Kósa Lajos szerint azért kell 50 évre emelni a hadkötelezettséget, hogy a hazáért még több embert lehessen mozgósítani

  • narancs.hu
  • 2018. november 11.

Belpol

A fideszes politikus megpróbálta megmagyarázni a honvédelmi tárca tervét.

Nemrég derült ki, hogy a honvédelmi tárca javaslata alapján a kormány arra készül, hogy a hadkötelezettségi korhatárt 40 éves korról 50 évre emelje. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a tervről korában azt mondta, hogy erre azért van szükség, mert egy negyven-egynéhány éves férfinek is képesnek kell lennie megvédenie a földjét és a családját.

Ha a honvédelmi miniszter ötletét elfogadják, 50 éves korig behívhatnak

In the Army Now: az 50 az új 40! Honvédelmi miniszterünk, miként azt a tegnap, az Országgyűlésnek benyújtott javaslata tanúsítja, alaposan átalakítaná a Magyar Honvédség szervezeti rendjét - írja a 24.hu. Mivel kevés a magyar újszülött, és ebből adódóan a hadköteles korú férfiak száma is folyamatosan csökken, a miniszter emiatt azt indítványozza, hogy emeljék meg 10 évvel, vagyis növeljék 50 évre a behívhatósági korhatárt.

Most a Hír TV Kósa Lajost, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes alelnökét is megkérdezte a tervről. Kósa Lajos pedig Kósa Lajos-féle választ adott: „40-ről 50 évre emeljük. Természetesen egészségügyi kritériumoknak meg kell felelnie. De azt gondoljuk hogy ha válsághelyzet esetén – mert ez csak erre szolgál – a haza védelmében minél több erőt, energiát, erőforrást tudunk mozgósítani, az annál nagyobb biztonságot jelent mindenkinek”.

Figyelmébe ajánljuk