Kulturális hírek

  • 1999. október 29.

Belpol

Solt-Dávid: újabb pengeváltásJogállamban megengedhetetlen lépéseket tett Dávid Ibolya igazságügy-miniszter, ahogyan nyilatkozataiban a bírói függetlenség és az igazságszolgáltatás szervezeti kérdéseivel foglalkozott - jelentette ki Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke. A szóváltás Dávid és Solt között akkor kezdődött, amikor Dávid, eddig példátlan módon, egy konkrét büntetőügy kapcsán, Kovács Mihály volt Agrobank-elnök büntetőügye miatt kérte az OIT-t: rendeljen el soron kívüli tárgyalást.
Dávid kijelentette: a bírói függetlenség nem egy paraván, amely mögé el lehetne bújni minden alkalommal, amikor a bírák tévedéseit kormánykörökből szóvá teszik. Bár Solt több ízben hangsúlyozta egyet nem értését az igazságügy-miniszter bírálata kapcsán, soronkívüliséget rendelt el az ügyben.

A patikák helyzete továbbra is bizonytalan A patikák - átlagosan 4-4,5 millió, összesen mintegy 9 milliárd forintot hitelezni lesznek kénytelenek az egészségbiztosítónak novembertől az új, utólagos finanszírozás miatt. Mint arról hírt adtunk, a receptköteles orvosságok tb-támogatását novembertől utólag fizeti ki a patikáknak az egészségbiztosító. Az egészségbiztosító szerint Budapest gyógyszerellátásában nem lesz zavar, és kizárt, hogy novembertől teljes árat kell fizetnünk a tb által támogatott gyógyszerekért. A gyógyszerészkamara szerint csak kevés patika írta alá az új szerződést, ezért több változtatást is kértek az egészségbiztosítótól; szándékaik szerint további tárgyalásokat folytathatnak az egészségbiztosítóval.

Kanada: nem lesz vízumkényszer? Kanada nem tervez vízumkényszert Magyarországgal szemben - ahogy Csehország esetében bevezette -, bár nem csökken a magyarországi romák kivándorlási hulláma Kanadába. 1999-ben a bevándorlást kérvényezők csupán nyolc százaléka kapott menedékjogot Kanadában. 1999-ben eddig 946 magyar állampolgár kért menedékjogot Kanadában; ezzel Magyarország Srí Lanka után a második a kérvényezők származási országainak listáján, megelőzve például Kínát, Indiát, Iránt vagy Kongót - állította lapnyilatkozatában Dominique Forget, a kanadai bevándorlási és menekültügyi hivatal szóvivője. Szakértők szerint az egyre negatívabb torontói hozzáállás miatt (tavaly a kérvényezők 39 százaléka kapott menekültstátust) mind kevesebb magyarországi roma utazik majd Kanadába, Toronto ezért nem kényszerül a vízumkényszer bevezetésére.

Rapcsák-ügy: lezárva? Hatályon kívül helyezte a Csongrád Megyei Bíróság jogerős ítéletével a hódmezővásárhelyi közgyűlés Rapcsák András hódmezővásárhelyi polgármester ellen még márciusban, közpénzek magáncélú használata miatt indított fegyelmi vizsgálatának határozatát, ezzel megszüntette az azóta tartó, polgármesteri állásából való felfüggesztését. Rapcsák ellen azonban a közgyűlés májusban újabb fegyelmit indított, egyebek mellett az önkormányzat szabálytalan gazdálkodása, valamint sorozatos becsületsértő megnyilvánulásai miatt. Túri József alpolgármester szerint a közgyűlés felfüggesztő döntése a második fegyelmi eljárás lezárásáig tart.

