Agrárminiszter: Belefér az üzletek akciós keretébe, hogy társadalmi szolidaritással segítenek megfékezni az inflációt

  • narancs.hu
  • 2022. január 16.

Belpol

Szerinte bátor döntés volt az árstop, a többit rábízzák a piacra.

"Szükség volt ezekre az intézkedésekre, hogy az inflációs várakozásokat le tudják törni és azt üzenjék a piacnak, hogy a kormány számára a magyar emberek a legfontosabbak és ezért nagyon határozott, konkrét intézkedéseket is hoznak" - így kommentálta Nagy István agrárminiszter  a héten bejelentett árstopot vasárnap reggel a Kossuth Rádió műsorában.

Nagy István szerint a kereskedők be fogják tartani az árszabályokat és szerinte bőven belefér az akciós keretükbe az, hogy most társadalmi szolidaritással segítenek megfékezni az inflációt. "A termelők és a feldolgozók védve vannak, a tisztességtelen piaci magatartásról szóló törvény szabályozza, hogy egyoldalúan nem lehet felbontani a szerződéseket" - tette hozzá.

Orbán Viktor a szerdai kormányülés után jelentette be, hogy a kormány árstopot vezet be február elsejétől hat alapvető élelmiszerre. Ennek értelmében a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a 2,8 százalékos tehéntej, a sertéscomb és a csirkemell ára februártól nem lehet magasabb az október 15-i árszintnél.

Ezután Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón kijelentette, hogy a már hat bejelentett termékhez csatlakozik a csirkefarhát is.

A Magyar Közlönyben péntek este jelent meg a részletes szabályozás, amely pontosan definiálja a termékeket, illetve az "akció" időszakát. A hatósági ár úgyanis csak február elseje és május elseje között lesz érvényben, tehát alig egy hónappal a választások után már nem lehet olcsóbban kapni a megjelölt élelmiszereket.

Mindezt Nagy István úgy értékelte a Kossuth Rádióban, hogy a kormány intézkedései a magyar családok támogatását, védelmét szolgálják. Bátor döntésnek nevezte a lépést és elmondta, hogy "így egyrészt több pénz marad a családoknál, másrészt ezzel üzennek a piacnak is, hogy a magyar kormány nem fél meglépni a legváratlanabb intézkedéseket sem." Szerinte azért ezekre a terméket érinti az árrögzítés, mert ezek "a mindennapi élethez szükségesek a társadalom legszélesebb rétegeiben."

Az alapvető élelmiszerek árának rögzítése is jelzi, hogy a kormány határozottan közbelép, ha elszabadulnak az árak - mondta az agrárminiszter. Majd ő is megerősítette: az élelmiszerárstop három hónapra szól, később vizsgálják majd meg annak lehetőségét, hogy meg kell-e hosszabbítani.

Nagy István elmondta, a többit rábízzák a piacra, a verseny majd megfelelő módon szabályoz. Emlékeztetett arra, hogy amikor 480 forintnál befagyasztották az üzemanyagok árát, volt olyan benzinkút, amely 5-10 forinttal aláment ennek az árnak a verseny miatt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

    

 

 

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.