Középiskolások előtt dicséri az akkumulátor-gyárakat Áder János

  • narancs.hu
  • 2023. október 7.

Belpol

Nevelődik a jövő ifjúsága.

Ha megépül az összes magyarországi akkumulátorgyár, akkor azok az európai akkumulátorigények húsz százalékát fogják kielégíteni - jelentette ki a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A korábbi államfő a Mathias Corvinus Collegium debreceni képzési központjában középiskolásoknak tartott fenntarthatósági témájú előadást, de kínosan kerülte, hogy akármilyen negatív jelzővel illesse azt a beruházás-sorozatot, amit civilek és hozzáértők is sokszor elleneznek. Miközben a lakossági fórumon elhallgattatják vagy elhajtják a tiltakozó civileket, Áder János csak jót lát a kormány legújabb gazdasági stratégiájában.

Az akkumulátorgyárak létesítését Áder az autóiparral indokolta: „Ha ebben versenyben akar maradni az ország, akkor vagy máshonnan vásárol akkumulátort, vagy helyben gyártja le a szükséges mennyiséget.”

A kínai CATL akkumulátorgyár építését kísérő helyi aggodalmakról azt mondta, minden üzemnek kötelező a szigorú környezetvédelmi szabályok és az uniós előírások betartása. Aki megsérti ezeket, meg kell büntetni, ismételt szabályszegésnél a gyárat be kell zárni. Szerinte ha Németországnak jó a CATL, akkor annak nekünk is jónak kell lenni.

Ádernek az ívóvízzel kapcsolatos aggodalmakra is volt megnyugtató válasza: a döntéshozók figyelmébe ajánlott egy olyan magyar cég által fejlesztett technológiát, amely megoldást nyújt a debreceniek vízzel összefüggő kétségeire az épülő akkumulátorgyárral összefüggésben. Áder János közölte: a múlt heti Planet expón is bemutatta termékét a nagykanizsai székhelyű Hidrofilt Kft. A cég az akkumulátorgyár vízellátását meg tudná védeni úgy, hogy nem szükséges igénybevenni a debreceni ivóvíz bázist. Ezzel a módszerrel meg lehet tisztítani a szennyvizet, ami biztosítja a gyár vízigényét, a csapvíz csak az ott dolgozók ellátását biztosítaná.

Áder János az állami pénzzel támogatott Kék Bolygó podcast házigazdája is. Egy februári műsorból a szerkesztők kivágták Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség vezetőjének szavait, aki az akkumulátorgyártás környezetkárosító hatásairól is beszélt. Bár szavakban Áder nagy környezetvédő, az erdők kivágását megkönnyítő rendelet ellen nem volt szava, és az ellen sem, amikor milliárdokból rendezett klímakonferenciát a saját alapítványa.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.