eddig egyetlenként - ötpárti támogatással fölállt a pénzügyi ellenőrző bizottság, viszont az önkormányzat működésének feltétele Demszky helyetteseinek a megválasztása is; ennek hiányában az Országgyűlés akár fel is oszlathatja a Fővárosi Közgyűlést.

A koalíciónak ugyanakkor nincs alternatívája: mindkét részről megkötöttnek tekintik, bár hivatalosan még nem írták alá. Molnár az éppen a szerződésben fölállított egyeztető tanács (ket) elé vinné azon javaslatát, amely szerint mégis átvennék a kórházak felügyeletét (vagyis inkább az összevonások levezénylését), csak a főpolgármester fogadja el Gy. Némethet helyettesének. Az engedékenység oka, hogy a szocialisták a pillanatnyi állás szerint nem jelölhetnek mást; a belső béke érdekében a főpolgármester-helyettességre szintén aspiráló Horváth Csaba Gy. Németh ellenében már korábban visszatáncolt. A konfliktushelyzetet - amelyben Gy. Némethnek a koalíciót is megakadályozni képes támogatói, illetve a főpolgármester a személyes presztízse miatt nem engedhetnek - a lapzártánk után folytatott koalíciós egyezkedéseken az MSZP a két párt felső vezetőinek bevonásával próbálja feloldani. (Kuncze Gábor hétfőn még helyi ügynek minősítette a problémát.) Ha ez sem vezet sikerre, akkor nem marad más, mint "félretenni a problémát egy sarokba", és néhány hónappal később visszatérni rá. Több forrásunk szerint erre az teremtene alapot, hogy a főpolgármester informálisan felajánlotta: csak egyetlen helyettesét, a városüzemeltetésre jelölt Hagyót válasszák meg, a két másik jelöltre a megegyezés után kerüljön sor. Ezt a tervet - érthetően - sem Gy. Németh, sem az SZDSZ részéről helyettesnek delegált Ikvai-Szabó nem preferálja.

Figyelmébe ajánljuk