Kubatov-listával riogat a gyömrői polgármester

  • Gaal Ilona
  • 2012. szeptember 17.

Belpol

Úgy tűnik, a Horthy térről elhíresült város vezetője egy új Kubatov-lista rémképével próbálja elgáncsolni az átnevezések elleni népszavazás aláírásgyűjtését. Hogy melyik fél készíthet listát a vezetésnek ellentmondókról, az szavaiból nem derül ki. De a beszédét dokumentáló videofelvételből igen.

Tavasszal jobbikos indítványra úgy döntött a gyömrői képviselő-testület, hogy a főtér júniustól Horthy Miklós nevét viseli (újra, mert 1945 előtt is hívták már Horthy térnek). Civilek és ellenzéki pártok vehemens tiltakozással (lásd beszámolóinkat itt és itt) annyit elértek, hogy csak a parkot nevezzék el az ellentengernagyról, hogy a téren található közintézmények (iskola, művelődési ház, polgármesteri hivatal) címébe ne kerüljön be Horthy neve. Legalábbis ezt ígérte Mezey Attila alpolgármester, mi több, ezt nyilatkozta az MTI-nek is.

Aztán mégsem így lett: a minapi képviselő-testületi ülésre szóló meghívóban a Horthy Miklós tér 1. címre invitálják az érdeklődőket. Igaz, a fejlécet nem cserélték le, azon még Szabadság út szerepel.


A civilek és ellenzékiek (többek között a Környezet-, Ifjúság- és Gyermekvédő Egyesület) továbbra is tiltakoznak az elnevezés ellen, s népszavazási kezdeményezéssel is éltek. Ezt a fent említett testületi ülésen tárgyalta a képviselő-testület, az eseményről videofelvétel készült.

A felvétel Gyenes Levente polgármester zseniális diplomáciai érzékéről tanúskodik. Gyenes többször kifejtette, hogy a népszavazáshoz szükséges aláírási listát jól láthatóan, és a lakcímet, személyi számot egyértelműen megadva kell kitölteni. Arra is felkérte kollégáit, hogy ezt tudatosítsák az emberekben. Ebből azért nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a képviselő-testület egyértelműen tudni fogja, mely városlakóknak nem tetszik a Horthy tér elnevezés. Gyenesnek az aláírásgyűjtésről eszébe jutott a Kubatov-lista, de mielőtt valaki azt hinné, hogy ők készíthetnének ilyet, sietett előre megvádolni ezzel a népszavazás kezdeményezőit. Felhívta a polgártársak figyelmét, hogy jól nézzék meg, kinek adják át az adataikat, mihez adják a nevüket, nehogy aztán az aláírásgyűjtők Kubatov-listát készítsenek belőle. Tovább növelte az ülés pikantériáját, hogy az a jobbikos képviselő, Sas Zoltán varrná az esetleges népszavazás költségeit a kezdeményezők nyakába, aki a tér átnevezését indítványozta.

Figyelmébe ajánljuk