Kulturális hírek

  • 1997. október 9.

Belpol

Galéria-vonatOktóber 23-ig tartózkodik budapesti megállóhelyén, a Nyugati pályaudvaron az a szerelvény, amely Európa idei kulturális fővárosából, Thesszalonikiből tart a jövő évi kulturális főváros, Stockholm felé, s útközben, ahol csak megáll, újabb, az utazás gondolatvilágából építkező alkotásokkal teli vagont kapcsolnak hozzá. A következő megálló Székesfehérvár.Kocsmakutyák A Budapesti Õszi Fesztivál keretében a MU Színházban mutatták be a Bálint István által írt és rendezett Kocsmakutyák című darabot.
Képünkön Vékony Zoltán és Pordán Ferenc (a harmadik, kocsma elé kötött kutyát Pécsi Marcell alakítja), a következő előadás október 14-én.

Muhammad Ali: még egy doku A Titanic Fesztivál programján is szereplő Oscar-díjas dokumentumfilm (Leon Gast: Amikor királyok voltunk) mellett készült a bokszolóról egy másik 90 perces mű is: a napokban mutatták be a kanadai CBC televízióban, címe Muhammad Ali: The Whole Story (M. A.: A teljes történet), s a Gast által középpontba helyezett Ali-Foreman-bunyó előtti, illetve utáni évekre és eseményekre koncentrál. A súlyosan beteg Ali megsegítésére egyébként Prince jótékonysági koncertet szervezett október 9-re, ezt azonban elhalasztották, mert nem sikerült időre megszervezni az esemény tévéközvetítését.

Le Corbusier: 100 Száz éve született eredetileg Charles Édouard Jeanneret néven Svájcban a 20. század egyik legkiemelkedőbb építésze, Le Corbusier, aki egy nemrégiben Franciaországban végzett közvélemény-kutatás szerint minden más építészt messze megelőző fogalomnak számít (a megkérdezettek 18 százaléka ismerte, mögötte 4 százalékkal következett Bofill). Nyilván nem függetlenül az évfordulótól, a Párizs közelében fekvő Poissyban felújítottak egy Le Corbusier által 1931-ben épített házat, a Villa Savoye-t, melyet még az építész életében, 1964-ben André Malraux kultuszminiszter történelmi emlékműnek nevezett.

Tiltott könyvek Hogy felhívják a figyelmet a cenzúra veszélyére, az Amerikai Könyvtár Szövetség - a 16. alkalommal megrendezett Tiltott könyvek hetéhez kapcsolódva - megjelentette annak a száz műnek a listáját, melyeket az elmúlt évben legtöbbször próbáltak vagy akartak eltiltani - netán el is tiltottak - az amerikai olvasóktól. A lista élén R. L. Stine Goosebumps című, bevallottan riasztó sorozata áll (Az életre kelt bábu címen most hozta ki videón az InterCom), a második Mark Twain Huckleberry Finnje, a hatodik Salinger Zabhegyezője, de szerepel a listán Steinbecktől az Egerek és emberek, Melville-től a Moby Dick, Hawthorne-tól A skarlát betű, Alice Walkertől A bíborszín, sőt Magic Johnson könyve is (What You Can Do to Avoid AIDS - Amit megtehetsz, hogy elkerüld az AIDS-t).

Nobel-esélyek Hamarosan, talán e héten várható a bejelentés (mindig egy októberi szerdára esik a nagy nap), hogy ki kapja az idei irodalmi Nobel-díjat. Mivel az elmúlt két évben költők - 1995-ben az ír Seamus Heaney, 1996-ban a lengyel Wislawa Szymborska - nyertek, ezúttal valószínűleg a prózaíróknak nagyobb az esélye. A 7,5 millió svéd koronával járó díj lehetséges nyertesei között emlegetik a portugál Jose Saramagót, a belga Hugo Claust és a holland Cees Nooteboomot (Holland hegyek című könyve nemrég jelent meg magyarul), akikre már tavaly is többen tippeltek, valamint a szintén portugál Antonio Lobo Antunest, a brazil Jorge Amadót, a mexikói Carlos Fuentest, az albán Ismail Kadarét, az észt Jaan Krosst és az amerikai John Updike-ot és Norman Mailert.

