kult. hírek

  • Narancs
  • 2005. április 21.

Belpol

kult. hírek

KÖNYVFESZTIVÁL Oroszország, illetve Paulo Coelho a díszvendége az április 21-24. közötti XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak, ahol 550 magyar és külföldi kiadó 45 ezer kötetet állít ki. A kiadók kb. 300 új cím megjelentetését időzítették erre az alkalomra - köztük van a Budapest Nagydíjjal kitüntetendő brazil szerző új kötete, A zahir.

WAJDA KATYNRÓL Andrzej Wajda filmet készít a katyni tömeggyilkosságról, melynek során 1940-ben a szovjet titkosrendőrség több mint tízezer lengyel hadifoglyot gyilkolt le Katyn mellett. A tömegsírt a németek fedezték fel 1943-ban, amikor elfoglalták a területet. "Nem azért bonyolult a téma, mert éveken át tabunak számított, hanem mert nehéz megtalálni a megfelelő módját annak, hogy ezt a filmvászonra átültessük" - idézte a rendezőt a szlovák hírügynökség.

BAROKK FRESKÓK Csatajelenetet, vadászatot és tengerparti tájat ábrázoló, háromszáz éves barokk freskók kerültek elő a vakolat alól a gyöngyösi Orczy-kastély rekonstrukciója során. Az Európai Unió 800 millió forinttal támogatja a Mátra Múzeumnak helyet adó kastély felújítását. A költségeket kb. 200 millióval megnöveli a freskók helyreállítása - Bozóki András kulturális miniszter szerint e váratlan kiadásra plusztámogatást lehet kérni az EU-tól.

JÓZSEF ATTILA MOSZKVÁBAN A centenárium alkalmából a moszkvai világirodalmi könyvtár belső udvarában felavatták József Attila bronz mellszobrát, Janzer Frigyes alkotását. Ugyanitt látha-tó Heine, Gandhi és Wallenberg szobra is.

GITÁROS IKREK Riportot közölt az AFP francia hírügynökség Katona Zoltánról és Péterről abból az alkalomból, hogy a 36 éves korukra több nemzetközi díjat begyűjtött és a New York-i Carnegie Halltól az amszterdami Concertgebouw-ig számos nagy presztízsű helyen szerepelt muzsikusok hangversenyt adtak a madridi brit nagykövetségen. Műsorukon Rossini, Rodrigo, Piazzolla és Manuel de Falla művei szerepeltek.

CIPÕK A DUNA-PARTON A magyarországi deportálások kezdetének évfordulóján tartott holokauszt-emléknap alkalmából a pesti rakparton, a Parlament közelében felavatták a Pauer Gyula és Can Togay által tervezett emlékművet: hatvan pár vasból készült cipő mesél azoknak a fővárosi zsidóknak a sorsáról, akiket a nyilas hatalomátvétel után a Dunába lőttek. Az évforduló napján a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban középiskolások felolvasták azt a harmincezer nevet, amelyet mostanra fölvéstek az áldozatok falára, a tavalyi megnyitáskor, első menetben oda került hatvanezer mellé. Varga László, az intézmény tudományos igazgatója elmondta: folyamatosan dolgoznak a "névprojekten", a falra, illetve a dokumentációs központ adatbázisába kerülő nevek összegyűjtésén, az adatok ellenőrzésén. Véleménye szerint 250 ezerig el fognak tudni jutni, de a falon, ahol összesen 600 ezer név fér el, soha nem lesz teljes a lista, "azonban az üres helyek is kifejeznek valamit". Ugyanitt a hétvégén tanárok osztották meg tapasztalataikat egymással a holokauszt oktatásáról és az emléknap megtartásáról, bemutatták Katz Katalin A roma holokauszt című kötetét, és filmeket vetítettek. A témához kapcsolódó vetítések és kerekasztal-beszélgetés színhelye volt a szomszédos Trafó is.

SLÁGERLISTA LETÖLTÖTT DALOKKAL Alap-vető változás történt a brit slágerlista összeállításában: az Official UK Charts Company bevezette, hogy a hagyományos, kiskereskedelmi vásárlások mellett figyelembe veszik az internetről történt letöltéseket is. Ezzel az Egyesült Államok után Nagy-Britannia a második piac, ahol immár a két eladási forma együtt alakítja a népszerűségi listát. A társaság szerint így precízebb és reálisabb kép alakulhat ki a közönség valóságos zenefogyasztásáról, a független kiadók szervezete azonban vitatja ezt, sőt megpróbálta megakadályozni, de legalábbis késleltetni a változtatást, mert véleményük szerint a kisebb, független cégek nehezen tudják kiadványaikat bejuttatni a jelentősebb online zeneszolgáltatók kínálatába. Az idei év első három hónapjában 4,5 millió számot töltöttek le legálisan Nagy-Britanniában, a kislemezek bolti forgalma összesen 5,8 millió példány volt, egy-egy szám online 79-99 penny, a CD-kislemezek ára 1,99 és 3,99 font között mozog.

Az első kombinált listavezető egy örökzöld: Tony Christie (Is This The Way To) Amarillo című slágere. Érdekes összevetni a január és március közötti időszak legnépszerűbb letöltött, illetve boltban megvásárolt számainak sorrendjét. Letöltött dalok:

1. Stereophonics: Dakota

2. Chemical Brothers: Galvanize

3. Jennifer Lopez: Get Right

4. Nelly: Over and Over

5. Gwen Stefani: What You Waiting For

6. Eminem: Like Toy Soldiers

7. Athlete: Wires

8. Mario: Let Me Love You

9. McFly: All About You

10. Jay-Z and Linkin Park: Numb Encore

Boltban vásárolt kislemezek:

1. Tony Christie: (Is This The Way To) Amarillo

2. McFly: All About You

3. Jennifer Lopez: Get Right

4. Nelly: Over and Over

5. Eminem: Like Toy Soldiers

6. Mario: Let Me Love You

7. Stereophonics: Dakota

8. Ciara: Goodies

9. Brian McFadden and Delta Goodrem:

Almost Here

10. Sunset Strippers: Falling Stars

A forgalom számlálásában részt vevő internetes zeneárusító helyek: Apple iTunes, Napster, MyCokeMusic, Woolworths, Virgin, HMV, Wippit, easyMusic, The Music Engine, Bleep, Karma Download.

DON QUIJOTE: 400 Négyszáz éve, 1605-ben jelent meg Miguel de Cervantes Saavedra regénye, a Don Quijote első része. Az első modern regénynek tekintett mű évfordulójának alkalmából a spanyol nyelv és kultúra terjesztésének nemzetközi hálózataként működő Cervantes Intézetek egész évre szóló programot dolgoztak ki. Cervantes és műve felidézésén túl mindez alkalmat ad arra is, hogy a regény színterét, Castilla-La Mancha vidékét minden eddiginél hatékonyabban bevonják a kulturális idegenforgalom vérkeringésébe, de természetesen a Don Quijote-utakat kínáló tartomány nem sajátíthatja ki a nemes lovagot és hű szolgálóját - világszerte követik egymást a programok, legutóbb épp a New York-i Public Library tartott Don Quijote-estet olyan írók részvételével, mint Salman Rushdie, Margaret Atwood, Paul Auster és Claudio Magris. Cervantes születésének 450. évfordulóját 1997-ben ünnepelték, a legközelebbi kerek évfordulók tíz-tizenegy év múlva várhatók: akkor lesz négyszáz éve, hogy Cervantes kiadta a Don Quijote második részét (1615), majd meghalt (1616).

Figyelmébe ajánljuk