Kötelezettségszegési eljárás indult a meddőségi klinikák miatt

  • narancs.hu
  • 2024. március 13.

Belpol

Az Európai Bizottság szerint Magyarország ez ügyben is uniós jogot sértett.

A meddőségi klinikák államosítása miatt kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarországgal szemben – írja a hvg.hu.

A Bizottság úgy találta, azzal, hogy a változó magyar jogszabályok nyomán a külföldi magánszereplők minden engedélye érvényét veszítette, sérült az Európai Unió működéséről szóló szerződésnek a 49. cikke, amely a letelepedés szabadságára vonatkozik. 

Azt is megállapította az EB, hogy a magyar szabályozás korlátozta a hozzáférést az asszisztált reprodukciós eljárásokhoz, holott e szolgáltatások kínálata eddig is sokkal szűkebb volt, mint más, ugyanilyen méretű uniós tagállamokban. A bevezetett korlátozás a Bizottság szerint nem igazolható közérdekű céllal.

Most a magyar kormány felszólító levelet kap, két hónapja van a válaszra, illetve hogy orvosolja a Bizottság által felvetett problémát. 

A magyar kormány 2019-ben jelentette be, hogy államosít hat meddőségi klinikát, és ezzel egy időben a kezeléseket ingyenessé tette. 2022-ben a megmaradt, ilyen profilú intézetek működését törvény tiltotta meg. A kormány indoka az volt, hogy az állami klinikák visszaélnek az államtól kapott forrásokkal, de ezt még nem sikerült bebizonyítani. A hvg.hu szerint az állam azóta szinte önti a pénzt erre a célra, de a lombikkezelések eredményességi mutatója nem javult, és az új meddőségi centrumok sem nyíltak még meg. Kaáli Nagy Géza, a szintén államosított Kaáli intézetek alapítója nemrég azt mondta, annyi pénzből, amennyit most erre fordítanak, sokkal több gyereknek kellene megszületnie. 

 

Legutóbb a szuverenitásvédelmi törvény miatt indult kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk