Közelebb jutottunk ahhoz, hogy megismerjük a turisztikai támogatások kiosztásának rendszerét

  • narancs.hu
  • 2022. január 16.

Belpol

Első fokon pert nyert a TI Magyarország a Kisfaludy2030 Zrt.-vel szemben.

Első fokon a Transparency International (TI) Magyarországnak adott igazat a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyben a turisztikai támogatások kiosztása mögött meghúzódó döntések és pályázatok nyilvánosságáért indítottak a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) alá tartozó Kisfaludy2030 Zrt-vel szemben, írja a szervezet a honlapján.

Egy, a TI Magyarország által készített elemzés többek között megállapítja, hogy a szektornak juttatott, 219 milliárd forintnyi támogatás döntő többségét, amelynek kiosztásáról a Kisfaludy2030 Zrt. gondoskodott,

koncentrált módon egy, a kormányhoz közel álló üzleti körnek, és kormánypárti vezetésű településeknek fizették ki.

A hatalmas összeget mindemellett számos esetben egyedi döntés alapján, pályázat lebonyolítása nélkül ítélték meg a kedvezményezetteknek, a döntések hátteréről pedig évről-évre egyre kevesebbet tudhat meg a nyilvánosság, miután a vonatkozó információk egyre nagyobb hányadát sem az MTÜ, sem Kisfaludy2030 Zrt. nem teszi közzé.

 
 
Forrás: TI Magyarország

Hogy megismerjék az adatokat és a pályázati anyagokat, a TI Magyarország közérdekűadat-igénylést nyújtott be a Kisfaludy2030 Zrt-hez. A cég megtagadta a válaszadást, így a szervezet a bírósághoz fordult és első fokon a Fővárosi Törvényszék nekik adott igazat. Mint írják, a még nem jogerős ítélet indoklása alapján "az alperes érvelésével szemben az általunk kért információk igenis közérdekű adatok, így nem csak a támogatás ténye, hanem a közpénz felhasználásának módja, feltételei, a garanciák rendszere, a határidők, és a szerződésnek a pénz felhasználását érintő kikötései is ebbe a körbe tartoznak."

A bíróság a Kisfaludy2030 Zrt. azon érvelését is elutasította, hogy a kért adatok már a közérdekűadat-igénylés, és az azt követően indított pert megelőzően is elérhetőek voltak. A Fővárosi Törvényszék szerint a TI Magyarország által kért információk csak ömlesztett és nehezen átlátható formában voltak elérhetőek, és időközben az adott, az adatbázisra mutató link is elérhetetlenné vált.

Az ítélet szerint a Kisfaludy2030 Zrt. nem tagadhatja meg adatkezelőként az általunk kikért információk összerendezését és ilyen formában való kiadását

-áll a szervezet közleményében.

Majd hozzáteszik, hogy az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedésével, vagy egy nekik kedvező másodfokú ítélet birtokában bíznak benne, hogy "megkapjuk a Kisfaludy2030 Zrt-től mindazon információkat, amelyek tisztázhatják a több száz milliárd forintra rúgó turisztikai támogatások kiosztásának hátterét."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk