Kovács Zoltán: Magyarország továbbra sem támogatja az olaj- és gázembargót

  • narancs.hu
  • 2022. május 2.

Belpol

A ZDF-nek teljesen más értesülései vannak.

Diplomaták szerint az Oroszország elleni olajembergót tervező Európai Bizottság valamiféle kivételt vagy átmeneti intézkedéseket fog javasolni Magyarország és Szlovákia számára, tekintettel arra, hogy ez a két ország mennyire függ az orosz olajtól, és milyen nehézségekbe ütközik az alternatív források megtalálása – írja a hvg.hu a Politico hírlevelére hivatkozva. Mint megjegyzik, az elmúlt hetekben Magyarország vált az egyik legnagyobb akadályává annak, hogy az unió az orosz energiaszektorral szembeni szankciókat végigvigye.

Közben a ZDF úgy értesült, hogy Magyarország és Ausztria és Szlovákia és kész visszalépni az olajembargó ügyében. A ZDF-nek egy magas rangú uniós diplomata azt mondta, a döntő tényező az volt, hogy a német kormány nem fékezné tovább az embargót.

A cikk arról is szót ejt, hogy Magyarország, Ausztria és Szlovákia, valamint Spanyolország, Olaszország és Görögország vétózott eddig az olajembargó ellen.

Ahogy a 24.hu megjegyzi, a ZDF értesülése azért is érdekes, mert vasárnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy az a legfontosabb, hogy az Európai Unió ne fogadjon el olyan szankciót, amely lehetetlenné teszi az orosz kőolaj és földgáz importját.

A lap ezért kérdéssel fordult a Miniszterelnökséghez, arról érdeklődtek, hogy történt-e változás a magyar álláspontban. A tárca válaszában Kovács Zoltán Facebook-oldalára irányította a lapot, ahol az alábbi mondat található:

A magyar álláspont az olaj- és gázembargó esetében nem változott: nem támogatjuk!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk