Mire kész lesz a Lánchíd, a két oldalán lévő tereket fogják lezárni

  • narancs.hu
  • 2022. február 23.

Belpol

A Váralagút felújítása pedig egyelőre napirenden sincs. 

Épp mire megnyitják a felújított Lánchidat, lezárják a két oldalán lévő tereket – írja a Népszava.

A múlt héten Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jelentette be, hogy felgyorsítanák a Lánchíd két végén lévő terek, a Széchenyi, az Eötvös és a Clark Ádám tér engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítését. A tervkészítés határideje ugyanis 300 nap, az engedélyek beszerzése és a szükséges városvezetői- közgyűlési döntések pedig szintén hónapokat vihetnek el. Ezt követően írhatják csak ki a kiviteli tendert, ami szintén több hónapos feladvány, majd ennek sikeres lezárása után kezdődhet csak a munka. 

A Váralagút tervezése és a kivitelezése ráadásul egyelőre a beruházási horizontra se került fel, holott a felújítása ugyanúgy szükségszerű, mint a Lánchídé.

Eredetileg a három felújítást – átkelő, alagút, hídfőterek – egyetlen projektként akarták megvalósítani, de nem volt rá elég pénz, majd a kormány a Lánchíd 7 milliárdos felújítási pénzéből 1 milliárdot szánt volna a kapcsolódó terek megújítására, belevéve a Vigadó az alsó rakpart Vigadó tér előtti szakaszát. Végül a Lánchíd körüli terek megújítása is bekerült volna azon projektek körébe, amiket a kormány átvállalt volna a fővárostól, de a szerződés átvételére egy jogvita miatt mind a mai napig nem került sor.

A projekteket a Vitézy Dávid vezette Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vette volna át, de a kormány a Clark Ádám tér felújításának tervezését nem vállalta át, azt pedig nem sikerült leválasztani a BKK vonatkozó, már megkötött tervezési szerződéséről. 

A városvezetés végül úgy döntött, hogy visszaveszi a projektet és a Városháza felújítására szánt keretből átcsoportosított pénzből fizeti ki a tervezői díjat. Az erre vonatkozó előterjesztés szerdán kerül a Fővárosi Közgyűlés elé.

Kiss Ambrus egyébként azt is elmondta, hogy a hídfelújításhoz ígért 6 milliárd forint sem érkezett meg a kormánytól, sőt a támogatási szerződést sem írták még alá. Az Orbán-kormány ugyanis korábban közölte, hogy csak a hídfelújítás végén, az utolsó számlákra fizetik ki a pénzt, egyik feltétele ugyanis az volt, hogy a híd lezárása nem tarthat tovább 18 hónapnál. A mostani tervek szerint a határidő tartható is lesz.

A Széchenyi tér felújítása alatt egyébként már nem szükséges lezárni a Lánchidat, de egyelőre nem született végleges döntés arról, hogy a Lánchídról, illetve a rakpartról végleg kitiltják-e az autókat a felújítást követően. Korábban az is felmerült, hogy a 2-es villamos pályáját a Kossuth tér mintájára felvinnék a Széchenyi térre, a villamos alagutat pedig betemetnék vagy átengednék a gyalogosoknak, ezzel megúszhatnák az alagút felújítását, azonban erről sincs még döntés. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.