Kulturális hírek

  • 1996. június 27.

Belpol

A Zene (és az Eső) Ünnepe A rendezvények számához képest viszonylag kevés koncertet tett tönkre teljesen az időjárás június 21-én Budapesten a Zene Ünnepén: a Liszt Ferenc térre és az Epreskertbe tervezett események elmaradtak, a többiek vagy dacoltak az esővel, vagy ha tudtak, fedél alá menekültek, esetleg az eső elvonultával késve és sűrítve lezajlottak. Ez történt a Városligetben is, ahol este tíz után kezdett a francia FFF, az orosz NOM és a belga-marokkói Largo.Könyvesek a Kamarában Miután a kamarai törvény nem tette lehetővé, hogy a könyves szakma önálló kamarát alkotva a jelenlegi könyvkiadói és kereskedői egyesülésnél (MKKE) hatékonyabban fejtse ki tevékenységét, az MKKE együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával.
A frissen korszerűsített versenyszabályzattal rendelkező MKKE mostantól a Budapesti Iparkamara önálló tagozata - de vidéki kiadók is csatlakozhatnak hozzá.

Úton a Pistols Helsinkiben megkezdte európai turnéját az erre az alkalomra újra összeállt Sex Pistols, és/de a koncert olyan jól/rosszul sült el, hogy - a Viva német zenés tévé jelentése szerint - a zenekar tagjaiban fölmerült: inkább abbahagynák az egészet, még az elején. De mivel bevallottan pénzről van szó, fix, hogy erőt vesznek magukon.

Gehry bútorai A kanadai születésű, Los Angelesben élő építész, Frank O´Gehry a 60-as évek végén lett világhírű csomagolópapírból és kartonból készített bútoraival, amelyek most - gyártójuk, a Vitra cég jóvoltából - a V.A.M. Design Galériában (Budapest, Váci u. 62-64.) láthatók július 28-ig. Ugyanitt megtekinthető a Vitra Design Múzeumot bemutató CD-ROM, illetve az intézmény székgyűjteményét ismertető film. A kiállításhoz kapcsolódóan pályázatot hirdettek papír alapanyagú tárgyegyüttes tervezésére, jelentkezési határidő július 30., leadási határidő október 30., további információ a 268-9186-os telefonszámon.

Akadémiai tájékoztató Az Akadémiai Könyvkiadó tulajdonosai, a Wolters Kluwer Hungary (74 százalék) és a Magyar Tudományos Akadémia (26 százalék) vezetői sajtótájékoztatón számoltak be nemrég kezdődött közös életük alakulásáról. A lapzártánk és lapunk megjelenése között tartott tájékoztató előzménye, hogy Glatz Ferenc MTA-elnök levélben fejezte ki a magyar tudományos művek és folyóiratok megjelentetésének jövője miatti aggodalmait Willem van Zantennek, a hollandiai központú multinacionális cég magyarországi képviselőjének. A sajtótájékoztatóra készült írásos anyag szerint van Zanten kijelentette, az itt "megjelentetett kiadványok 80 százalékát a magyar szerzők javára szeretném fenntartani" - viszont a korábbiaktól eltérően ezentúl nem kívánnak a tudomány minden területén tevékenykedni, a kiválasztott területeken azonban vezető pozícióra törnek, a folyóiratok minőségét pedig javítani szeretnék.

Ami a Magyar Nagylexikont illeti: az új tulajdoni helyzetű Akadémiai Kiadó ezt nem vette át, viszont formálódni látszik a négy kötet után egyelőre félbeszakadt sorozat jövője: a szerkesztők október végéig helyet kaptak az MTA-tól, fizetésüket a művelődési minisztérium állja. Értesülésünk szerint Glatz Ferenc ki fogja harcolni - az állami költségvetésből - a Nagylexikon megjelentetéséhez szükséges százmilliókat. Néhány nappal korábban Miskolcon Glatz bírálta az MTA előző vezetését, amiért az hagyta tönkremenni az Akadémiai Kiadót, s amiért egyetlen MTA-intézet sincs rákapcsolva az Internetre.

Döntés a Bárkáról Lapzártánk és lapunk megjelenése között, kedden foglalkozott a Bárka Színház ügyével (MaNcs, 1996. április 18.) a fővárosi VIII. kerületi önkormányzat közgyűlése. Értesülésünk szerint a képviselők többsége támogatja az előterjesztést, miszerint a Bárka Alapítvány és az önkormányzat létrehozza a Bárka Józsefvárosi Színházi és Kulturális Közhasznú Társaságot. A két alapító részletes megállapodási szerződést köt, ami kitér az Orczy-kertben lévő műemlék vívóterem rekonstrukciójára és átalakítására (100 millió forint feletti tétel) és tulajdonjogi helyzetének rendezésére, a Bárkának juttatandó önkormányzati támogatásra (idén 2, jövőre 11,8 millió forint, majd inflációt követő szisztéma) s a Bárka kötelezettségeire (évi 180 előadás, 20 százaléka vendégprodukció lehet, gyermekprogramok, a Hajónapló című lap kiadása, irodalmi kávéház nyitása, a Józsefváros imázsának javítása a médiában stb.). A közhasznú társaság nyitott: fölvetődött, hogy a fővárosi önkormányzat is csatlakozik hozzá a jövőben.

