kult. hírek

  • Narancs
  • 2005. április 14.

Belpol

EGY HÉT
SPANYOLOK A SZÉPMÛVÉSZETIBEN Megújult a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának spanyol gyűjteménye: újrarendezett formában, új szerzeményekkel kiegészítve látható az El Greco, Velázquez, Murillo, Goya alkotásainak köszönhetően Európa-szerte kiemelkedően rangosnak számító anyag.

NAGY KÖNYV: HAJRÁ A könyvtárakban található szavazólapokon már csak április 15-ig, interneten (www.anagykonyv.hu) április 23-ig lehet még szavazni legkedvesebb magyar és külföldi regényeinkre. A szavazatok összesítése után egy százas lista alakul ki, ettől kezdve az ezen szereplő művekre lehet voksolni.

SZÍNDARAB AZ EDZÕRÕL Sven-Göran Eriksson, az angol labdarúgó-válogatott svéd edzője és az ő bulvárlapok által bőséggel taglalt szerelmi kapcsolatai ihlették a brit Nick Grosso színdarabját, amelyet a napokban mutattak be a stockholmi Dramaten színházban.

SIKOLY: EGY TETTES Letartóztatták a tavaly augusztusi Munch-képrablás egyik segítőjét - jelentették be Oslóban. A norvég rendőrség azt reméli, hogy a harmincas éveiben járó férfi letartóztatása elvezethet a Sikoly és a Madonna megtalálásához is.

DÍJ Két holland építész, Rem Koolhaas és Ellen van Loon az 50 ezer euróval dotált, Mies van der Rohéről elnevezett építészeti díj nyertese: hazájuk berlini nagykövetségének megtervezésével érdemelték ki a kétévente kiosztott elismerést.

Ligeti Györgynek ítélték az idei Frankfurti Zenei Díjat: a Bécsben élő, 82 éves komponista egészségi állapota miatt nem vehette át személyesen a 15 ezer euróval járó díjat, melyet 1980 óta felváltva adományoznak a klasszikus és a populáris zene egy-egy kiemelkedő képviselőjének. A korábbi kitüntetettek között szerepelt Solti György is.

FRANZ FERDINAND: JÖN 2004 egyik legnagyobb brit - közelebbről: skót - felfedezettje, Franz Ferdinand lesz az idei Sziget Fesztivál nagyszínpadának egyik sztárvendége. Bemutatkozó albumukból több mint 3 milliót adtak el. A Neon Music információja szerint dolgozni kezdtek a szeptemberre várható másodikon, így hát remélhető belőle némi előzetes "budán.

MEGHALT SAUL BELLOW 89 éves korában elhunyt Saul Bellow amerikai író. A Nobel-díj 1976-os kitüntetettje Solomon Bellows néven, 1915-ben, orosz zsidó emigráns családban született Montreal közelében. Kilencéves korában költöztek át Chicagóba, amely több művének is hátteréül szolgált. Anyja Talmud-tudósnak szánta, őt azonban az irodalom vonzotta. A világháborúban a haditengerészetnél szolgált, majd New Yorkban könyvkritikusként dolgozott. Első regényét, a Dangling Mant 1944-ben publikálta, de igazából az Augie March kalandjai 1953-as megjelenésekor figyeltek fel rá. Következett a Henderson, az esőkirály (1959) és a Herzog (1964), majd Humboldt's Gift című regényét 1975-ben Pulitzer-díjjal jutalmazták, ami akár a Nobel előszelének is tekinthető. Művei közül olvasható még magyarul a Ravelstein, az Ez van, A smaragdgyűrű, A Bellarosa-kapcsolat és a Napjaid gyümölcse.

VALENTINO ÉS SWANSON Hét évtizedig elveszettnek számított, mindössze egyetlen percnyi része volt meg a Beyond the Rocks című némafilmnek, amelyet Rudolph Valentino és Gloria Swanson főszereplésével 1922-ben forgatott Sam Woods - most Amsterdamban bemutatták a film restaurált kópiáját. Négy évvel ezelőtt egy gyűjtő hagyatékából több mint kétezer doboznyi film került a holland Filmmuseum tulajdonába. Ennek feldolgozásakor találták meg a film európai forgalmazásra készült verziójának hat tekercsét. Swanson önéletírása szerint a szerelmes jelenetek ebben merészebbek, a csókok élethűbbek, mint a továbbra is eltűntként számon tartott, hét tekercsnyi amerikai verzióban. A történet szerint a női főhős a nászútján beleszeret a Valentino által alakított másik férfiba. A filmhez Henny Vrienten holland zeneszerző komponált új zenét.

PERVESZTES KULTUSZMINISZTÉRIUM Jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság törvénysértőnek nyilvánította az NKÖM fegyelmi eljárását, melyet Striker Sándor egykori főosztályvezető, a londoni Magyar Kulturális Központ 2000 júniusában hazarendelt, alapító igazgatója ellen indított. A másodfokú tanács hatályon kívül helyezte a Vass Lajos és Ács Tamás NKÖM-államtitkárok és dr. Sámuel Balázs jogi főosztályvezető által lefolytatott fegyelmi eljárást. A volt diplomatát 2002 őszén azért távolították el a tárcától, mert nem vette fel a munkát abban az előadói munkakörben, amire a tárca vezetői elmulasztottak vele szerződést kötni. A másodfokú bíróság első fokra helyezte vissza a kifizetetlen munkabér és a nem vagyoni károk megállapításának lefolytatását. Az ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye. (Az előzményekről bővebben: Egy köztisztviselő vesszőfutása: Ember, küzdj! - Narancs, 2004. október 7.)

NULLA LÓERÕ Feloszlott a 16 Horsepower: honlapjukon (www.16horsepower.net) rövid közleményben tudatják, hogy közös utazásuk "főként politikai és spirituális nézeteltérések" felgyülemlése miatt véget ért, s ilyen körülmények között nem tudnák őszintén folytatni a közös munkát. Hárman kétfelé mennek ezután: David Eugene Edwards (a kép bal oldalán) az eddig mellékprojektként működő Woven Hands keretén belül dolgozik tovább - és lép fel az idei Sziget Fesztivál világzenei színpadán -, Pascal Humbert és Jean-Yves Tola pedig a zenekar másik oldalági leszármazottja, a Lilium katalógusát gazdagítja a jövőben. A 16 Horsepower maradandó életművet hagy maga után - Sackcloth 'n' Ashes (1996), Low Estate (1997), Secret South (2000), Hoarse (2001), Folklore (2002), Olden (2003) -, aminek értékéből a legutóbbi DVD (16HP - Narancs, április 7.) melléfogásai fikarcnyit sem vonnak le.

Figyelmébe ajánljuk