Csiang Cö-min: pr-körút Londonba és Párizsba látogatott Csiang Cö-min; bár mindkét helyen a gazdasági kapcsolatokról folyó tárgyalásokat helyezte előtérbe, mind Angliában, mind pedig Franciaországban tüntetők várták a kínai államfőt. Angliai látogatása előtt a hivatalos Kína értésre adta, hogy elvárja: a brit hatóságok uralják a tüntetéseket. Jacques Chirac francia köztársasági elnökkel való tárgyalása után Csiang Cö-min bejelentette: Kína változatlanul ratifikálni óhajtja az atomfegyver-kísérletek általános tilalmát előíró szerződést, valamint megrendelt 28 Airbust - a rendelés értéke meghaladja a 2,5 milliárd dollárt. A kínai elnök szóvivője azt is közölte, hogy Csiang elnök igen átfogó és beható megbeszélést folytatott az emberi jogokról Chirac államfővel. A kínai hatóságok a kínai államfő európai látogatása idején házkutatást tartottak két ismert kínai ellenzéki házában.

Kövér: hazaáruló szocialisták Az SZDSZ-esek lelkiismeret-furdalást éreznek azért, mert 1994-ben kormányra mentek olyanokkal, akiket jogi értelemben csak azért nem lehet hazaárulóknak minősíteni, mert ez a bűncselekményi kategória azóta már elévült - jelentette ki Kövér László titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a kormány nevében reagálva Mátrai Márta fideszes képviselőnő napirend előtti felszólalására, amelyben a képviselőnő kijelentette: miután nyilvánosságra került Demszky Gábor állítólagos besúgó múltja, a főpolgármester és az SZDSZ nem a gyanú tisztázására törekedtek. Az MSZP lemondásra szólította fel Kövért; az SZDSZ részéről Kuncze Gábor kijeletette: amit a Fidesz a parlamentben művel, az ellentétes mindenfajta folyamattal, ami eddig jellemezte a magyar demokráciát. Nem állt szándékomban megsérteni az MSZP választóit és tagjait, megkövetem azokat, akikben ilyen érzések keletkeztek - reagált később Kövér László a közszolgálati televízió műsorában a kijeletéseit bíráló megjegyzésekre.Morze

27 ezer forintos minimálbért javasol az MSZOSZ; a minimálbér meghatározása körül kialakult vitában a munkáltatók ellenzik azt a szakszervezeti javaslatot, hogy a különböző képzettségű embereknek eltérő minimálbért határozzanak meg. A kormány egyetért a javaslattal.

Vizsgálati anyag összeállítására kérte fel a pénzügy-, valamint a belügyminisztert Orbán Viktor miniszterelnök az olajhamisítási ügyekben. A Miniszterelnöki Hivatal ezt bejelentő közleménye szerint a lezárt békési olajügy még az utóbbi hetekben is olyan kérdéseket vetett fel, amelyek megnyugtató válaszokat sürgetnek.

96 milliárd forintot fizet a kormány a 4-es metróra, ha a bíróság a fővárosi önkormányzatnak ad igazat a metróperben - jelentette ki Katona Kálmán közlekedési miniszter a Magyar Hírlapnak nyilatkozva. Az állam a pereskedés során azt igyekszik majd bizonyítani, hogy előnytelen szerződést kötött az előző kormány a fővárossal.

Szívesen figyelmeztetne egy-egy rágalmazó újságírót Orbán Vikor arra, hogy 1990 előtt a diktatúra kiszolgálója volt - jelentette ki nyilatkozatában a miniszterelnök. Mindezt ama, a parlament előtt fekvő javaslat kapcsán mondta, amely szerint az átvilágítási törvényt ki kellene terjeszteni a sajtó vezető munkatársaira.

Tizenkétmillióan tüntettek Kolumbiában békét és a harmincöt éve dúló polgárháború végét követelve; a felvonulók között megjelent Eden Pastora, a nicaraguai sandinista mozgalom egyik vezető alakja is. A megmozdulásokkal egy időben Andrés Pastrana elnök tárgyalásokat kezdett a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők elnevezésű baloldali gerillaszervezet képviselőivel a polgárháború lezárásáról.

Figyelmébe ajánljuk