Kötelezettségszegési eljárás indult a meddőségi klinikák miatt

  • narancs.hu
  • 2024. március 13.

Belpol

Az Európai Bizottság szerint Magyarország ez ügyben is uniós jogot sértett.

A meddőségi klinikák államosítása miatt kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarországgal szemben – írja a hvg.hu.

A Bizottság úgy találta, azzal, hogy a változó magyar jogszabályok nyomán a külföldi magánszereplők minden engedélye érvényét veszítette, sérült az Európai Unió működéséről szóló szerződésnek a 49. cikke, amely a letelepedés szabadságára vonatkozik. 

Azt is megállapította az EB, hogy a magyar szabályozás korlátozta a hozzáférést az asszisztált reprodukciós eljárásokhoz, holott e szolgáltatások kínálata eddig is sokkal szűkebb volt, mint más, ugyanilyen méretű uniós tagállamokban. A bevezetett korlátozás a Bizottság szerint nem igazolható közérdekű céllal.

Most a magyar kormány felszólító levelet kap, két hónapja van a válaszra, illetve hogy orvosolja a Bizottság által felvetett problémát. 

A magyar kormány 2019-ben jelentette be, hogy államosít hat meddőségi klinikát, és ezzel egy időben a kezeléseket ingyenessé tette. 2022-ben a megmaradt, ilyen profilú intézetek működését törvény tiltotta meg. A kormány indoka az volt, hogy az állami klinikák visszaélnek az államtól kapott forrásokkal, de ezt még nem sikerült bebizonyítani. A hvg.hu szerint az állam azóta szinte önti a pénzt erre a célra, de a lombikkezelések eredményességi mutatója nem javult, és az új meddőségi centrumok sem nyíltak még meg. Kaáli Nagy Géza, a szintén államosított Kaáli intézetek alapítója nemrég azt mondta, annyi pénzből, amennyit most erre fordítanak, sokkal több gyereknek kellene megszületnie. 

 

Legutóbb a szuverenitásvédelmi törvény miatt indult kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.