Koronavírus: csak az védett a fertőzés ellen, aki az elmúlt három hónapban kapott oltást vagy esett át a betegségen

Belpol

Újra megjelent a Covid Magyarországon (is). Milyen a mostani variáns természete, van-e különlegessége, jobban fertőz-e? Egyebek mellett erről beszélgettünk Duda Ernő virológussal, a Szegedi Tudományegyetem professzor emeritusával.

magyarnarancs.hu: A Covid melyik változata cirkulál most Magyarországon?

Duda Ernő: Az omikron egyik utóda.

magyarnarancs.hu: Van-e ahhoz képest valamilyen új jellegzetessége?

DE: Drasztikus változás már nincs. Amit annak idején az omikronról elmondtak, majdnem mindenben igaz a variánsaira, a lényeg: ritkábban alakul ki alsó légúti fertőzés, tüdőgyulladás, mint a korai változatok esetében.

magyarnarancs.hu: Mennyire védett a variánsaitól az, aki az omikronon átesett?

DE:Már sokat beszéltünk arról, hogy a védettségnek több fokozata van: megóv-e a halálos betegségtől, mennyire véd a súlyos állapottól, illetve egyáltalán az újabb megfertőződéstől. Például azt, aki a legelső, vuhani törzzsel megfertőződött, vagy az ellen kapott egy-két oltást, a fertőzéssel szemben nem védi meg az alacsony ellenanyagszint, de az akkor kialakult T-sejtes védelem továbbra is meggátolja a nagyon súlyos következmények előfordulását. S nyilván minél több oltást kapott eddig valaki, minél többször megfertőződött, minél magasabb számot ad ki a fertőzések és az oltások kombinációja, annál komolyabb védettséget szerzett mindegyik variáns által okozott fertőzés súlyos vagy halálos következményei ellen. Ugyanakkor: újabb Covid-fertőzéssel szemben – a jelenlegi ismereteink szerint – csak az védett, aki az elmúlt három hónapban kapott oltást vagy esett át a betegségen.

 
Duda Ernő
 

magyarnarancs.hu: Azt már tudjuk, hogy itthon nincs friss oltóanyag, állítólag keresgélik. Évekkel ezelőtt a kormány tervbe vette egy debreceni vakcinagyár felépítését, főként a Coviddal szembeni oltóanyagra gondolva, illetve talán influenza ellenire. Ma már többféle előállítási mód van. Választani kell közülük, vagy ezek „keverhetők” egy üzemen belül?

DE: A különböző technológiák eltérő berendezéseket, ismereteket, nyersanyagot igényelnek. El kell dönteni, melyik technológiát alkalmazzuk. Az anyagiaktól függően, persze többféle technológiát is meg lehet valósítani. A hagyományos eljárás az, hogy elszaporítjuk a kórokozót, hatástalanítjuk („inaktiváljuk”), teszünk mellé egy úgynevezett adjuvánst, ami aktiválja az immunrendszert, és akkor ez lesz a védőoltás.

magyarnarancs.hu: Ilyen volt a kínai.

DE: Igen. Ezenkívül van az alegység, vagy „split” vakcina, amikor a kórokozónak csak az egyik fehérjéjét választjuk ki, amelyik ellen ha kialakul az immunválasz, az véd a fertőzéstől is. Itt is szükség van adjuvánsra, mert maga a fehérje kevéssé vált ki immunválaszt. További variáció a vektor vakcina, amikor egy ártalmatlan vírusba építjük bele a mi kórokozónknak azt a génjét, amely kódolja a hatástalanítani kívánt fehérjét. Előállíthatók úgynevezett legyengített (attenuált) kórokozót tartalmazó vakcinák is, mint például a Sabin-cseppek. Nincs szükség szúrásra, orrspray, vagy kiskanál juttatja be a szervezetbe a betegség okozására alkalmatlan kódokozót. Végül, a legújabb módszer a messenger alapú vakcina, aminek előállítása high-tech molekuláris biológiai eljárásokat igényel, mind a mRNS, mind a hordozó lipid nanorészecskék tekintetében. Lehetséges, de nagyon költséges egy gyárban két-háromféle különböző technológiát fenntartani.

magyarnarancs.hu: A hírek szerint a mostani Covid-variáns ellen a messenger típusú Moderna oltás jön majd be az országba, illetve egy fehérjealapú. Melyik ad nagyobb védettséget?

