Körös-parti pártviadalok: Megszokott arcok

Belpol

A Viharsarok három nagyobb városában - Gyula, Orosháza, Szarvas - a szokásos MSZP-Fidesz párharc zajlik. A megyeszékhelyet, noha liberális sasfészeknek korántsem tekinthető, tizenhat éve szabaddemokrata polgármester irányítja. De marad-e?
A Viharsarok három nagyobb városában - Gyula, Orosháza, Szarvas - a szokásos MSZP-Fidesz párharc zajlik. A megyeszékhelyet, noha liberális sasfészeknek korántsem tekinthető, tizenhat éve szabaddemokrata polgármester irányítja. De marad-e?

Békéscsabán a jobboldal nagy hangon, néhány baloldali és liberális pedig félve mondja: "Lehet, hogy János nem lesz tovább polgármester." Az építész végzettségű Pap János 1990-ben, harminckét évesen lett a majd' hetvenezres Békéscsaba első embere. Azóta nem sikertörténet, igaz, nem is kudarcos a megyei jogú város históriája. Az állandóságot Pap jelenti, aki sok munkával, mindenfajta korrupciós ügy gyanúja nélkül, szép feleséggel, négy gyerekkel és példás családi élettel abszolválta a mögöttünk hagyott több mint másfél évtizedet. Ám egy város sikere nemcsak a vezetőin, hanem rengeteg külső, a polgármestertől független körülményen is múlik. Csodák nincsenek, ezt az ottani választók is tudják.

Békéscsaba

Az agrárolló évtizedek óta nyílik, a rendszerváltás, ha lehet, csak felgyorsította a folyamatot. Így a meghatározó agrárgazdálkodású Békésben, az "ország éléskamrájában" nincs húzóágazat. Ráadásul a békési megyeszékhely máig rosszul megközelíthető, sok megyei intézmény Gyulán található, elmarad a megyeszékhelyi átlagtól a diplomások aránya, nincs olyan valódi mutatója, ami miatt a nyugati befektetők nagyobb fantáziát láttak volna benne. A város legújabb kori története aligha hasonlítható Székesfehérváréhoz, Tatabányáéhoz vagy Győréhez. Békéscsaba és a megye sorsa nem választható külön egymástól: a Körös-völgy, amely felzárkózási kényszerben van, az utóbbi tizenöt évben lejjebb csúszott a megyék rangsorában.

Az eddigi békéscsabai polgármester-választások néhány dologban hasonlítanak a fővárosi főpolgármester-választásokhoz. Például a szocialistáknak, miközben rendre az övék a legnagyobb frakció a képviselő-testületben, eddig egyszer sem sikerült esélyes jelöltet kiállítaniuk a városban - csakúgy, mint Budapesten. Volt, hogy nem is próbálkoztak, mint ahogyan most sem. Noha tavaly a helyi szocialista körökből még azt lehetett hallani, hogy "János elfáradt, megkopott, vége lesz a polgármesteri ténykedésének", a helyzet mára megváltozott, elsősorban a tavaszi országgyűlési választások miatt.

Áprilisban ugyanis a fideszes Vantara Gyulát csak úgy tudta legyőzni a második fordulóban az MSZP-s Molnár László, hogy visszalépett a javára Velkey Gábor, Békéscsaba szabaddemokrata alpolgármestere - aki a vártnál jóval több voksot gyűjtött az első körben. Velkey gesztusa fejében az MSZP vállalta, hogy egyeztet az SZDSZ-szel a polgármesterjelölt személyéről az önkormányzati választás előtt. Ami már előre jelezte, hogy ezúttal az MSZP nem indít senkit a liberális polgármesterrel szemben. Mindezt Baji Lajos szocialista alpolgármester élte meg a legnehezebben. A korábban iskolaigazgatóként dolgozó Baji az elmúlt négy évét arra tette föl, hogy végre erős és esélyes MSZP-s jelölt legyen Békéscsabán - de ezt rajta kívül álló taktikai és stratégiai érdekek felülírták. A megyei és a városi MSZP-szervezet között amúgy sem harmonikus a kapcsolat, így végül, legalábbis a helyi zuhanyhíradó szerint Juhász Ferenc országos pártalelnöknek kellett Békéscsabára jönni rendet rakni.

Pap kihívója Vantara Gyula, akinek szakmai munkássága ugyan kevéssé ismert, mégis erősebb jobboldali jelölt, mint Pap János korábbi fideszes ellenfelei. A békéscsabaiak úgy érzik, az utóbbi időben a két szomszéd vár, Gyula és Orosháza elhúzott mellettük. Ez részben igaz, részben nem. Csak az elmúlt három esztendőben 15 milliárd forintos fejlesztés történt Békéscsabán és kistérségében; és ebben nincsenek benne a magánszféra beruházásai. A világ leg-nagyobb cége, a General Electric pénzügyi részlege itt építi meg telebankközpontját, ahol több mint hatszáz kvalifikált munkahely lesz. Fél év múlva 14 milliárdos beruházás keretében kezdődik a szennyvízprogram, térségi szakoktatási központ létesül, bővül a főiskola, a megyei önkormányzat fejlesztése nyomán elkészült az új regionális reptér. A kormány átrendezte a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésének ütemét, amelyben a 6-os út mellett a Kecskemétről Békéscsabán át Gyula-országhatárig vezető 44-es út kap elsőbbséget. Közben uniós forrásból korszerűsödik a Budapest-Békéscsaba vasútvonal, ahol a jövőben óránként 160-180 kilométeres sebességgel közlekedhetnek a gyorsvonatok, s a fővárost két órán belül el lehet érni. A veszteség oldalon a megszűnt malomipar és baromfi-feldolgozás említhető, valamint az, hogy a város vesztese lesz a régiós átalakításnak is: Szeged és Kecskemét sok vonatkozásban erősebb.

