Magyar-orosz uniót javasol Orbánnak a lengyel külügy

  • narancs.hu
  • 2024. július 29.

Belpol

A külügyminiszter-helyettes nem érti, miért akar Magyarország olyan szervezetek tagja maradni, amelyeket ennyire nem kedvel.

„Mi nem üzletelünk Oroszországgal, ellentétben Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki a nemzetközi közösség peremére szorult mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban” – mondta vasárnap Władysław Teofil Bartoszewski lengyel külügyminiszter-helyettes Orbán Viktor szombati, tusnádfürdői beszédére reagálva, írj a Rzeczpospolita.

A magyar miniszterelnök a tusványosi beszédében úgy fogalmazott, a lengyelek folytatják a legszemforgatóbb, legálságosabb politikát egész Európában, miután a magyar kormányt az Oroszországgal való kapcsolatai miatt kritizálják, holott közvetítőkön keresztül ők is üzletelnek Oroszországgal.

Bartoszewski válaszában azt is mondta, nem érti, miért akar Magyarország olyan szervezetek tagja maradni, amelyeket ennyire nem kedvel, és amelyek állítólag rosszul bánnak az országával – idézi a Telex.

„Orbán miért nem hoz létre uniót Putyinnal és néhány hasonló típusú, tekintélyelvű állammal? Ha nem akarsz egy klub tagja lenni, bármikor kiléphetsz onnan”

– hangsúlyozta a lengyel külügyminiszter-helyettes, aki szerint a magyar kormány jelenleg egyértelműen EU-, ukrán- és lengyelellenes politikát folytat.

A lengyel politikus emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor jelenleg blokkolja azt az EU-tól Lengyelországnak járó kétmilliárd złotyt, amely az Ukrajnának átadott lengyel katonai szállítmányok megtérítésére szolgálna.

„Azt szokták mondani, hogy lengyel, magyar két jó barát, de itt most nagy a veszekedés”

– tette hozzá Bartoszewski.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap közzétett Facebook-bejegyzésében reagált Bartoszewski szavaira. „A reakció bebizonyítja annak a magyar mondásnak az igazságát, amely úgy szól: fáj az igazság. A lengyel–magyar testvériség megőrzésének szándékával hosszú ideig tűrtük a mostani lengyel kormány provokációit és képmutatását, mostanra azonban betelt a pohár” – írta Szijjártó, majd úgy érvelt: az egyik legnagyobb orosz olajipari vállalat vásárlóinak listáján „bizony ott találjuk a lengyeleket is”. Szerinte ezzel nem is lenne semmi baj, de „nem kellene képmutatónak lenni és nem kellene másokat vádolni”.

Nem sokkal később a lengyel külügyminiszter is megszólalt:

Nehéz barátokat szerezni, ha eközben valaki önző módon viselkedik",

válaszolta egy Magyarországgal kapcsolatos újságírói kérdésre Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter, aki több ponton bírálta Orbán Viktor nyugatellenes retorikáját egy, a Visegrad Insightnak adott interjúban.  A lengyel külügyminiszter egyebek közt kifejtette: nem érti, hogyan fokozza Magyarország nemzetközi befolyását a Moszkva és Brüsszel közti egyensúlyozás, ami – mint fogalmazott – mindenki mást irritál. A lengyel vezetés nem engedné, hogy kínai rendőrök járőrözzenek Varsó utcáin, de Sikorski szerint mindenki úgy éli meg a szuverenitását, ahogy jónak látja.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk