Kormányhivatali visszaélést gyanít a Párbeszéd

  • narancs.hu
  • 2023. február 18.

Belpol

Szabó Rebeka a Dharma Lómenhelyet érintő földvásárlás körülményeiről kérdez Nagy Istvántól és Gulyás Gergelytől.

Írásbeli kérdéssel fordul két miniszterhez a Párbeszéd egy Balatonhoz közeli földügylet miatt – közölte a Facebookon Szabó Rebeka, az ellenzéki párt társelnöke és országgyűlési képviselője.

A politikus arra a történetre utal, amellyel a narancs.hu is foglalkozott. A Siófok városához tartozó Törekiben a Dharma Alapítvány mentett lovakat, kecskéket gondoz. Az alapítvány egyik tagjától a másik földet akar venni, és ebben az adásvételben elővásárlási jogát jelezte a siófoki Plázs tulajdonosa, aki véletlenül budapesti címét írta az iratra, mégis előbbre sorolták az eljárásban, mint a helyben lakó gazdát, aki meg akarta venni az adott földet.

Szabó Rebeka arra emlékeztet, hogy a földek vásárlásakor érvényesíthető elávásárlási jog eredetileg arra szolgál, hogy a helyben élő földművesek, szomszédok elől távol élő befektetők ne tudják felvásárolni a földet.

„De ha a kormányhivatal vagy a helyi földbizottság nem veszi figyelembe az ügyletben szereplők lakhelyét, az felveti a szándékos visszaélés gyanúját. Különösen, mivel a Töreki dombon terpeszkedik a Fidesz-közeli 4iG-nagyvállalat vezérigazgatója, Jászai Gellért hatalmas nyaralója is, amit pont a szóban forgó szórakozóhely tulajdonos apjától vásárolt meg korábban. »Meglepő« módon egy másik 4iG-prominens, Linczényi Aladin is építkezik a dombon, ahol elvileg csak a földműveléshez szükséges gazdasági épületeket lehetne felhúzni. Van rá egy fogadásom, hogy nem gyümölcsfeldolgozó lesz belőle” – írja a Párbeszéd társelnöke.

Szabó szerint ez a jelenség hasonlít arra, ami Tihanyban zajlik, ahol a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló milliárdosok úszómedencés villákat építenek. Törekiben azonban egy állatmenhely működése is veszélybe került a földügylet miatt. Ezért Szabó Rebeka írásbeli kérdést küld Nagy István agrárminiszternek és a kormányhivatalokat felügyelő miniszternek, Gulyás Gergelynek az elővásárlási jog alkalmazása, valamint az építési engedélyek kiadása miatt. Adatot fog kérni az illetékes jegyzőtől a benyújtott elővásárlási kérelmekről. Az a célja, hogy megmaradjanak a Dharma Lómenhely földjei, és a Jódi-hegy megmeneküljön a beépítéstől.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk