Kulturális hírek

  • 1997. január 30.

Belpol

DV8 A Petőfi Csarnokban mutatja be legújabb, tizenkettedik darabját a világhírű brit fizikai színház, a DV8: a Bound To Please (Hogyan járhatnék a kedvedben?) február 6-7-8-án, a British Councillal közös szervezésben kerül színpadra. Ez lesz az 1986-ban alakult DV8 (a név angolul ejtve a deviáns magatartásra utal) második budapesti szereplése: 1992 tavaszán a Making Waves (Hullámverés) brit kortárs színházi fesztiválon léptek fel a Strange Fish (Furcsa hal) című darabbal, aminek, egy PeCsa-beli próbasorozat után, szintén itt volt a premierje, szintén három estén át (a világpremiert aztán a sevillai expón tartották).
Ezt és a DV8 két másik előadásának - Enter Achilles (Achilles-belépő), Dead Dreams Of Monochrome Men (Monokróm férfiak halott álmai) - filmverzióját január 31-én este a Toldi moziban vetítik.

Anna Frank kamaraopera Szombaton, a potsdami Hans-Otto-Theater stúdiószínpadán volt az ősbemutatója Grigorij Frid orosz komponista kamaraoperájának, amelyet Anna Frank naplójából írt még 1969-ben. A napló egyébként csonkítatlan formában - mint tavaly karácsonyi híreinkben írtuk - első ízben februárban jelenik meg, Angliában, de januárban már részleteket közölt belőle a Times.

Díj, díj Bruce Springsteen amerikai gitáros-énekes és Eric Ericson svéd kórusvezető az 1997-es Polar Zenei Díj két kitüntetettje, jelentették be Stockholmban a Svéd Királyi Zeneakadémián.

Fekete Ibolya Bolse Vita című filmje a jugoszláv Srdjan Dragojevic A szép falvak szépen égnek című alkotásával megosztva nagydíjat nyert a franciaországi Angers első filmesek számára rendezett fesztiválján.

A Márai-díj két idei kitüntetettje: Ferdinandy György és Kardos G. György.

Gyász 87 éves korában elhunyt Tom Parker "ezredes", Elvis Presley egykori menedzsere. Életrajzát legendák homályába burkolta, de valószínűsíthető, hogy a hollandiai Bredában született Dries van Kuijk néven, egy kilencgyerekes családban, és 1929-ben, húszéves korában nevét Tom Parkerre változtatva Floridában telepedett le. Szolgált a hadseregben, hosszú időt töltött cirkuszokban, külföldön sohasem járt, adót is inkább többet fizetett, nehogy bármilyen hivatalos ügye legyen. Még a második világháború előtt menedzselni kezdett egy elfeledett táncdalénekest, Gene Austint, akit 1944-ben Eddy Arnold, majd Hank Snow követett, végül 1955-től 1977-ben bekövetkezett haláláig Elvis. Ahogy általában másokkal sem, vele sem kötött írásbeli szerződést - Elvis örökösei be is perelték csalás miatt, s a memphisi bíróság kizárta Presley hagyatékából. 1980-ban Las Vegasba költözött, és a Hilton szórakoztatóipari tanácsadójaként éldegélt.

Meghalt Irwin Levine, a Tie A Yellow Ribbon Round The Old Oak Tree (Köss egy sárga szalagot az öreg tölgyfa köré) című sláger szerzője. 58 éves volt. A Guinness kimutatása szerint Paul McCartney Yesterdaye után ez minden idők második legtöbbször lemezre vett dala.

66 éves korában Tajvanon elhunyt King Hu kínai filmrendező. Pekingben született, a hongkongi filmipar egyik legnagyobb hatású alakjaként, a kung-fufilmek nagymestereként tartják számon; a pekingi opera akrobatikáját alkalmazta keleti harcművészetekre építő filmjeiben, mint például az A Touch Of Zen (1972) vagy a Swordsman (1990).

Filmszemle Az előzetes információkban felsorolt 23-hoz képest csak 16 nagyjátékfilm (több nem készült el időre), 19 kísérleti, illetve kisjátékfilm és 43 nem fikciós film szerepel február 7-11. között a 28. Magyar Filmszemle versenyprogramján (az információs vetítéseken még öt alkotás látható), a szakmai vetítéseknek helyet adó Corvin Filmpalotában (a közönség a Puskinba és a Művészbe mehet). A játékfilmes zsűri elnöke Mészáros Márta filmrendező, tagjai Bíró Miklós operatőr, Novák Ferenc koreográfus, Szentandrássy István festőművész és Szilágyi Ákos esztéta. A szemlén életműdíjban részesül Fülöp Géza fénymegadó, Inkey Tibor fotóművész, Réti János hangmérnök és Váncsa Lajos operatőr. A 16 nagyjátékfilm közül öt az MTV produkciója, két kategóriában is szerepelnek Tímár Péter, Forgács Péter, Simó Sándor és Sipos Pál munkái, levetítik Ember Judit A snagovi gyerekek című művét, s - a Czabán-Pálos duót kiegészítve - szerzőként jelentkezik Bakács Tibor egykori narancsnyik is.

