Béremelést követelnek a postások

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. március 4.

Belpol

A hároméves bérmegállapodás szerint az idén két százalékkal emelkedett volna a bérük.

Azonnali, inflációkövető, január 1-ig visszamenőleges béremelést követelt szombati demonstrációján Budapesten két postai érdekképviselet, majd petíciót juttattak el a Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz (GFM). A rendezvényen a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke, Tusz Ferenc felháborítónak nevezte, hogy a több mint 24 ezer postai dolgozó fele csak a garantált bérminimumot viszi haza fizetésként, a postahivatalokban pedig szerinte méltatlanok a munkakörülmények.

 A Posta három éves bérmegállapodást között a dolgozókkal, ennek értelmében az idén két százalékkal nőttek volna a bérek. Ez nyilvánvalóan nonszensz. Ám csak három, majd tíz százalékra növelte a munkáltató a béremelési javaslatot, amit a szakszerveztek nem fogadtak el.  Ez ugyanis messze van az inflációkövető béremeléstől - az idénre 15 százalék inflációval számola kormány. 

A Munkástanácsok képviseletében Dobi István azt mondta, a bérharcot nem szabad abbahagyni, többéves bérmegállapodásokat pedig nem szabad aláírni, mert a mostani helyzetben ennyi időre nem lehet bérfejlesztést tervezni. A gazdaságfejlesztési miniszternek címzett petíciót a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének elnöke olvasta föl a több száz tiltakozó előtt. A tiltakozó szakszervezetek a béremelésen kívül szaktudást és tapasztalatot értékelő bérfelzárkóztatási programot követelnek, valamint párbeszédet és tájékoztatást kérnek a Magyar Postát érintő intézkedésekről, továbbá sürgetik a postai hálózat és a kézbesítési rendszer átalakítását is.

Átalakításon valószínűleg nem azt értik, mint a Posta, amely 1200 dolgozót tervez elbocsátani, emellett a tavaly év végén ideiglenesen bezárt postákat sem tervezi újranyitni - kivéve, ha azok fenntartását az érintett önkormányzat részben átvállalja. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk