Korlátozások jöhetnek a budapesti tömegközlekedésben, ha az állam nem fizet

  • narancs.hu
  • 2021. november 19.

Belpol

A BKV-nál egy héten belül elfogy a pénz, ha az állam nem fizet, hitelből kell működniük.

Akár korlátozásokat is bevezethetnek a fővárosi tömegközlekedésben, ha a kormány nem fizeti ki az állami normatívát, ezt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nyilatkozta az RTL Híradónak. Majd hozzátette: ez egyelőre egy lehetőség, ilyen döntés még nem született.

A budapesti tömegközlekedés idén nagyjából 170 milliárd forintból működik, ehhez kellene a költségvetési törvény szerint az államnak 12 milliárddal hozzájárulnia, ezt a pénzt azonban még nem fizették ki Budapestnek. Karácsony Gergely főpolgármester már a múlt héten levelet írt ez ügyben a kormánynak és kiemelte: a főváros minden hónapban kifizeti azt az összeget, amelynek fejében az utasok használhatják a budapesti jegyrendszerbe integrálódott állami szolgáltatásokat. Nevezetesen a HÉV-eket, amiket 2016 óta az állami MÁV üzemeltet.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta: mielőtt kifizetik a normatívát, újra kell tárgyalnia a kormánynak és a fővárosnak a HÉV-ek üzemeltetésének költségmegosztását. A Fővárosi Önkormányzat szerint viszont ennek a két ügynek semmi köze egymáshoz, így ha a kormány nem fizet, nem teljesíti a törvényi kötelezettségét, akkor jöhetnek a korlátozások, hogy mindenki lássa meg miyen az, ha "a kormány bliccel" - mondta Kiss.

Az RTL riportjából az is kiderült, hogy a BKV-nál nagyjából egy héten belül elfogy a 2021-re rendelkezésre álló pénz, ha nem érkezik meg az állami normatíva, csak hitelből tudnak tovább működni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk