XVI. kerületi polgármester: Békén kéne hagyni az önkormányzatokat, és Orbánnak rendet kellene tenni a Fideszen belül

  • narancs.hu
  • 2024. július 29.

Belpol

Kovács Péter szerint a kormányfő  kellő bölcsességgel rendelkezik ahhoz, hogy belássa, ha valamit korrigálni kell.

„Nincs válságban a Fidesz, de egy nagyon komoly jelzést kapott arra, hogy jobban kell csinálni dolgokat” – mondta Kovács Péter XVI. kerületi polgármester a június 9-i önkormányzati választásról. A fideszes politikus meglepően kritikus volt pártjával szemben a tusványosi fesztivál egyik programján. Mit kell változtatnia a Fidesznek, jó döntés volt-e Szentkirályi Alexandra visszalépése, és veszélyt jelent-e Magyar Péter? A kormánypártok egyik legnépszerűbb budapesti polgármesterét kérdezte a Telex

Kovács Péter, aki 2006 óta vezeti a XVI. kerületet, 2010 és 2014 között pedig országgyűlési képviselő is volt, a következőket nyilatkozta a lapnak:

  • A kormánynak el kell gondolkodnia azon, hogy jó irány-e, ha minden feladatot elvesznek az önkormányzatoktól és központosítanak. Szerinte nem jó irány.
  • Reméli, hogy a szakrendelők államosítása lekerülhet a napirendről.
  • Orbán Viktor Magyarország legjobb miniszterelnöke, és kellő bölcsességgel rendelkezik ahhoz, hogy belássa, ha valamit korrigálni kell. A szakrendelők állami kézbe vétele nem jó irány. Erről már beszéált a miniszterelnökkel is.
  • Nagyon szomorú lenne, ha olyan miniszterelnöke lenne Magyarországnak, aki titokban lehallgatta a feleségét, és ezt utána nyilvánosságra is hozta. Szerinte Magyar Péter inkább üstökösként ívelt fölfele, de aztán vissza fog zuhanni. 
  • Nem hiszi, hogy a Fideszből lesznek átlépők a Tisza Pártban. "Soha nem lehet persze kizárni, de van egy örökbecsű mondás, hogy az árulást mindenhol szeretik, az árulókat meg sehol. A fideszesek többsége Magyar Péterre azért mégiscsak árulóként tekint."
  • Nincs válságban a Fidesz, de egy nagyon komoly jelzést kapott arra, hogy jobban kell csinálni dolgokat, például "békén kéne hagyni az önkormányzatokat, nem lenne szabad még több dolgot átvennie az államnak".
  • Azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy biztos jó-e az, ha minden fontos döntést egy személy vagy egy kör szeretne meghatározni. Szerinte "Orbánnak vissza kellene jönnie a magyar politikába, és rendet tenni a Fideszen belül".
  • Nem tartja jónak, "ha az utolsó iskolaigazgató-helyettest is egy miniszter akar kinevezni. Meg kell adni a döntési lehetőséget az alsóbb szinteknek, például az önkormányzatoknak".
  • Bizonyára Orbán Viktor nélkül is fog létezni a Fidesz, "hiszen senki nem él örökké". De "nagy valószínűséggel a Fidesz is nehezen elképzelhető kormánypártként Orbán Viktor nélkül".
  • Nem jó, ha egy pártot olyan emberek határoznak meg, akik nem tudnak túllépni a személyes konfliktusaikon – utalt Kovács Péter Németh Szilárd Fidesz-alelnökre.
  • Szerinte Szentkiráűlyxi Alexanra akár befutó is lehetett volna, ha talpon maradt volna.
  • Azt nem tudja, hogy Vitézy Dávid a költségvetési politikában vagy a szociális területen mennyire kompetens, de Karácsony Gergelynél egyetlen olyan területet sem tudna kiemelni, amihez ért.
  • A főpolgármester mini parlamentet csinált a Fővárosi Közgyűlésből, minden pártpolitikai alapon dőlt el. Az elmúlt öt évben hiába ült bent az összes kerületi polgármester a közgyűlésben, Karácsony Gergely semmilyen szinten nem működött együtt velük.
  • Nem tartja jó döntésnek, hogy az előző fővárosi frakcióból egyetlenegy képviselő sem került befutó helyre a listán, de nagyon bízik Szentkirályi Alexandra rátermettségében. Reméli, hogy egy határozott és erős frakciót tud kovácsolni az új képviselőkből.
  • Az ötödik ciklusát megkezdő polgármester állítja, náluk, a XVI. kerületben nincs Fidesz. "Irtom a pártpolitizálást a kerületi önkormányzatban. Soha nem engedtem, hogy a képviselő-testület a pártközpontból leküldött utasításoknak megfelelően hozzon döntéseket, "legyen szó a Fideszről vagy bármelyik ellenzéki pártról".
  • Alapvetően egyetértek a Fidesz ideológiájával és főbb céljaival, a családok segítésével, a nemzetegyesítéssel. 1990 óta a Fidesz tagja, és nem tervez más pártba átlépni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk