Kulturális hírek

  • 2000. április 6.

Belpol

Húsz év NeubautenÁprilis elsején születésnapi koncertet adott Berlinben az immár húszéves Einstürzende Neubauten. Az egykoron ipari zajokkal startoló zenekar háromórás műsorral ajándékozta meg közönségét.
Képünkön Blixa Bargeld, a Neubauten énekese.

Zene Mauthausenben Felszabadításának 55. évfordulója alkalmából Mauthausen 2000 címmel rendeznek megemlékezést az ausztriai koncentrációs táborban: a Bécsi Filharmonikusok Simon Rattle vezénylésével adják elő Beethoven IX. szimfóniáját május 7-én. Az esemény bevallott célja, hogy a "felvilágosult Ausztria" szellemének jegyében emlékeztessen a náci uralom rémtetteire. Az 1938-ban dachaui foglyok által épített lágerbe több mint 200 ezer embert hurcoltak, akiknek több mint a fele életét vesztette. A magyar származású, Nobel-békedíjas író, Elie Wiesel lemondta meghívását: "Egy olyan országban, ahol egy Mauthausen van, nem kellene egy Haidernek lennie."

A Zsidó Világkongresszus (WJC) szerint ausztriai könyvtárakban jelenleg 186 ezer olyan könyv van, amelyet nácik raboltak el a holokauszt áldozataitól. Alan Steinberg, a New York-i székhelyű szervezet vezérigazgatója szerint a kötetek többsége osztrák és holland zsidók, illetve kulturális intézmények, iskolák tulajdonát képezték. Osztrák irattárakban talált dokumentumok szerint az osztrák kormány 1951 novemberében sajátította ki a nácik tulajdonába került könyveket, később 128 ezret, melyekről megállapították, hogy nem szolgáltathatóak vissza eredeti tulajdonosaiknak, az országos könyvtárnak, illetve egyetemi könyvtáraknak adtak át, de kerültek kötetek a parlamenti és a kancellári hivatal birtokába, valamint a bécsi Albertina Múzeumba is.

Giuliani, fizess! 5,8 millió dollárjába került New York városának, hogy Rudolph Giuliani polgármester még tavaly megpróbálta megnyirbálni a Brooklyn Museum of Art költségvetését, mivel az Giuliani fenyegetésével dacolva, tavaly ősszel, a Sensation című kiállításon bemutatta Chris Ofili nigériai származású brit művész Szent Szűz Mária című munkáját, melynek elefántürülék és pornográf képkivágások is részét képezték. A jogvita a szólásszabadság körül folyt, s mivel a kijelölt bíró megnyilatkozásaiból a politikus tudhatta, hogy veszítene, tárgyalás előtt beleegyezett abba, hogy a város ezután is folyósítja a korábban megítélt, majd leállított támogatást (évi 7,2 millió dollárt, ez az intézmény költségvetésének kb. harmada), amit további 5,8 millió dollárral kell megtoldani. Az első 1,7 milliós részlet júliusban esedékes, a maradék jövőre. A polémia hatására készítette Hans Haacke német művész Sanitation (Higiénia, illetve Hulladékszállítás) című munkáját, amely Giuliani fellépését a nácik művészethez való viszonyához hasonlította (ezt a Whitney Museum of American Artban állították ki).

Meghalt Ian Dury 57 éves korában rákbetegségben elhunyt Ian Dury & The Blockheads énekese, aki 1977-ben, a brit új hullám egyik legegyénibb képviselőjeként vált ismertté, jóllehet 35 éves kora és gyermekbénulás nyomát viselő alkata nem éppen sztárszerepre predesztinálta. Képzőművészeti tanulmányok után, immár főiskolai tanárként, 1971-ben alakította első pub rock zenekarát Kilburn & The High Roads néven, ez 1975-ig működött. A Blockheads két évvel később tűnt fel a Stiff Records előadóinak közös turnéján, Elvis Costello, Nick Lowe és Wreckless Eric társaságában. 1978-80 közötti albumaikról (New Boots And Panties, Do It Yourself, Laughter) több sláger is a listákra került (Reasons To Be Cheerful, What A Waste, Hit Me With Your Rhythm Stick), de mind közül valószínűleg leginkább a Sex & Drugs & RocknRoll révén vonul be a rocktörténelembe Ian Dury. Zenekara 1980 után vesztett népszerűségéből, hamarosan fel is oszlott, ő színpadi és televíziós szerepléseket vállalt. Először 1990-ben álltak össze újra a rákban szenvedő dobos, Charley Charles megsegítésére, majd 1998-ban, amikor fölvették utolsó albumukat (Mr. Love Pants). Az utóbbi években Ian Dury aktívan részt vett a CancerBACUP rákbetegeket segítő jótékony szervezet munkájában.

