Közzétették a kismamák oltásához szükséges szoptatási igazolást

  • narancs.hu
  • 2021. március 30.

Belpol

Amit a védőnő állít ki. Ezt kell vinni az oltópontra.

Szombaton hosszú, kígyózó sorok voltak a Semmelweis Egyetem és a Szent Rókus Kórház oltópontjainál, mert részletesebb tájékoztatás nélkül bejelentették, hogy elkezdik oltani a kismamákat és a terhes nőket. Úgy tudni, olyanokat is beoltottak, akik nem tudták igazolni, hogy nemrég szültek. Ezt követően kért minden érintettet arra Novák Katalin, hogy senki ne feledjen papírokat vinni az oltás beadásához.

Az Országos Kőrházi Főigazgatóság most közzétett egy igazolásmintát. A letölthető dokumentumot a védőnőnek kell kitöltenie, igazolva, hogy aki kéri az oltást, még szoptat. Emellett azonban kell még egy beutaló a háziorvostól is, valamint a szülésről szóló, egy évnél nem régebbi zárójelentést is be kell mutatni.

Azoknak, akik még a szülés előtt állnak, a várandósgondozási kiskönyvüket kell magukkal vinniük.

A várandós nőket és a kismamákat soron kívül oltják, oltópontokon, Pfizer- és Moderna-vakcinákkal szakmai iránymutatás szerint, amely az első oltást a várandósság 12. hete után, a második oltást a szülés után javasolja beadni. Azokat, akik már túl vannak a szülésen, a normál ütemezés szerint oltják. 

Frissítés

Miután a sajtóban több helyen megjelent az információ a mintául szolgáló igazolásról, az oldal arról szóló része és a letöltendő egyoldalas dokumentum elérhetetlenné vált. Ennek az oka nem világos. Nem tudni, hogy az oldalt leterheltsége miatt van ez, vagy esetleg ezt az oldalt is "rosszindulató támadás" érte, esetleg az oltáshoz szükséges igazoló dokumentáció protokollja változott.

Figyelmébe ajánljuk