Martin Luther-összes A Time Warner megvásárolta Martin Luther King tiszteletes családjától az 1968-ban, 39 éves korában meggyilkolt fekete amerikai polgárjogi vezető összes prédikációja, beszéde és írása kiadásának jogát - jelentették be a januári King-emléknap alkalmából. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, de összege millió dolláros nagyságrendű lehet. A médiaóriás legalább hét publikációt tervez, egy Internet-site-ot, CD-ROM-ot, szentbeszéd-kötetet, egy King írásaiból összeállítandó önéletrajzot, a prédikációk hangfelvételét lemezen, valamint az özvegy, Coretta King és a fiú, Dexter King későbbiekben megírandó könyvét.

Direktorválasztás Két színház, a Katona és a Víg élén a vetélytárs nélkül pályázó jelenlegi igazgató, Zsámbéki Gábor és Marton László további négy évre szóló megbízást kapott a fővárosi önkormányzat kulturális bizottságától, az Operett vezetésére kiírt pályázat eredményhirdetését viszont január 30-ára napolták el - lapzártakor versenyben van még Fábri Péter író, Halasi Imre zalaegerszegi színidirektor és Kerényi Miklós Gábor rendező. Ugyanekkor dől el a Miskolci Nemzeti Színház igazgatói posztjára kiírt pályázat is, négy jelentkező között.

Hangszermúzeum, Párizs A La Vilette-ben megnyílt a Cité de la Musique - a még Mitterrand elnök által, 1995-ben átadott zenei központ - legújabb látványossága: a Hangszermúzeum állandó kiállításán kilencszáz darabot mutatnak be, a gyűjtemény egyébként ötször ekkora.

Hálás halott, hálás özvegy Deborah Koons Garcia, aki a legutolsó volt Jerry Garcia három felesége közül, a bíróságon támadta meg azt a szerződést, amelyet Jerry 1993-ban kötött Carolyn Adams Garciával, amikor elváltak. Ennek értelmében Carolynnak - a dalban is megörökített Mountain Girlnek - húsz éven át összesen ötmillió (tehát több mint havi 20 ezer) dollár jár. A felperes szerint a Grateful Dead 1995-ben, 53 éves korában elhunyt gitárosát kábítószeres állapotban kényszerítették az egyezségbe, ám a bíró elutasította a keresetet, mondván, amit Jerry Garcia életében aláírt, az halála után nem érvényteleníthető.

Cat Stevens Boszniában Cat Stevens, a mohamedán hitre tért, görög-svéd származású brit énekes, aki ma a Yusuf Islam nevet használja, bejelentette: olyan csodálatos zenéket ismert meg Boszniában járván, hogy feltétlenül lemezre akarja venni őket. Az idén ötvenéves, egykor igen népszerű Cat Stevensnek csaknem két évtizede nem jelent meg új lemeze.

Régi-új Salinger Februárban új kötete jelenik meg Jerome David Salingernek, a második világháború utáni amerikai irodalom egyik legnagyobb hatású szerzőjének. 34 éve ez lesz az első új Salinger-könyv, noha maga az írás se nem új, se nem publikálatlan: a Hapworth 16, 1924 a New Yorker 1965. június 19-i számában egyszer már megjelent, gyakorlatilag betöltve az egész lapot, a 32. oldaltól a 113-ig. A mai napig ez a legutolsó, napvilágot látott műve Salingernek, akinek 1951-1964 között publikált könyvei (Zabhegyező; Magasabbra a tetőt, ácsok!, Seymour: Bemutatás; Franny és Zooey; Kilenc történet) magyarul is olvashatók. Mint több más művében is, a régi-új írás főhőse Seymour Glass, az elbeszélés pedig az ő hétéves korában írott levele. A könyvet egy szépirodalom iránt elkötelezett, kis virginiai kiadó, az Orchises Press jelenteti meg. (Képünkön a most 78 éves, hírhedten nyilvánosságkerülő író, amint dühödten észleli, hogy egy kocsiból lefotózták.)