Világzene, április Az európai rádióadók világzenei szerkesztőinek kedvenc albumaiból összeállt lista az április Folk Roots nyomán:

1. Sally Nyolo: Beti (Kamerun)

2. Takashi Hirayasu & Bob Brozman: Jin Jin/Firefly (Japán/USA)

3. Khaled: Kenza (Algéria)

4. Virginia Rodriguez: Nos (Brazília)

5. Burhan Öcal & Jamaladeen Tacuma: Groove Alla Turca (Törökország/USA)

6. Válogatás: Travelling Companion A Musical Journey To Poland (Lengyelország)

7. Bill Laswell: Imaginary Cuba: Deconstructing Havana (USA/Kuba)

8. Lenine: Na Pressao

9. Válogatás: Cous Cous Beat

10. Carlos Nunez: Os Amores Libres (Spanyolország)

Morze

Slawomir Mrozek lesz a díszvendége a VII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak, mely a lengyel íróval folytatandó pódiumbeszélgetéssel nyílik meg április 20-án a Budapest Kongresszusi Központban. Minden talpalatnyi helyet lefoglaltak a hazai és külföldi kiadók, sőt az épület körüli parkban is könyvespavilonok állnak majd. A háromnapos fesztivál szakmai programjainak középpontjában a köz- és felsőoktatás, a tudományos- és szakkönyvkiadás, illetve a gyermek- és ifjúsági könyvkiadás szerepel.

Clint Eastwood életművéért Arany Oroszlán-díjat kap majd az augusztus 30-án kezdődő 57. Velencei Filmfesztiválon, ahol bemutatják legújabb rendezését, a Space Cowboyst.

Feloszlott a Luscious Jackson: az 1991-ben alakult, latin, rap-, punk- és funkelemeket ötvöző New York-i női zenekar négy albumot hagyott maga után (a legutóbbi, az Electric Honey tavaly jelent meg). Kiadásra várnak még a Titan A. E. című animációs filmhez és a Felicity című tévéjátékhoz írott zenéik.

A Seress Rezső életéről szóló Szomorú vasárnap című német-magyar film, amely Németországban elnyerte az év legjobb forgatókönyve díját, bekerült az év filmjére jelölt hat alkotás közé, akárcsak férfi főszereplője, Joachim Król. Díjkiosztó gála júniusban (lásd még 32-33. oldal).

David Lynch animációs rövidfilmsorozatot készít Dumbland címmel a Shockwave.com számára: ígérete szerint a júniusban induló háromperces darabkák nagyon kiagyaltan durvák lesznek. A Shockwave megnyerte már egy hasonló jellegű munkára Tim Burtont, az első Batman-film rendezőjét is.

A dél-afrikai Fokvárosban rendezett koncerteket a holland North Sea Jazz Festival: negyedszázados történelme során ezúttal vitték első alkalommal külföldre az eredetileg hágai rendezvényt. A híresebb fellépők között volt Herbie Hancock, Hugh Masakela, Jimmy Dludlu, Courtney Pine és Youssou N´Dour. A szervezők hosszabb távra terveznek, a lehető legjobb körülményeket igyekeztek megteremteni, a folytatás reményében eleve veszteséggel számoltak. Theo van den Hoek, aki 24 éve szervezi a North Sea Jazz Festivált, úgy nyilatkozott, odahaza is tíz év után kezdett visszajönni a befektetett pénz.

Figyelmébe ajánljuk