Május végén megszűnik az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma, rengetegen távozhatnak

  • narancs.hu
  • 2022. május 2.

Belpol

A FESZ felmérésében résztvevők 25 százaléka úgy nyilatkozott, hogy elhagyja a szakmát.

Van hajlandóság az ápolók körében arra, hogy a felmondási tilalom feloldása után távozzanak a rendszerből, ez derül ki a Független Egészségügyi Szakszervezet legfrissebb felméréséből. A Népszava azt írja, a felmérésben résztvevők 25 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elhagyja a szakmát, további kilenc százalékuk a magánszektorban helyezkedne el, míg 4,5 százalékuk külföldön keres magának munkát.

Ahogy a lap megjegyzi, azt egyelőre nem tudni, hogy hányan távoznak valóban az egészségügyből, de az biztos, hogy a betegágyak mellett dolgozók nagyon megterhelő időszakon vannak túl, ráadásul komoly egzisztenciális és munkahelyi feszültségek is kialakultak a bérproblémák kezelése miatt. "Bár a kormány az elmúlt ciklusban jelentőset emelt az orvosi béreken, az ágazati béremelésre fordított 410 milliárdból a 17-20 ezer orvosra 330, a mintegy 90 ezer szakdolgozóra viszont mindössze 80 milliárd jutott" - jegyzi meg a lap.

Mint írják, az egészségügy alapjáraton való működtetéséhez már 2020-ban is valamivel több mint 3,5 ezer szakdolgozó hiányzott. Ennél frissebb KSH adat egyelőre nincs, de a helyzet feltehetően egyre csak romlik, ráadásul május 31-től megszűnik az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma.

Bár a kormány sikerként tekint a szakdolgozói béremelésre, az érintettek nagy többsége továbbra is elégedetlen a keresetével - ez derül ki a Független Egészségügyi Szakszervezet felméréséből: a válaszadók 83 százaléka mondta azt, hogy a béremelést követően sem elégedett a bérével.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk