Kövér László nem nézte meg jól a térképet

  • narancs.hu
  • 2023. március 4.

Belpol

Azt mondta, Oroszországnak nincsen közvetlen határa a NATO-val. Pedig van.

A házelnök a Hír TV Napi aktuális című műsorában azt mondta, hogy a NATO-nak eddig Oroszországgal gyakorlatilag nem volt határa, most Finnország csatlakozásával 1340 kilométernyi közvetlen szárazföldi határ jön létre.

A téves állításra felkapta a fejét Rácz András Oroszország-szakértő. „A valóság ezzel szemben az, hogy a NATO-nak és Oroszországnak már egy ideje elég hosszú közvetlen határa van, még ha esetleg a házelnöki pulpitusról nem is látszik jól. Ha a tengeri határokat most figyelmen kívül hagyjuk, akkor is ilyen egészen konkrétan a norvég-orosz, az észt-orosz, a lett-orosz, valamint Kalinyingrádnál a litván-orosz és lengyel-orosz határ” - írta Rácz a Facebookon.

Majd fel is sorolta ezeket: a norvég-orosz határ 195,7 km, az észt-orosz 294 km, a lett-orosz 214 km, a litván-orosz 297,1 km, a lengyel-orosz határ 232 km.

„Ez összesen kicsit több, mint 1232 kilométernyi NATO-orosz határ. Ergo, a finn csatlakozással a NATO-orosz közvetlen határ nem létrejön, hanem lényegében megkétszereződik” - tette hozzá Rácz, aki nem érti, hogy egy vezető politikus hogyan nyilatkozhat ennyire dilettánsként, és miért nem végez a stábja jobb munkát egy interjú előtt.

A házelnök nyilatkozatba abba a narratívába illeszkedik, miszerint Oroszország kénytelen megvédeni magát a NATO terjeszkedése miatt. A NATO valójában védelmi szövetség, Oroszország határvonalai pedig mindössze 6%-ban érintkeznek a szövetség országaival.

 

Kövér ugyanebben az interjúban azt mondta, a brüsszeli kommunikáció a szovjet megszállásra emlékezteti, aminek idején ő egyébként KISZ-titkár és MSZMP-tag volt.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk