Tartalom

(2005-04-21)

Publicisztika

Publicisztika

Egy marék borsó

Nálunk pillanatnyilag úgynevezett ágazati egységről beszélni teljesen fölösleges: az egyes szektorok ilyen-olyan szervezeteinek vezetői egymást csendesen gáncsolgatva építik saját klientúrájukat, no meg a karrierjüket, miközben a mögöttük lévő érdekkör - a tagság - saját esze és ügyessége szerint lavíroz jobb vagy rosszabb irányba.

Publicisztika

Hajrá, zaci!

Megszületett végre a megoldás, ami orvosolja az FTC katasztrofális anyagi gondjait.

Publicisztika

Egy gyönyörű barátság kezdete

Vajon összeállt-e a Szili Katalinra szavazó kongresszusi küldöttek fejében a kép, s tisztában vannak-e pénteki döntésük lehetséges következményeivel, vagy csak a dac és a büszkeség mozgatta őket?

Egotrip

Egotrip

Ekotrip

Az idén a József nádor téren kétszeresen is beköszöntött a tavasz: nemcsak a madarak csivitelése dobta fel az íróasztaluk fölött görnyedő pénzügyéreket, hanem a stabilitási és növekedési paktum reformjának híre is érezhető megkönnyebbülést hozott nekik.

Belpol

Belpol

Lólábjegyzetek egy választáshoz (Kizeccölték Glatzot)

Ha a szocialista párt talpasaiban fel nem horgad a dac, ma őbenne tisztelhetnénk a legesélyesebb államfőjelöltet. S bár az Akadémia egykori elnökét most megcsalták politikai ösztönei, utólag is érdemes rekonstruálnunk szakmai és politikai pályafutásának fontosabb részleteit. Ha másért nem, hogy tudjuk: kitől szabadított meg minket Szili Katalin (vagy Donald kacsa, ha mégis ő lesz a befutó).

Belpol

Teljes Gáz (Az MSZP államfőjelölő kongresszusa)

A szocialisták pénteki kongresszusa - a párton belüli erőviszonyok ismeretében nem váratlanul - Szili Katalint jelölte a köztársaság elnökének. Az előzetes nyilatkozatokból és a rendezvény hangulatából ítélve az MSZP tagsága elsősorban a koalíciós partnernek, másodsorban saját pártvezetésének üzent a döntéssel.

Belpol

Államvasúti bökkenők III.: Terelővágány

Miközben a vasúti árufuvarozás liberalizációját komolyan vevő magáncégek mind több kudarcot kénytelenek elkönyvelni, az áttételesen a MÁV Rt. résztulajdonában lévő magánvasúti cég, a Central European Railway (CER) Rt. tarolásba kezdett a piacon.

Belpol

Nekifutásból (Vezetőcsere a Pénzügyminisztériumban)

Draskovics Tibornak politikai, nem pedig szakmai okokból kellett távoznia a Pénzügyminisztérium (PM) éléről. Az MSZP-frakció körében jóval nagyobb támogatottságot élvező új pénzügyérrel a miniszterelnök a választásokra készül, a kérdés csak az, hogyan: Veres Jánossal akarja az MSZP szavazathozó, de költséges terveit véghezvinni, vagy épp ellenkezőleg, az eddig elmaradt gazdasági reformokkal kíván lendíteni a koalíció szekerén.

Külpol

Külpol

A fiúk csak szórakoztak

Dragoljub Kunarac, Radomir Kovac és Zoran Vukovic - szerbek a boszniai Szerb Köztársaságból -: ők hárman voltak az elsők Európa történelmében, akiket kínzásért, rabszolgatartásért, az emberi méltóság megsértéséért és boszniai muszlim nők tömeges megerőszakolásáért mint emberiség ellen elkövetett bűnökért ítéltek el. 2002. február huszonkettedikén a volt Jugoszlávia területén elkövetett bűnöket kivizsgáló Hágai Nemzetközi Törvényszék huszonnyolc, húsz és tizenkét év börtönre ítélte őket. Fellebbezésük után hat hónappal az ítéletet megerősítették.

Könyv

Könyv

A magyar beteg

Kornai János - Karen Eggleston: Egyéni választás és szolidaritás. Az egészségügy intézményi mechanizmusának reformja Kelet-Európában

Zene

Zene

Pótfesztivál (Schiff András, Joshua Bell, Grigory Sokolov)

Mintha csak a tavaszi fesztivál sztárstafétája folytatódna, alig egy héttel Mehta, Boulez, Barenboim és a többiek után az Academy of St. Martin in the Fields zenekar és két világhírű zongorista lépett fel Budapesten. Úgy tűnik, hogy ezek a derék muzsikusok világvárost építenek.

Színház
Film

Film

Bűnös vadászok (Olivier Marchal: 36)

Kőkemény bűnfilm a címében a francia rendőrség székhelyére utaló 36 Quai des Orfévres, mely utóbbi az évek során szép lassan olyanná vált, mint a közeg, ami ellen küzd: erőszakossá, korrupttá, törvényszegővé.

Lokál

Lokál

Egérfogók az egérfogóban (Internetfüggőség)

Előfordul, hogy az internethez menekül, ha problémái vannak, vagy nem tud megbirkózni a tehetetlenség, bűntudat, aggodalom érzésével, a levertséggel? Kockáztatta-e fontos kapcsolatait, munkáját, tanulmányi vagy karrierlehetőségét a világháló miatt? Nyugtalanná, rosszkedvűvé, ingerlékennyé válik, ha csökkenteni vagy abbahagyni próbálja a használatot?

Lokál

Olcsón megúszni

István 53 négyzetméteres családi házát kívánta korszerűsíteni és bővíteni a legalacsonyabb költségvetés mellett.

Lokál

Cseréptörést vállalók (Ház- és lakásfelújítás)

Miközben a nagyobb volumenű beruházások szintjén egyre több megbízható vállalatot találni, a kisebb építkezések piaca az elmúlt másfél évtizedben sem tisztult. A családiház-építésből, lakásfelújításból még mindig kevesen keverednek ki ép bőrrel, a feketén végzett munka pedig továbbra is mérhetetlen adó- és járulékkiesést okoz a költségvetésnek. A botrányos állapotok bebetonozódásánál mindenki segédkezik.

Tudomány