Kulturális hírek

  • 1997. június 5.

Belpol

Hermann Még pár napig, június 8-ig látható az Óbudai Társaskör Galériájában (III., Kiskorona u. 7.) Hermann Zoltán Nagyítás című kiállítása.
Képünkön a Fémes fény című festmény.

átHIDalás Ezzel a címmel rendezett a hétvégén kiállítással és performance-okkal teljes közép-európai képzőművészeti szimpóziumot a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet. Az Esztergomban és Párkányban (Stúrovóban) lezajlott eseményen cseh, jugoszláv, lengyel, magyar, német, osztrák, szlovák, szlovén és román művészek vettek részt, az akciók színhelye a két várost 1944-ig összekötő - és azóta mindkét oldalról torzóként vízbe meredő - híd párkányi hídfője volt. A világháború óta egyetlen újjá nem épített Duna-híd két részét lézersugár kötötte össze - jelkép és látványosság gyanánt.

Cannes-i nyertesek otthon Nem éppen barátságos fogadtatásban részesült hazatérve az 50. cannes-i filmfesztivál két díjazottja, Youssef Chahine és Abbas Kiarostami. Az egyiptomi rendező Al Muhager (Az emigráns) című filmjét műsorra tűzte ugyan a kairói televízió, mégsem sugározták, mert az iszlám fundamentalisták egy 1995-ös bírósági ítéletre hivatkozva kilobbizták a műsorváltozást. A filmet 1994 végén blaszfémia miatt vonták perbe, végül nem tiltották be, de úgy látszik, több értelmezésre lehetőséget adó ítélet született róla. Az iráni rendező ennél is rosszabbul járt: őt a teheráni repülőtéren feldühödött fundamentalisták várták, akiket az hozott ki a sodrukból, hogy Kiarostami a díjátadó ceremónián puszit helyezett el Catherine Deneuve arcán.

Színpadon a Trainspotting Frank Castorf a berlini Volksbühne színpadára alkalmazta a Trainspottingot, Irvine Welsh regényét, amelyből a tavaly nálunk is bemutatott brit film készült.

Konrád, az elnök Az egykori kelet- és nyugatnémet írótársadalom közötti ellentétek elsimítása lesz a legfontosabb közéleti feladata az elkövetkező években Konrád Györgynek, akit elnökévé választott a Berlin-brandenburgi Művészeti Akadémia. A második világháború óta a magyar író az első külföldi ezen a poszton.

Sztrájk a Louvre-ban Az őrszemélyzet sztrájkja miatt négy napon át zárva tartott a Louvre. Végül tárgyalások kezdődtek az igazgatóság és a több szabadnapot követelő biztonságiak között, Párizs leghíresebb múzeuma pedig ismét megnyílt.

Lenin: Csepelről Budatéténybe Lapunk fővárosi megjelenésének napján, június 4-én a budatétényi Szoborpark Múzeumban (XXII., Balatoni út-Szabadkai u. sarok) - ünnepség nélkül - felállítják Lenin szobrát, melynek eredetijét 1958. november 7-én avatták fel Moszkva ajándékaként a csepeli vasmű főbejárata előtt. A szobor tíz év alatt tönkrement, 1969-ben a vasműben újraöntötték. Mivel 1989-90 körül egyesek a ledöntésével fenyegetőztek, a csepeli dolgozók egy éjjel leszedték maguk, a gyár egyik pincéjébe fektették, mígnem az üzem új tulajdonosa tavaly felajánlotta a múzeumnak.

Kampec: újra itthon Kisebbfajta európai turné után június 7-én a Fonóban lép fel a Kampec Dolores, amelyben ezúttal, egyetlen alkalommal Grencsó István szaxofonozik. A zenekar áprilisban egy londoni klubban játszott, majd egy olasz turnét követően legutóbb Belgrádban, Újvidéken és Ljubljanában lépett fel. Belgrádban egy Soros szervezésű, egyhetes alternatív fesztiválon szerepeltek Lajkó Félix társaságában, Újvidéken, az Interzónára keresztelt fesztiválon a Tudósok társaságában, ljubljanai szereplésükre pedig az Európai Kulturális Hónap keretében került sor.

Piccolo: 50 év, 50 nap Május 14-én, Goldoni Arlecchinójával megkezdődött a milánói Piccolo Teatro alapításának 50. évfordulóját ünneplő 50 napos, sztárokkal teli rendezvénysorozat. A "szabályos" színház mellett (meghívást kapott többek között Hamlet-monológjával Robert Wilson és Lev Dogyin Hajnali csillagjával a szentpétervári Málij Tyeatr), szerepet kap a balett (például Béjart) és a zene (Gidon Kremer, Diamanda Galás, Michael Nyman Band) is, kiállítás látható a Piccolo történetéről, s konferenciát szerveztek a színházat alapító Giorgio Strehler és Paolo Grassi munkásságáról, valamint a színházra erős hatást gyakorló brechti örökségről.