Tarolt a farkas Három díjat kapott a XV. Országos Színházi Találkozón a Radnóti Színház és a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház Gothár Péter rendezte Albee-előadása, a Nem félünk a farkastól. Főszereplői, a kép közepén látható Bálint András és Csomós Mari nyerték a legjobb alakítás díjait, s övék a legjobb előadás díja is - megosztva a Győri Nemzeti Színház Padlásszínháza és a kecskeméti Katona József Színház közös Macbeth-produkciójával, Kiss Csaba rendezésében. A legjobb rendezés díját Tompa Gábor kapta a kolozsvári Állami Magyar Színház Bulgakov-előadásáért (Képmutatók cselszövése), melynek egyik szereplője, Bíró József epizodista-díjat kapott, megosztva a Pécsi Harmadik Színház Tóték-előadásának postásával, Barkó Györggyel. Legjobb társulati munka: Parti Nagy Lajos: Mauzóleum, Katona József Színház Kamra (rendező: Máté Gábor); legjobb jelmez: Tordai Hajnal (Shaw: Szent Johanna - Nyíregyházi Móricz Zs. Színház) és Zeke Edit (Lorca: Vérnász - Új Színház; Webster: Amalfi hercegnő - Miskolci Nemzeti Színház); legjobb díszlet: Bagossy Levente (Büchner: Leonce és Léna - Kecskemét), legjobb dramaturgiai munka: Vincze János (Örkény: Tóték - Pécs).

Holmes Brothers A budapesti 1/2 10 Jazz Caféban és a IV. Paksi Blues Fesztiválon lépett fel a gospel-soul-blues határvidékét művelő világhírű amerikai trió, a Holmes Brothers; ők egyébként Gothár Péter Tiszta Amerika című filmje révén - amelyben volt két jelenetük - már "jártak" Magyarországon.

Filmtervek: Patti Smith, Harvey Milk Somebody´s Sin címmel játékfilmet terveznek Patti Smith és a néhai Robert Mapplethorpe fotográfus barátságáról; a szereplők még nincsenek meg, de a forgatás jövő év tavaszán kezdődne.

Gus Van Sant folytatja évekkel ezelőtt félbehagyott The Mayor Of Castro Street című filmje forgatását Harvey Milkről, San Francisco 1978-ban meggyilkolt homoszexuális polgármesteréről.

(További külföldi filmes hírek a jövő heti Biciklitolvajban.)

Folkfesztiválok júliusban Korábbi ígéretünkhöz híven néhány ajánlat Európában utazgató világzenebarátoknak:

Tanz und Folkfest, július 5-7., Rudolstadt (Németország): Shooglenifty, Cesaria Evoria, Master Musicians of Jajouka, Dissidenten, Les Miserables Brass Band és Fókuszban Magyarország - erről bővebben a jövő héten. Tel.: 3672-486400.

Viva Afrobrasil ´96. július 6-7., Tübingen (Németország): Cesaria Evoria, Milton Nascimento stb. Tel.: 7071-944823.

Falun Folk Music Festival, július 10-13., Falun (Svédország): Cesaria Evoria, Hukwe Zawose, többek között. Hálózati info: http://www.falunfolkfest.se/fff.

Kaustinen Folk Music Festival, július 13-21., Finnország: Hedningarna és még sokan mások. Tel.: 68-8611252.

Belgium Rhythm and Blues Festival, július 20-21., Peer városa: Otis Rush, Clarence WGatemouth´ Brown, Bo Diddley, Dirty Dozen Brass Band. Tel.: 11-631930.

WOMAD, július 19-21., Rivermead (Anglia): Alpha Blondy, Thomas Mapfumo, Remmy Ongala, Mighty Diamonds, Banyumas Bamboo Gamelan és még rengeteg minden. Hálózati info: http://reaalworld.on.net.

(Augusztusról majd annak idején.)

Cyberia

Gig A szó eredetileg koncertet, bulit jelent angolul, de mostantól a Global Internet Gathering rövidítése is: július 14-20. között a http://www.thegig.com címen tizenöt New York-i klub és a világ minden részéről vagy harminc koncerthely gabalyodik össze a hálózatban: a számítógép segítségével élőben be lehet majd pillantani valamennyiük műsorába, legyen az akár a montreux-i dzsesszfesztivál vagy valamelyik Lollapalooza-őrület. Az érintett több mint négyszáz zenekarról természetesen bőséges információ is megtalálható majd ugyanitt.

Gól a hálóban A Microsoft - a foci-EB fő szoftverszállítója - jóvoltából az Euro 96 hivatalos web site-ján minden ezzel kapcsolatos információ megjelenik, ami csak számít: http://www.eeuro96.com.

Soros C3 Lapunk megjelenése napján megnyílt Budapesten a Soros Alapítvány C3 névre hallgató Kulturális és Kommunikációs Központja. Létrehozásában együttműködött a Matáv és a Silicon Graphics. A C3 valóságban az Országház u. 9-ben, virtuálisan a http://www.c3.hu címen kínálja szolgáltatásait.

A magyar internetes Első ízben készített felmérést a Medián a hazai Internet-életről: az Internetto jelentése szerint a magyar Internet-használó - meglepetés, meglepetés - hasonlít a nemzetközire: átlag 28,8 éves egyetemista férfi. Ennél részletesebben a számítógépes hírlevélben (http://www.idg.hu/internetto) és a Medián lapján (http://www.eunet.hu/median/) olvasható a közvélemény-kutatás eredménye.

Cuba kissé libre Új rendeletek értelmében, a nemzet érdekeinek szem előtt tartásával, természetesen, a kubai hatóságok engedélyével "az ország élete és fejlődése szempontjából kulcsfontosságú" személyek és intézmények hálózati hozzáféréshez juthatnak. Átlagember nem kaphat engedélyt, bár elvileg megoldhatja: köthet szerződést külföldi szolgáltatóval, ha van legálisan valutája, számítógépe (ez igen ritka), telefonja, s tud operátor közbeiktatása nélkül külföldre tárcsázni (ez még ritkább).

Figyelmébe ajánljuk