cyberhír

  • Narancs
  • 2006. június 8.

Belpol

cyberhír

Csokoládéelem Baktériumokkal termeltet elektromos energiát csokoládégyári hulladékból egy brit mikrobiológus. A baktériumok az édességből elegendő hidrogént termeltek ahhoz, hogy egy elem közbeiktatásával működésbe hozzanak egy kisebb ventilátort.

Gondolatvezérlés A Honda olyan mágneses rezonanciás képalkotáson alapuló rendszert fejlesztett ki, melynek segítségével az ember pusztán gondolati úton irányíthat egy robotkezet.

Ûrsikló Az űrsiklók repülése mindig kockázatos lesz - állítja a NASA, de az amerikai űrhivatal az aggodalmak ellenére júliusban, egyéves szünet után újra kilövi a Discovery űrsiklót. A program 2010-ig tart, addig évente négyszer hagyja el a Földet a Discovery.

Génpusztulás A világ génbankjaiban őrzött 250 000 kukoricafajta fele nem csíraképes a helytelen tárolás miatt, kongatták meg a világ egyik legelterjedtebb mezőgazdasági növénye felett szakértők a vészharangot nem sokkal azután, hogy a banánt kihalással fenyegető járványról adott hírt a világsajtó.

Zsarolás Az Archiveus számítógépvírus azzal keseríti meg áldozatai életét, hogy titkosítja a felhasználó Dokumentumok mappájának tartalmát, és csak váltságdíj fejében adja vissza a fájlokat. Gazdái, hogy a digitális kártevő által elérhetetlenné tett fájlokat visszaszolgáltassák, internetes átutalásokra kényszerítik a felhasználókat.

Nettévé Európában először hoznak forgalomba olyan készüléket, amely földi sugárzású, kábeles vagy műholdas televízióhoz csatlakozik, és az interneten keresztül továbbítja a képet és a hangot. A Slingbox felhasználói számítógépről bárhonnan hozzáférnek majd kedvenc tévécsatornáikhoz.

Antidepresszáns Amerikai kutatók szerint nemcsak krónikus fájdalomra jó, hanem az annak kapcsán jelentkező depresszión is enyhít - pontosan 25 százalékkal - a zene. Ezt tapasztalták reumás betegségekben szenvedők vizsgálata során.

Bezárták a Kalóz-öblöt A svéd rendőrség lefoglalta a ThePirateBay.org szervereit: a világ egyik legnagyobb fájlcserélő oldala a svédországi törvényeknek köszönhetően mind ez ideig háborítatlanul működhetett, ám a múlt héten a rendőrség váratlanul lefoglalta gépeit, így az oldal elérhetetlenné vált - adta hírül az [origo] a Slyck News nyomán. Két munkatársat őrizetbe is vettek. A ThePirateBay.org Brokep álnéven nyilatkozó szóvivője elmondta: körülbelül ötven rendőr szállt ki a helyszínre az akció során, hogy elvigyék a gépeket, és nemcsak a fájlcserélő, hanem a rokon nevű szerzői jogi érdekvédelmi és politikai szervezet, a The Pirate Party (kalózpárt), vagyis a svéd fájlcserélők pártjának gépeit is lefoglalták.

A ThePirateBay.org a 2004-ben bezáratott SuprNova.org-tól vette át a vezető helyet a bittorrentes fájlcserélő oldalak között. A technológia sajátsága, hogy az ilyen oldalakon elérhető tartalom nem kerül fel az internetre, az oldal csak a forgalom irányítását végzi a felhasználók számítógépei között. A SuprNova.org-ot a szórakoztatóipar záratta be annak idején, a felhasználók szerint a ThePirateBay.org szerepét is hamarosan átveszi egy másik csomópont.

Focivébé mobiltelefonon A németországi labdarúgó-világbajnokság a mobiltelefonon nézhető digitális földi sugárzású televízió (DVB-H) európai főpróbájának ígérkezik: négy német mobiltelefon-szolgáltató bejelentette, hogy előfizetőik mostantól tévéadásokat is nézhetnek majd mobiltelefonjaikon. Berlinben, Hannoverben, Münchenben és Hamburgban a T-Mobile, a Vodafone, az O2 és az E-Plus előfizetői augusztus végéig nézhetik több nagy német csatorna műsorát, köztük a focivébé mérkőzéseit is. Ha a kísérlet jól sikerül, a DVB-H adásformátumot támogató mobiltelefonok kerülnek piacra, amelyeken a csatornák számától függően 5-15 euróért tévézhetnek majd a mobiltelefon-tulajdonosok.

Kék notesz Magyarországon 600-690 ezer háztartásban van internet; tavaly csak hárommillióan használták a világhálót - olvasható az információs társadalom helyzetét áttekintő, Kék Notesz címmel közzétett, az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ és az Infónia Alapítvány által készített jelentésben. Ezzel az internethasználattal "hazánk változatlanul nem tudott előrelépni az európai felkészültségi ranglisták utolsó negyedéből, és lemaradásunk nem változott az Európai Unió 25 tagállamának átlagához képest" - áll a dokumentumban. Miközben az otthonról netezők kétharmada már széles sávot használ, arányuk - az Európai Unió 11 százaléka helyett - alig 4,6 százalék. Az új számítógép- és internetfelhasználók száma is alig bővült, a felhasználók társadalmi összetétele érdemben nem változott.

Kampány az online cenzúra ellen Az Amnesty International (AI) alapításának 45. évfordulóján Irrepressible (elnyomhatatlan) néven kampányt indított az online cenzúra ellen. Az emberi jogi szervezet arra szólította fel a világháló használóit, hogy csatlakozzanak az AI petíciójához - adta hírül az Index. Ebben felszólítják a kormányokat, hogy fejezzék be a weboldalak cenzúrázását, illetve az érintett vállalatok hagyjanak fel a hivatalos véleménnyel ellentétes megnyilvánulások elnyomásával. A civil szervezet szerint az online cenzúra új fenyegetést jelent a szabadságra nézve többek között Kínában, Tunéziában, Vietnamban, Iránban és a Maldív-szigeteken. Az aláírók listáját az AI novemberben, az internet jövőjéről rendezett ENSZ-konferencián kívánja bemutatni.

Biobázis az Antarktiszon Környezetbarát kutatóbázist hoz létre az Antarktiszon Belgium: a tudományos állomás csak megújuló energiaforrásokat használ működéséhez, a keletkező hulladékot pedig újra feldolgozzák. Belgium 2004-ben döntött arról, hogy ismét megjelenik az Antarktiszon (1957-től tíz éven keresztül működött egy belga bázis), a tervek szerint az új kutatóállomást 2008 elejére építik meg 6,4 millió eurós költséggel a partvidéktől 200 kilométerre, az Antarktisz belsejében. A szükséges energiát napelemtáblák és szélerőművek biztosítják majd, a bázis csak a sarkvidéki nyáron, négy hónapon át lesz lakott. A belgák két legközelebbi szomszédja, egy orosz és egy japán megfigyelőközpont 500, illetve 700 kilométerre lesz.

Neked ajánljuk