Mindent összevetve Pap János, ha a korábbiaknál élesebb harcban is, megőrizheti polgármesteri székét - annak ellenére is, hogy a napokban itt járt Orbán Viktor a változás szükségességéről beszélt, mert vélekedése szerint "a polgármesterrel együtt fáradt el az amúgy is nehéz helyzetben lévő megyeszékhely".

Ahogy Gyulán és Orosházán alig van esélye a Fidesz jelöltjeinek, úgy Szarvason az MSZP látszik lúzernek október 1-jén.

Gyula, Orosháza, Szarvas

Gyula - ahol eddig egyetlen városvezető sem tudta megvédeni mandátumát - az elmúlt években az unió strukturális alapjaiból szinte mindent elnyert, amire pályázott. Így első ütemben teljesen megújult a belváros, minden háztartást rákapcsoltak a szennyvízhálózatra, amit más magyar város nem mondhat el magáról. Közben rendkívül sok helyütt felújították az utakat, bevásárlóközpontok épülnek, és a kormány négy magyar várossal együtt a gyulai Várfürdőt jelölte ki, hogy Európai Gyógyfürdőhellyé fejleszti. Csak ez utóbbi projekt 23 milliárdos beruházást hozhat az elkövetkező években. A nekilendülést Perjési Klára szocialista polgármester nevével kötik össze a helyiek - nem véletlen, hogy tavasszal győzött az országgyűlési választásokon is. Vele szemben egy korábbi fideszes alpolgármestert, Baranyó Gézát indítja a jobboldal.

Az erőviszonyok a békési fürdővárosban is letisztulni látszanak. Míg négy évvel ezelőtt nyolc, most csak két polgármester-aspiráns van. Mivel a kampányban Perjésivel szemben nem tud a Fidesz olyan erős érvet felhozni a választóknak, miszerint jelöltje erős érdekérvényesítő képességű, ráadásul parlamenti képviselő, azzal a szlogennel állt elő, hogy "a város szekerét két embernek kell tolnia". Vagyis az MSZP-s képviselőnek és a leendő fideszes polgármesternek. Kérdés, hogy a nemzetgyalázással, hazaárulással, válságkommunikációval és immár Gyurcsány-vallomással terhelt szolid kis közéletben mennyire fogékonyak erre az érvelésre a gyulaiak.

Orosházán Fetser János nem bízza a véletlenre a választást. Nyár közepe óta gőzerővel kampányol. Az 1994 óta városvezető Fetser - aki szintén országgyűlési képviselő - sikeres ciklust tudhat maga mögött. A város majd' tízmilliárdos állami és uniós forráshoz jutott. Jelentékeny fürdőfejlesztésen vannak túl, főiskolai kar kezdte meg a működését, konferenciaközpontot létesítettek, a lerobbant művelődési házból állami címzett beruházásból kultúrpalotát varázsoltak, és hamarosan befejezik az elkerülő út építését. Az elmúlt tizenkét év történéseit negyvenoldalas színes füzetben mutatják be a szocialisták, amelyet megkap minden háztartás. Mindezek fényében nem látszik sok esély arra, hogy a függetlenként aposztrofált, valójában a jobboldali pártok támogatását élvező Németh Béla befusson. Orosháza, ahol Közép-Európa legnagyobb, amerikai tulajdonban lévő síküveggyára és a gépipari piacon egyre komolyabb kanadai Linamar is dolgozik, minden valószínűség szerint MSZP-bástya marad.

Aligha mondható el ez Szarvasról. Itt tizenkét éve a váteszes küldetéstudatú fideszes politikus, Babák Mihály a polgármester. Aktivitása és mindentudása már-már zavarba ejtő. Babák jelen sorok írójának többször is a legkomolyabban kifejtette, hogy ő a nap 24 órájából 26-ot dolgozik. Mindenesetre tény, hogy éjszakáinak java részét hosszú évek óta a városházán tölti. Élménybeszámolók szerint hajnalonként egy szál gatyában látni a folyósokon, a korai órákban pedig a takarítókkal együtt reggelizik. Az előző ciklusban az országos és megyei fideszes hátszélnek, az utóbbi négy évben pedig az EU-forrásoknak köszönhetően jelentékeny fejlesztési pénzek érkeztek a magát Békés megye nyugati kapujának mondó városba.

A helyi szocialisták a sokadjára is alulmaradt Földesi Zoltán helyett Kozák Imrénét indítják Babákkal szemben. Abban reménykednek, hogy e váltás, no meg Babák nemegyszer tolerálhatatlan stílusa, amivel sokakat sértett meg a városban, elegendő lesz a győzelemhez. Szerintünk nem.

Zárásként egyetlen mondat Battonyáról, ahol az agrárdemonstrációiról, újabban pedig Bajnai Gordon kormánybiztos szapulásáról elhíresült parlamenti képviselő, Karsai József indul szocialista színekben a polgármesterségért négy független ellenében - győzelmi eséllyel.

Figyelmébe ajánljuk