Krekó Péter jogerősen pert nyert a Figyelő, a 888 és az Origo ellen

  • narancs.hu
  • 2020. december 18.

Belpol

Valótlanul állították, hogy a Political Capital igazgatója titkos brit akcióban vesz részt.

Krekó Péter, a Political Capital igazgatója tavaly kormányközeli hírportálokat perelt be, miután egy Kiszelly Zoltán által írt, 2019. január 4. napján megjelent Kinek dolgozik Krekó Péter? című cikk valótlan állításokat közölt róla, ezt pedig más sajtóorgánumok is átvették. 

A Fővárosi Ítélőtábla most jogerősen is megállapította, hogy a Figyelő megsértette Krekó Péter jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát, amikor a vonatkozó cikkben valótlanul azt állította, hogy Krekó Péter titkos brit pszichológiai hadviselési akcióban vesz részt, amelynek lényege egy tudományos köntösbe csomagolt befolyásolási akció - írja közleményében a Political Capital.

A 888 és az Origo szintén lehozták a fenti cikk állításait, ezért ezen oldalak kiadóját is elmarasztalta a bíróság – immár másodfokon is.  

Az ítélet kimondja, hogy félrevezető a fenti cikkek azon feltételezése, amely szerint „az érintett tevékenységét nem a nyíltan vállalt saját meggyőződése, hanem egyéb olyan érdek vezérli, amely a nyilvánosság számára nem megismerhető”, tehát hogy a kormányzat külpolitikájának bírálatával egy másik állam által irányított titkos magyarországi akcióban vett volna részt - részletezi a Political Capital.

A másodfokú döntés arra kötelezi mindhárom médiumot, hogy a cikkek címe felett tegyék közzé a bírósági ítélet jogsértést megállapító rendelkezését, és tartsák ott minimum 30 napig, illetőleg a cikk elérhetőségéig. A bíróság ezen felül az alpereseket sérelemdíj megfizetésére kötelezte. 

Krekó Pétert a perben a Helsinki Bizottság ügyvédje, Tóth Balázs képviselte. 

 

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?