kulthír

  • Narancs
  • 2006. június 8.

Belpol

kulthír

KÖNYVHÉT Június 8-án, csütörtök délután 4 órakor Parti Nagy Lajos nyitja meg a Vörösmarty téren a Gyermekkönyvnapokkal kiegészített 77. Ünnepi Könyvhetet. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése június 12-ig tartó rendezvényén a hagyományos központi helyszín mellett a Deák Ferenc, a Váci és a Vigadó utcában is felállítottak pavilonokat, s lesznek dedikálások az Írók Boltjánál is. A kiadók több száz cím megjelentetését időzítették e pár napra - lásd mellékletünket.

DíJ Radnóti Miklós élete és költészete. Kritikai életrajz című monográfiájáért Ferencz Győzőnek ítélték az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 3 millió forinttal járó Nagydíját (a Palládium-díjat is elnyert szerzővel készült interjú a Narancs április 13-i számában olvasható). Emellett öt, egy éven át havi 150 ezer forinttal járó díjról is döntöttek, ezek kedvezményezettjei: Bernicky Éva, Borbély Szilárd, Dragomán György, Jónás Tamás és Temesi Ferenc. A díjak forrását az irodalmi szerzők javára érvényesített televízió- és rádiósugárzási jogdíjakból különítették el.

A Szépírók Társasága által 2001-ben alapított Szépírók Díját Se tűz, se éj című kötetéért Beney Zsuzsa, Gyilkosság Alaszkában. Sherlock Holmes a tlingitek földjén című regényéért András Sándor, Berlin sűrűjében című esszékötetéért pedig Földényi F. László vehette át.

DA VINCI-KÓD: BETILTVA A zömmel muzulmán Pakisztánban az ország mindössze háromszázaléknyi kisebbségben lévő keresztény lakosságának érzékeny-ségére tekintettel, a Jézust érintő blaszfémiára hivatkozva betiltották A Da Vinci-kód vetítését.

India fővárosában, Új-Delhiben telt házzal nyitott ugyan Ron Howard filmje, keresztények utcai demonstrációi nyomán azonban az ország négy államában (Tamil Nadu, Gujarat, Goa, Nagaland) betiltották - utóbbiban az alapjául szolgáló regény eladását, terjesztését, sőt olvasását is. Dan Brown műve világszerte 40 millió példányban kelt el.

BÉCSI NYÁR Június 18-án véget ér a felhajtás miatt grimaszoló Mozarttal és Freuddal hirdetett Bécsi Ünnepi Hetek eseménysorozata, de addig még bőven akad látni- és hallgatnivaló. Öt kávéház (Korb, Prückel, Stein, Weingartner, Westend) speciális audiobárjában például ötezer szerelmes levélen keresztül az elmúlt száz év osztrák szerelmi történeteibe fülelhet bele az érdeklődő. A StadtTheater színpadán a Mozart-év keretében Erwin Riess (szöveg) és Olga Neuwirth (zene) Der Don Giovanni-Komplex címmel hozza össze Giovannit és Casanovát, de megy a Cosi fan tutte, a Varázsfuvola (Theater an der Wien) és a Szöktetés a szerájból (Jugendstiltheater) is, míg a város terein bármikor belebotolhatunk a Mozart Spontan címszó alatt na-mit-is játszó fiatal kamarazenészekbe. A Freud Museum november 5-ig nyitva tartó The Couch: Thinking in Repose című kiállítása a díványnak a modern pszichoanalízisben betöltött szerepét járja körül, természetesen korabeli bútordarabok és dokumentumok, illetve videointerjúk segítségével.

A sziesztázni vágyókat piros műanyag pihenőbútorokkal fogadó MuseumsQuartier-ban található Kunsthalle az egész nyarat a 60-as éveknek szenteli: a szeptember 17-ig nyitva tartó Summer of Love című kiállítás ötszáz műtárgy (festmények, szobrok, fotók, filmek, installációk, lemezborítók, dokumentumok) segítségével visz el a pszichedélikus művészet, a forradalmi megmozdulások és az ellenkultúra virágkorába. Ugyanitt június 18-ig látható az apartheid utáni Dél-Afrikába vezető fotókiállítás Black Brown White címmel.

KüBA Június 11-ig horgonyoz a Batthyány térnél a Negrelli nevű uszály, melynek gyomrában Küba: Utazás az árral szemben címmel látható Kutlug Ataman DVD-installációja: 40 képernyőn futnak a török művész által Isztambul főként kurdok lakta negyedében készített interjúk. A cím jelképes és konkrét: a téma a kisebbségi csoportok túlélése és önkifejezése a sokszor barátságtalan, sőt ellenséges közegben, az uszály pedig fölfelé halad a Dunán (noha az árvíz miatt, az eredeti tervtől eltérően nem a romániai Constantüából, hanem csak a szerbiai Novi Sadból és a horvátországi Vukovarból kezdte Bécsig vezető útját). Budapesti megállójához kapcsolódva Csáki László és Pálfi Szabolcs a Néprajzi Múzeumban mutatta be Agár - Projekt a Magyar agárról című vieoinstallációját, szombaton pedig kortárs művészeti aukciót rendeztek a Műcsarnokban az árvízkárosultak javára. A Küba-projekt megvalósulását a kortárs művészet támogatására 2002-ben Francesca von Habsburg által Bécsben létrehozott Thyssen-Bornemisza Art Contempo-rary alapítvány tette lehetővé. Minderről bővebben: www.TBA21.org.

POSZT Június 8-17. között, hatodik alkalommal rendezik meg Pécsett az Országos Színházi Találkozót, melynek Márton András színművész által összeállított versenyprogramját számos színházi, zenés, könyves, beszélgetős és egyéb esemény egészíti ki. Minden részlet a http://poszt.com/ címen.

GYÁSZ 77 éves korában elhunyt Alex Toth, a comics műfajának egyik jelentős amerikai egyénisége. New Yorkban született, első munkáit 15 éves korában publikálta, amikor a világháború idején képregényrajzoló-hiány lépett fel a sajtóban. Tevékenysége nem kötődött egyetlen figurához, ráadásul nem is igazán kedvelte a nagy népszerűséget biztosító szuperhősöket, jobban érezte magát kalóz- vagy vadnyugati közegben - mégis a szakma elismert mesterének számított, s komoly hatást gyakorolt az underground képregényesekre. Rajztudását tévésorozatokból adaptált füzeteknél (Zorro) és animációs filmeknél is hasznosította, a 60-as, 70-es években a Hanna-Barbera rajzfilmstúdiónak dolgozott (The Superfriends; Space Ghost).

FILMEK 9/11-RÕL A Vida e Breve (Az élet rövid) címmel szappanoperát indít a legnézettebb portugál tévécsatorna. Az első epizódban a főszereplő család a televízión nézi a New York-i Világkereskedelmi Központ összeomlását, ahonnan a család egyes tagjai éppen menekülni próbálnak. Az egyébként 2006-ban játszódó sorozat forgatókönyvírója, Rui Vilhena előző szappanoperája esténként kétmillió nézőjével rekordot döntött.

Amerikában áprilisban mutatták be a brit Paul Greengrass United 93 című filmjét, mely a 2001. szeptember 11-én eltérített négy gép egyike, a United Airlines 93-as járatán játszódik: ennek utasai szembeszálltak a terroristákkal, így az "csak" lezuhant a pennsylvaniai Shanksville közelében, de nem érte el washingtoni "célpontját".

Figyelmébe ajánljuk