Beavis és Butt-head a moziban Beavis & Butt-head Do America címmel mozihosszúságú filmet készített Mike Judge a két idióta rajzfilmkamaszról, akik három évvel ezelőtt ültek le először a Music TV-ben örökké zenét okádó tévéjük elé, amelyet most, a moziverzióban ellopnak tőlük, s ezzel kezdetét veszik a tévéelvonási tünetekkel küszködő fiúk kalandjai.

Mikszáth: 150 Balassagyarmaton kiállítással, szülőfalujában, a szlovákiai Szklabonyán és Szegeden szoboravatással kezdődött a Mikszáth Kálmán születésének 150. évfordulójára emlékező események sora. Csak néhány példa az egész évi programból: májusban a Petőfi Irodalmi Múzeumban nyílik kiállítás, Balassagyarmaton konferenciát szerveznek, ősszel a nógrádi Horpácson lévő, felújított Mikszáth-kúriában nyílik kiállítás, számos regényét ismét kiadják, emlékbélyeget bocsátanak ki, CD-ROM-ra kerül a róla szóló irodalom, a Palócföld különszámmal tiszteleg a földi előtt, a Magyar Rádió az év első felében csaknem húsz művét ismétli (új feldolgozások a második félévben), a VIII. kerületi önkormányzat pedig csökkenteni kívánja a Mikszáth Kálmán tér környékének autóforgalmát (képünk itt készült).

Cyberia

1% A Hungary.Network létrehozott egy honlapot, amelyen 3000 Ft + áfa ellenében március 20-ig folyamatosan megjelenhet az Interneten azon szervezetek önmagukról szóló ismertetője és adószáma, amelyek a törvény szerint jogosultak a polgárok személyi jövedelemadójának egy százalékából kapható támogatásra. A honlap címe: http://www.net.hu/1%, bővebb információ: 155-7438, illetve http://www.net.hu vagy http://www.hungary.com.

Finnország behálózva Egy friss felmérés szerint ezer lakosra 62 Internet-eléréssel rendelkező számítógép jut Finnországban - kétszer annyi, mint az USA-ban -, és ezzel Finnország megelőzte az e tekintetben eddig éllovas Izlandot, ahol ez a szám 42. Egyébként a másik három észak-európai állam, Dánia, Norvégia és Svédország is az első tizenötben van ezen a ranglistán. Finnország valamennyi egyetemén és közkönyvtárában ingyenes az Internet-hozzáférés (a könyvtárakban egy órát szörfölhetsz ingyen), 2000-re az ország összes iskoláját rá akarják kapcsolni a hálózatra, s két éven belül a nemzeti össztermék 2,9 százalékát költik majd számítógépes kutatásra, fejlesztésre.

E-mail-fenyegetés Clintonnak Két New Hampshire-i gimnazista küldte január 13-án Bill Clintonnak azt az e-mailt, amelyben halálosan megfenyegették az amerikai elnököt - egyébként három hónap alatt ez volt a harmadik, New Hampshire-i diákok által Clintonnak címzett halálos e-mail-fenyegetés. A diákok büntetése: többé nem használhatják a gimnázium internetes számítógépét.

Biblia: már megvan Az iNteRNeTTóban megjelent felhívást továbbítva a múlt héten közzétettük: bibliamásolót keres a Magyar Elektronikus Könyvtár - azóta kiderült, a kezdeményezés a MEK-től függetlenül került az elektronikus hírlevélbe és így a Narancsba, ráadásul fölöslegesen, a MEK-ben ugyanis a Károli-féle fordítás már elérhető.

Új VRML-formátum A VRML- (Virtual Reality Markup Language) fejlesztők San Franciscó-i konferenciáján napirendre kerülhet annak az új, a meglévőnél gyorsabb VRML-formátumnak a szabvánnyá emelése, amelyet az Apple, az IBM és a Paragraph fejlesztett ki, s amely lehetővé teszi a háromdimenziós webterületek letöltés közbeni megtekintését is.

Soros-támogatás iskoláknak 918 általános és középiskolai könyvtár közül 169 nyert összesen 80 millió forint értékben hardver és szoftver eszközöket a Soros Alapítvány Számítógépes iskola a nyílt társadalomért programjában, melynek eredményét szombaton hirdették ki. Valószínűleg nem hirdetik meg még egyszer ugyanezt a pályázatot, viszont az elbírálás második fordulójában kiesett körülbelül 300 intézmény közül kiválasztanak 80-100-at, amelyek az ideihez hasonló támogatásban részesülnek majd.

Figyelmébe ajánljuk