Kulturális hírek

  • 1997. augusztus 21.

Belpol

Pepsi Sziget: Per a Prodigyvel?Lapzártakor még nem egészen eldöntött kérdés, de elképzelhető, hogy a Pepsi Sziget ´97 rendezői perben követelnek kártérítést a Prodigytől, amiért a britek néhány nappal az augusztus 18-án esedékes fellépésük előtt lemondták korábban többször is megerősített szereplésüket. A lemondás indoklása körül némi ellentmondás van, ugyanis a zenekar tagjai egyrészt állítólag orvosi papírokkal tudják igazolni, hogy kimerültségük miatt nem vállalhatták a budapesti koncertet, ugyanakkor egy nappal korábban programjuk volt Nagy-Britanniában, Leedsben játszottak.
A szinte utolsó pillanatig folytatott tárgyalások során a Sziget még azt is vállalta, hogy két charter gépet küld a Prodigyért, de sem ez, sem a 100 ezer dolláros gázsi nem volt elég. A probléma viszonylag békés rendezésének lehetőségeként felmerült az is, hogy a Prodigy egy későbbi budapesti fellépéssel kárpótolná a Szigetet és magyar rajongóit; tavalyi koncertjén az átlagos napoknál vagy 20 ezerrel több nézőt vonzott a Szigetre a zenekar, ilyesmire számítottak idén is a rendezők, akik az angolok távolmaradása miatt a Prodigy-napi jegy árát 1200-ról 800-ra vitték le, pótlásukra pedig a Korai Örömöt kérték fel.

(A Pepsi GeneratioNext tehetségkutató versenyt a Blabla együttes nyerte; folyt. köv. a szigeti eseményekről a 35-37. és a 42-43. oldalon, illetve a jövő héten.)

Velencei Filmfesztivál Aug 27. és szeptember 6. között rendezik meg az 54. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált, melynek versenyprogramjában nincs magyar mű, viszont az egyik szekció műsorára került Petényi Katalin és Kabay Barna német produkcióban készült munkája egykori alkotótársuk emlékére: In memoriam Imre Gyöngyössy.

A fesztivál Woody Allen versenyen kívül vetítendő önéletrajzi ihletésű filmjével nyílik (Deconstructing Harry) és a III. Richard 1912-es amerikai verziójával zárul, melyhez Ennio Morricone komponált új zenét. Az Arany Oroszlánért zajló verseny 19 résztvevője között négy-négy amerikai és francia és három olasz produkció található - ez persze számos film koprodukciós jellege miatt nem egészen pontos. A verseny ismertebb rendezői között van Wayne Wang (a Hongkong visszatértének napjaiban játszódó Chinese Boxszal), a kínai Zhang Yimou (Keep Cool), az amerikai Mike Figgis (One Night Stand), a japán Takeshi Kitano (Hana-bi) és a belga Benoit Lamy (Wild Games). Térségünket a lengyel Jerzy Stuhr (Szerelmi történetek) és az orosz Pavel Csuhraj (A tolvaj; amúgy Grigorij Cs. fia) képviseli, a terrorizmus témáját pedig Jim McBride ír-amerikai műve (The Informant - A besúgó) és a spanyol Daniel Calparsoro munkája (A cieges - Vakon) -, úgy is mint IRA, illetve ETA. A zsűri elnöke Jane Campion új-zélandi filmrendező.

Ami a versenyen kívüli látnivalókat illeti: az 1947-es, első velencei fesztivál 50. évfordulója alkalmából újra levetítik a teljes akkori műsort (benne többek között Hitchcock és Welles), lesz egy hét filmből álló sorozata a fellendülőben lévő brit filmgyártásnak (benne Stephen Fry és Antonia Bird új filmjei és a 24 éves Shane Meadows nagyon jó kritikákat kapott első filmje, a Twentyfour: Seven), egy másik szekcióba hét új olasz alkotást is beválasztottak, s bemutatja új dokumentumfilmjét (4 Little Girls) Spike Lee, rövid dokumentumfilmjeit a hongkongi Stanley Kwan, új táncfilmjét (The Tango Lesson) a brit Sally Potter, egy ötórás hosszúságú darabot kínál a dán Lars Von Trier, s nagy látványosságot ígér a német Wolfgang Petersen (Air Force One).