Csendéletek csótányokkal Solymosi Péter Budapestről ment New Yorkba, hogy meghódítsa az amerikai galériákat, s most ősszel két kiállítása is lesz: a mexikói Elizabeth Gomez és a Los Angeles-i Jayne Bauman társaságában október 14. és november 8. között, a San Franciscó-i Terrain Galériában november 3-31. között, New Yorkban, a Greenwich Avenue 46. alatt pedig egyedül Csendéletek döglött csótányokkal címmel.

UK Subs Sokadik budapesti koncertjét tudta le a múlt héten az örök Charlie Harper vezette UK Subs; a magyar előzenekarokkal adjusztált fellépés apropóját a Quintessentials című album adta.

Indie Top 10 Független kiadású albumok a londoni New Musical Express listája alapján:

1. Oasis: Be Here Now

2. Björk: Homogenic

3. Gravediggaz: The Pick, The Sickle And The Shovel

4. Hurricane #1: Hurricane #1

5. Stereolab: Dots And Loops

6. The Levellers: Mouth To Mouth

7. Backstreet Boys: Backstreet´ Back

8. Oasis: (What´s The Story) Morning Glory?

9. Stereophonics: Word Gets Around

10. Oasis: Definitely Maybe

Meghalt Lichtenstein 73 éves korában, tüdőgyulladás következtében, New Yorkban elhunyt Roy Lichtenstein festőművész, a pop art egyik első számú képviselője, aki leginkább hatalmasra nagyított képregényjeleneteket ábrázoló festményeivel él a köztudatban. Absztrakt expresszionista művek után 1961-ben festette első pop art-munkáit, első nagyobb kiállítását 1962-ben rendezte a New York-i Leo Castelli Galéria. Andy Warholhoz hasonlóan Lichtenstein is kölcsönhatásban állt a popzenei világgal, egyik ismert képét (Free Money - Ingyenpénz) egy hasonló című Patti Smith-dal ihlette, Paul Weller az ő grafikáival dekorált Rickenbacker gitárral mutatkozott a Jam egyik klipjében (Start), a U2 mostani, PopMart című turnéjának egyik látványossága pedig az az animációs film, melyben egy harci gép a képernyő egyik vége felől a másik felé repültében felrobban. Lichtenstein egyik legutolsó munkája a Dreamworks (Spielberg, Geffen és Katzenberg szórakoztatóipari mágnások cégének) emblémája volt. Képünk 1985-ben készült.

Paradzsanov Nem évforduló, hanem a budapesti Örmény Kulturális Központ (V. ker., Deák F. u. 17.) megnyitása adta az apropóját annak az eseménysornak, amelynek keretében október 19-ig kiállítás látható Szergej (Szarkisz) Paradzsanov, az 1990-ben elhunyt filmrendező képzőművészeti alkotásaiból. A művész másfél évtizedes tiltás után, a 80-as évek elején ezek révén térhetett vissza a szovjet nyilvánosságba. Az Örökmozgóban "a világ eddigi legteljesebb" Paradzsanov-filmszemléje tart október 12-ig - 10-én vetítik a Szajat-Nova (A gránátalma színe) általa vágott változatát (eddig csak egy csonka verziót ismerhettünk) -, a galérián róla készült videók futnak.

Díj Steven Spielberg kapja a Nemzetközi Dokumentumfilm Szövetség Amicus-díját. A szövetség tizenöt éves fennállása során ezúttal ítélték oda másodszor a kitüntetést (első alkalommal John Hendricks, a Discovery Channel tévécsatorna alapítója kapta), melyet Spielberg azzal érdemelt ki, hogy az általa létrehozott Shoah Alapítvány már több mint 35 ezer holocaust-túlélővel készített videóinterjút. Díjátadás október 31-én.

Elvisné perel + Elvis a színpadon Elvis Presley özvegye 7 millió dollár kártérítést követel az énekes egyik egykori barátjától, Currie Granttól, aki Suzanne Finstad Child Bride: The Untold Story of Priscilla Beaulieu Presley (Gyermekmenyasszony: P. B. P. el nem mondott története) című könyvében azt találta állítani, hogy ő már azelőtt lefeküdt Priscillával, hogy bemutatta volna a lányt az akkor éppen Németországban katonáskodó Elvisnek, aki aztán hét évvel később, 1967-ben feleségül vette. A most 52 éves asszonynak azt kéne bebizonyítania a bíróság előtt, hogy szűzen ment nőül a nála tíz évvel idősebb Elvishez. Priscilla szerint Grant rajta akar bosszút állni, amiért több mint 40 éve eltávolították Elvis szűkebb környezetéből.