Nemzeti Színház: Bán Ferenc Az új Nemzeti Színház építésére kiírt pályázatot elbíráló zsűri 15 tagja közül 14-en szavaztak Bán Ferenc tervére, így a Kossuth- és Ybl-díjas nyíregyházi építész nyerte az 5 millió Ft-tal járó első díjat, és készítheti el a részletes kiviteli tervet. A tervpályázati kiírást 140-en vásárolták meg, 2 érvénytelen és 71 elfogadott pályázat érkezett, közülük a győztesen kívül még két pályaművet (Cságoly Ferenc, Lázár Antal, Pálfy Sándor és Keller Ferenc, illetve Turányi Gábor és Kis Péter közös munkáját) kiemelt, 3,5-3,5 millió Ft-os megvételben, további 13 pályaművet 1-1 millió Ft-os megvételben részesítettek, a bíráló bizottság a díjazásra szánt 25 millió Ft egészét kiosztotta. Az összeg mértékéről szólva a zsűri egyik tagja, Sylvester Ádám építész úgy fogalmazott: a pályázat az építészek szellemi adakozása volt, akár dologi költségben, akár szellemi áron számítva a 25 millió forint sokszorosát áldozták a leendő Nemzetire.

Az eredményhirdetéskor Demszky Gábor főpolgármester és Magyar Bálint művelődési miniszter szerződést írt alá, melyben a főváros ingyen az állam rendelkezésére bocsát egy közel 8 ezer négyzetméteres területet az Erzsébet téren. A beruházás lebonyolítására kiírt közbeszerzési pályázatot egy három ingatlanfejlesztő, beruházó, beruházásszervező és fővállalkozó cég alkotta konzorcium nyerte, idén októberben kezdődnek a szükséges közműkiváltások, jövő márciustól az építőké a terep.

Fiala István kormánybiztos szerint a pályázók előnyükre fordították a kiírás szigorú kötöttségeit. Bán Ferenc tervét értékelve Sylvester Ádám kiemelte az épület "nyitott", kitárulkozó, befogadó jellegét (a Nemzeti színművésze, Béres Ilona ugyanezért nőneműnek nevezte az épületet) s a természet és az épített világ különleges harmóniájáról beszélt (Baja Ferenc környezetvédelmi miniszter ugyanezért Zöld Színháznak nevezte). Sylvester a Narancsnak elmondta: a pályázók zöméhez hasonlóan Bán Ferenc is valamiféle képzőművészeti funkciót (Nemzeti Szalon) szán az Erzsébet téri buszpályaudvar épületének, de a buszvégállomás máshová helyezésének kérdése még nem dőlt el véglegesen.

Fehér Zászlók 23 Budapesten élő művész - közöttük három külföldi - nyitotta meg műtermét a hét végén az érdeklődők számára, akik 17 művészettörténész magyar, angol vagy német nyelvű előadását is meghallgathatták. A Bécsben és Budapesten működő Knoll Galéria által White Flags (Fehér Zászlók) címmel szervezett eseményen egyúttal a Képzőművészeti Főiskola végzős festő szakos hallgatóinak diplomamunkáit is meg lehetett tekinteni. A kíváncsiak többsége általában az előadásokra időzítette érkezését; a legszorgalmasabb műteremlátogató pedig valószínűleg az a negyven fő volt, aki emiatt utazott ide Bécsből különbusszal. Igazán vasárnap délutánra, az esemény vége felé közeledve terjedt el a hír a városban, hogy történik valami - jövőre, ha ismét megrendezik, talán előbb ébrednek. A műtermüket megnyitó művészek között volt El-Hassan Róza is, aki Herskó Judit és Köves Éva mellett Magyarországot képviseli Velencében a június 16-tól november 9-ig tartó képzőművészeti biennálén. (Képünk Klimó Károly műtermében készült.)

Színházak Kisvárdán, Szegeden Lapzártakor Kisvárdán zajlik a határon túli magyar színházak találkozója, 9 nap során 22 előadást tartanak, Szegeden pedig június 8-án kezdődik és 15-ig tart az Országos Színházi Találkozó. A Nagyszínházban, a Kamaraszínházban, a Zsinagógában, a Grand Caféban és a Teka moziban lesznek az előadások, a város két legnagyobb szállodája egy héten át ingyen a színházi szakma rendelkezésére áll, a MÁV 50 százalékos kedvezménnyel kedveskedik. A fővárosból a Mozgó Ház, a Budapesti Kamaraszínház, a Radnóti, a Víg, a Thalia Társaság, a Katona és Kamrája, a Madách és a József Attila mutatkozik be, mellettük a Szegedi, Pécsi, Győri és Miskolci Nemzeti Színház, a békési Jókai, a kecskeméti Katona, a debreceni Csokonai, a soproni Pro Cultura, a nyíregyházi Móricz és a Pécsi Harmadik Színház társulata szerepel.