Quimby: a Kelet felfedezettje? Tizenöt közép- és kelet-európai ország 150 pályázója közül hét zenekar (egyikük a Quimby), illetve előadó került a Radio France Internationale Keleti Felfedezés 1997 című versenyének döntőjébe, amelyet szeptember elsején rendeznek Varsóban. A nemzetközi zsűri itt választja ki a győztest, aki aztán október 2-án egy lengyel sztár előtt léphet majd fel a Radio Conference Poland 97 gálaműsorában. A hét finalista: Quimby, a szlovák I. M. T. Smile, a cseh J. A. R., az orosz Kolibri és Ole Lukkoe, a horvát Putokazi és a lengyel Justyna Steczkowska.

Oasis: új album Mire ez megjelenik, Angliában minden bizonnyal, de lehet, hogy más országokban is az Oasis friss albuma vezeti már a listát: augusztus 21-én, a Be Here Now megjelenése napján totális rohamra készülhetnek a lemezboltok. A zenekar kiadója, a Creation szokatlan, de hatásos módját választotta a reklámkampánynak: ahelyett, hogy a rádiós szerkesztőket, DJ-ket és firkászokat nyakon zúdították volna előzetes példányokkal, kifejezetten elzárták az anyagtól ezt a népséget, viszont a rajongókat meghívták a szigetország hatvan Virgin Megastore-jába, és ott lejátszották nekik a megjelenés előtt álló lemezt (újságírót, fotóst nem engedtek oda, s természetesen vásárolni sem lehetett). A megjelenés dátumához közeledve a zenekar menedzsmentje azt is közhírré tette, hogy harminc napot ad arra, hogy az Oasis összes nem hivatalos website-járól eltűnjön minden szerzői jogi védelem alatt álló anyag, különben per lesz a dologból. Az Oasis máris telt házas európai turnéja szeptember 8-án startol Oslóban.

Tarantino dolgozik Karácsonyra várható Quentin Tarantino új filmje, a Shooting On Jackie Brown (Lövések Jackie Brownra) bemutatója. A Reservoir Dogstól és a Pulp Fictiontől eltérően a rendező ezúttal hozott anyagból dolgozik, Elmore Leonard 1992-ben megjelent bestsellere, a Rum Punch alapján. Gyártója, a Miramax bizalmát jelzi, hogy a Get Shortyt is jegyző Elmore Leonard négy krimijének megfilmesítési jogát is megvásárolták Tarantino számára, aki a mindössze 8 millió dollárból készített Ponyvaregénnyel 213 millió dolláros kasszasikert produkált. A hírek szerint Tarantino eléggé átformálta Leonard sztoriját (például a főszereplő bőre színét fehérről feketére változtatta), de az ismert krimiszerzőt mindez nem izgatta, "te vagy a filmes, azt használsz fel, amit akarsz". Tarantino fekete főszereplője a 70-es évek amerikai "blaxploitation" (feketéket - mondjuk - kizsákmányoló) filmjeinek sztárja, Pam Gear, mellette fegyverkereskedőt alakít Samuel L. Jackson, exbörtöntölteléket Robert De Niro, utóbbi pasik között Bridget Fonda ingadozik. (Képünkön Tarantino Robert Rodriguez Desperado című filmjének egyik jelenetében.)

Street Parade: rekord Minden eddiginél többen, helikopterről végzett becslés szerint 4-500 ezren vettek részt Zürichben augusztus 16-án a 6. Street Parade-en, a berlini Love Parade utáni második legnagyobb európai technobulin. "Minden a lehető legjobban működött" - áradozott a sajtójelentések szerint a szervezőbizottság elnöke, Herby Leodolter.

Bowie és Daddy David Bowie és a néhai Notorious B.I.G. is szerepel Puff Daddy legújabb kislemeze, a Been Around The World klipjében, melynek zenéjében hallhatók Bowie 1983-as slágere, a Let´s Dance hangmintái is. Puff Daddy pillanatnyilag a legkelendőbb hiphop-előadó Amerikában, No Way Out című bemutatkozó albuma vezeti a listát. (David Bowie budapesti sajtótájékoztatójáról a 36-37. oldalon.)

Gyász Néhány nappal 58. születésnapja előtt gyomorrák és agytumor következtében meghalt Luther Allison amerikai gitáros. Az 50-es évektől kezdve a chicagói blues egyik fő figurája volt, első albuma (Love Me Momma, 1969) a műfaj klasszikusának számít. Õ volt az első blueszenész, akit a Motown Records szerződtetett. Utolsó lemeze (Reckless) idén májusban jelent meg, s három hónapig tanyázott a Billboard blueslistáján.