Eközben a kanadai Calgaryban lévő Lunchbox Theatre színpadán bemutatták Marcia Kash Discovering Elvis (Elvis felfedezése) című komédiáját, melyben egy Elvis-imitátorverseny három férfi és egy női résztvevője megy egymás idegeire.

Lolita: EU-premier, USA-tartózkodás Olasz-, Spanyol- és Németországban már vetítik, Angliában és Franciaországban pedig jövő év elején mutatják be Adrian Lyne Lolitáját, Amerikában azonban egyelőre nem akadt forgalmazója a 62 millió dollárból forgatott Nabokov-adaptációnak. A film készítői szerint Hollywood fél, hogy a jelenlegi amerikai légkörben túl sokkolóan hatna az egyébként Stanley Kubrick által 1962-ben már megfilmesített történet (Vladimir Nabokov regénye 1954-ben jelent meg először Párizsban, aztán betiltották), melynek középkorú irodalmár hőse (Jeremy Irons) bele van habarodva egy 12 éves lányba (Dominique Swain játssza, aki a forgatás idején 15 éves volt). A forgalmazók nyilvános véleménye szerint a két és negyed órás film szép, de unalmas, ezért nem vették át. Hogy az amerikai cenzúra ne szólhasson egy rossz szót sem, Lyne (9 és fél hét; Végzetes vonzerő) a veszélyesebb részeknél ügyelt, nehogy megsértse a gyermekpornográfia megelőzésére hivatott, tavaly hozott törvényt.

Cyberia

Internet-regény: vége John Updike 44 társszerzője közül Dean Ruthnak kedvezett a szerencse: ő nyerte azt a 100 ezer dollárt, amit a világ első interaktív regényének írói között sorsoltak ki. A www.amazon.com címen elérhető internetes könyvkereskedés felkérésére Updike elkezdte, majd hat hét után befejezte a Murder Makes The Magazine-t; a közbeeső időben napi 7500-10 000 játékos által online beküldött bekezdésekből választották ki az esedékes folytatást.

Sulinet Az Internetto értesülése szerint a Közbeszerzési Döntőbizottság elutasította a GTS Magyarország Kft. panaszát, mely szerint a Matáv Rt. a Gazdasági Versenyhivatal határozatát áthágva vesz részt közreműködőként a Művelődési Minisztérium Sulinet programjában. Az indoklás szerint a Matáv nem minősül közreműködőnek, mert a tendergyőztes Elender "nem a közbeszerzési eljárás tárgyát képező szerződés teljesítéséhez veszi igénybe (az ISDN-szolgáltatást), hanem attól teljesen függetlenül". Vagyis az Elender azért köt szerződést a Matávval, hogy "általában a működéshez szükséges feltételeket - jelen esetben a felhordóhálózatot - megteremtse, és ezt követően megvalósíthassa a szolgáltatást" - áll a határozatban.

Kihirdették a középiskolai Internet-program hardver- és szoftverigényeire kiírt pályázat eredményét is, a nyertesek között van a Siemens, a Bull, a Kventa, az ICL, a HP, a HDSYS és az IBM, a PC-kompatibilis kliensgépekre magyar nyelvű Microsoft Windows 95 és Office 97 kerül, a szerverekre választás szerint NT 4.0, Novell Intranetware, UNIX, illetve MacOS.

Cyberpornó-lebukás New York állam főügyészi hivatala közölte, világszerte 1500 embert azonosítottak, akik az Interneten keresztül gyerekpornó-képeket cserélgetnek. A 18 hónapja tartó nyomozás 34 letartóztatáshoz vezetett New York államban, és 90 gyanúsítottra hívták fel a figyelmet más amerikai államokban, Németországban és Nagy-Britanniában.

Internet Explorer 4.0 Megjelent az Internet Explorer 4.0 végleges változata. A böngészőprogram legújabb verziójával a felhasználó ugyanazon a kezelőfelületen böngészheti a webet és saját merevlemezét is.

Intelligens Régiók Megalakult az Intelligens Régiók Szövetsége (IRSZ). Lotz Károly közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter márciusban hirdette meg az Intelligens Régió-programot, melyhez először Szombathely és a környékbeli kis települések, áprilisban pedig Nógrád megye csatlakozott. Részvételi szándékát jelezte Somogy és Bács-Kiskun is. A cél, hogy összehangolják a programban részt vevő területek fejlesztéseit és közös érdekvédelmi fórumot teremtsenek számukra.

Figyelmébe ajánljuk