Per 2Pac pénzéért Tupac Shakur örökösei beperelték a tavaly meggyilkolt rapper lemezeit kiadó Death Row Recordst és a cég ügyvédjét, amiért - állításuk szerint - megrövidítették a sztárt. A család tagjai 150 millió dollár kártérítést, továbbá a bestseller All Eyez On Me album után járó szerzői jogdíjakat követelnek, s szeretnék megszerezni a 2Pac által készített több mint száz szalagot. Állításuk szerint 2Pac szóban semmisnek nyilvánította a Death Row-val kötött szerződését.

Gyász Meghalt - az első hírek szerint a Mississippibe fulladt - Jeff Buckley, az anti-folknak elkeresztelt New York-i irányzat egyik legígéretesebb képviselője. Apja, Tim Buckley a jazz és a folk-rock határmezsgyéjének klasszikusa, fia nevelésével nemigen törődött - 1975-ben, 28 éves korában halt meg heroin- és morfium-túladagolásban. Jeff első önálló albuma, a Live at Sin-é 1993-ban jelent meg, ezt követte a nagy előrelépést mutató Grace. Ismert még az elvileg csak promóciós célra szánt Peyote Radio Theatre című EP-je is - egy posztumusz album minimum várható.

Cyberia

Eredménytelen középisk. tender "Egyik ajánlattevő sem ad elsősorban a távközlési szolgáltatást illetően olyan megoldási javaslatot, amely bizonyíthatóan alkalmas lenne a kiírásban szereplő határidőre történő megoldásra" - szólt a Művelődési és Közoktatási Minisztérium középiskolai Internet-szolgáltatásra kiírt pályázatot elbíráló zsűri döntése. Az iNteRNeTTo hírlevél értesülése szerint egyébként mindössze két érvényes pályázat érkezett, a Dataneté és az Elenderé, amelyeket - a tenderdokumentációt megvásárló többi 16 céggel együtt - meghívnak a gyorsított eljárású, megismételt pályázatra is.

Sega-Bandai: mégsem A Sega visszavonta a Bandai megvásárlására tett ajánlatát (helyette üzleti szövetséget ajánlott), így nem jön létre az a szórakoztatóelektronikai számítógépesjáték-gyártó óriás, melynek értékét egymilliárd dollárra becsülték. A hír bejelentésére mindkét cég részvényei estek a tokiói tőzsdén.

Gondban a Novell és az Intel Ezer alkalmazott elbocsátására készül a PC-s hálózati szoftvereket gyártó Novell, miután az április 30-án zárult üzleti negyedévben részvényenként 4 centet, összesen 14,6 millió dollárt vesztett.

A vártnál rosszabb negyedévet zárt az Intel is (részvényeinek értéke 12 százalékot esett vissza), elemzők szerint azért, mert a Pentium II. processzor bejelentése jelentősen csökkentette a keresletet a régi iránt, viszont az újak sem fogynak eléggé.

Unilever az egyetemistákért Universal Challange címmel weboldalt indított egyetemisták és végzősök munkakezdésének megkönnyítésére az Unilever: a http://www.unilever.com címen található site ingyen tanácsot ad ahhoz, hogyan érdemes megpályázni egy állást, lehetőséget teremt, hogy az ember elemezze saját képességeit, és tippeket ad pályázati kérdőívek kitöltéséhez, önéletrajzíráshoz. A site kommunikációs fórumot és jelszóval védett "személyes dossziét" is kínál, de természetesen bemutatja a világszerte tevékenykedő nagyvállalatot is.

Elkapott japán hacker Alig tíz percen át voltak láthatók azok a pornóképek, amelyeket a TV Asahi weboldalán lévő műholdas időjárási felvételek helyére tett valaki, aztán a felhasználók értesítése nyomán lezárták, majd három óra elteltével újranyitották a rendbe hozott oldalt. A rendőrség letartóztatta Koichi Kubochimát - ha bebizonyosodik, hogy a 27 éves férfi követte el a csínyt, akár öt év börtönre és egymillió yen (1,5 millió Ft) bírságra is ítélhetik.

iSYS-Matáv együttműködés Az iNteRNeTTo értesülése szerint a két éve alakult iSYS Hungary eladta részvényeinek 15 százalékát a Matávnak, ezzel egy időben, júniustól beszüntette saját Internet-szolgáltatói tevékenységét, ügyfeleit átadta a Matávnak, s ezentúl tanácsadóként segíti a Matáv nemrég indított kereskedelmi Internet-szolgáltatását.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.