CD-kalózfogás Bulgáriában Szófiában letartóztattak három férfit és egy nőt, s velük együtt lakat alá került egymillió darab kalóz-CD is. Bulgária a térség egyik legnagyobb kalóz-CD-központja, az évi termést 15 millió példányra becsülik, ezek zöme Oroszországba és a Baltikumba kerül, de állítólag jut belőlük Nyugat-Európába is.

Montserrat megmentése Szeptember 15-én, a londoni Royal Albert Hallban koncertet rendeznek többek között Paul McCartney, Sting, Mark Knopfler, Elton John és Eric Clapton részvételével: a bevételből a karib-tengeri Montserrat szigetén augusztus 8-án kitört Soufriere vulkán okozta károkon kívánnak enyhíteni. A koncertet George Martin, a Beatles egykori producere szervezi, aki egész pontosan tudja, milyen egy montserrati katasztrófa: ott berendezett stúdióját 1989-ben a Hugó nevű hurrikán tette tönkre, egyik alkalmazottja pedig nemrég, a júniusban aktivizálódott vulkán áldozatául esett. George Martin célja: 800 ezer dollár összezenélése.

Cyberia

Szovjet szputnyik az űrbe Francia gyerekek elkészítették az első szovjet szputnyik mását - egyharmadnyi méretben -, és ezt az eredeti példány fellövésének negyvenedik évfordulóján (1997. október 4.) a mai orosz űrhajósok Föld körüli pályára bocsátják majd. A tíz-egynéhány kilós szputnyikot egy ellátóhajó viszi fel a Mirre, ha októberben arra jár, és az űrhajósok űrséta közben, kézi erővel taszajtják majd tova.

Iskolai Internet: Magyarország Az Internetto értesülése szerint a második fordulóba jutott négy pályázó - Banknet, Datanet, Elender, Euroweb - közül az Elender nyerte a Művelődési és Közoktatási Minisztérium által középiskolai Internet-szolgáltatásra kiírt pályázatot.

Iskolai Internet: Anglia A Pavilion nevű délkelet-angliai regionális Internet-szolgáltató felajánlotta, hogy a Cable and Wireless közreműködésével minden angol iskolát beköt az Internetbe, iskolánként 2500 fontért (80 ezer forint), és ugyanakkor vállalja, hogy 15 fontot fizet az iskoláknak a tanárok vagy a szülők által beszervezett minden egyes új Internet-előfizetőért. Eszerint egy átlagos iskolának mindössze 175 előfizetőt kéne találnia ahhoz, hogy saját Internet-költsége megtérüljön. Részletek a SchoolNet projektről: http://www.schoolnet.pavilion.net.

Ausztrál ügyek Az Electronic Frontiers Australia kampányt kezdett az ausztrál kormány internetes tartalomszabályozó elképzelései ellen. Az elektronikus polgárjogi szervezet bizarrnak tartja, hogy a kormány felelőssé kívánja tenni az Internet-szolgáltatókat a hálózaton publikált tartalomért. Az ausztrál kormány egy Internet-rendőrség felállítását is tervezi, amely a hálón folytatott tranzakciókat felügyelné: a PARRA (Policy And Root Registration Authority) lenne a hálózati kereskedelem legfőbb felügyeleti szerve.

CompuServe: pornó nélkül, pénzzel A CompuServe alelnöke cáfolta azokat a híradásokat, melyek szerint az egyik legnagyobb amerikai online-szolgáltató felnőtteknek szóló, pornográf tartalmú fórumot indít. Félreértés: ezután sem tűrik meg a pornót, viszont az eddig is létező, "enyhébb" anyagokat egy jól elkülönített, kimondottan felnőtteknek szánt, Adult Community nevű területen gyűjtik össze, hogy így biztonságosabban lehessen védeni őket az illetéktelen hozzáféréstől. A cég egyébként az április 30-án befejeződött pénzügyi évet 186,5 millió dolláros veszteséggel zárta, tulajdonosa, a H&R Block szeptemberben ezért 70 millió dollárt készül belé injektálni, jelentette be Lawrence Gyenes pénzügyi igazgató.

Figyelmébe ajánljuk