DE: Ezt nehéz megmondani, mert csak az első járvány végére tudták kifejleszteni a split vakcinának nevezett, fehérjealapú oltóanyagot. Jellemzően a messenger típusúval oltották világszerte az embereket. Az újabb Covid-vakcinákkal az is probléma, hogy igazából nincs kin kipróbálni a hagyományos módon, megtalálni 60 ezer embert, aki korábban se fertőzést, se oltást nem kapott, és akikből 30 ezret beoltanak az új oltással, 30 ezret megtartanak kontrollnak. Most azt nézik inkább, hogy az oltás után az ellenanyagszint milyen mértékig növekszik, és ebből lehet következtetni arra, hogy az a vakcina hatásos-e vagy sem.

magyarnarancs.hu: Tudható, hogy „enyhül” maga a vírus is. A megfertőződésnek az esélye is egyre kisebb?

DE: Nagyobb. A természetes evolúció sajátossága, hogy egyre fertőzőbb, de egyre enyhébb betegséget okozó vírusvariánsok szaporodják túl a régebbieket. Amelyik kevésbé súlyos betegséget okoz, az több embert tud megfertőzni, mert a kevésbé beteg ember több emberrel tart kapcsolatot, többnek tudja átadni a vírust.

magyarnarancs.hu: Úgy kell fogadni ezentúl a Covidot is, mint mondjk az influenzát?

DE: Az influenza klasszikusan évről évre többé-kevésbé ugyanakkor megjelenő fertőzés. Régebben azt hitték, hogy a csillagok állása miatt alakul ki a betegség, hogy az befolyásolja. Innen van az influenza elnevezés, amely az olasz nyelvben szó szerint befolyást jelent. Azonban az influenza vírusát valójában a vándor vízimadarak hozzák-viszik Európába a trópusokról meg a déli féltekéről. A koronavírus viszont nem ilyen szezonális. Kétszer-háromszor is a nyár kellős közepén, tehát egy olyan időszakban volt a járvány csúcsa, amikor influenzáról aktuálisan senki nem hallott.

magyarnarancs.hu: Eszerint ilyen tekintetben is lehet rokonítani a nátha-koronavírusokkal?

DE: A nátha gyakran az influenzával együtt jelent meg, a bezártsággal járó téli hónapokban, de azok a nátha-koronavírusok – négy ilyen koronavírus volt Magyarországon – lényegében eltűntek. Az oltás meg a fertőzés következtében ugyanis a populációban kialakult egy általános koronavírus elleni védettség, és a másik négy vírus elég gyámoltalan volt ehhez az újhoz képest. Tehát kiszorította őket a Covid. Talán ennek a keresztvédettségnek tudhatjuk be azt, hogy az első járványban a gyerekek között gyakorlatilag nem volt Covid, hiszen közöttük gyorsan terjedtek a korábbi náthavírusok is, és a kialakult védettség valamennyire a Coviddal szemben is hatásos volt.

magyarnarancs.hu: Most akkor kicsit jobban kell vigyázni a gyerekekre, mint korábban?

DE: Így van.

magyarnarancs.hu: Gondolom, a védekezési módok új oltás hiányában ugyanazok a mostani variánsnál, mint az eddigieknél: kézmosás, zsúfolt helyek lehetőség szerinti kerülése, távolságtartás, na és maszkviselés.

DE: Így van. Aki úgy érzi, hogy a veszélyeztetett csoporthoz tartozik – erről is már rengetegen beszéltünk, hogy például az idősek, ilyen-olyan betegségben szenvedők, a szervátültetettek, a daganatos betegek –, jobban teszi, ha hordja a maszkot a tömegközlekedés során, a bevásárlóközpontokban, meg olyan helyeken, ahol sok ember zárt térben együtt van.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk