Tartalom

MaNcs, IX. évf. 41. szám, (1997.10.09.) (1997-10-09)

Egotrip

Egotrip

Babarczy Eszter: Sétáló filozófia (Cement)

"This is New York", mondta a taxis, a frissen érkezett afrikai-amerikaiak nehezen utánozható kiejtésével, és megkínált rágógumival. "Don´t trust anyone." Átvágott 5 dollárral, annyi baj legyen, elvégre figyelmeztetett. Mindenesetre nem adtam borravalót. Morózusan váltunk el egymástól. Az ő jóindulata nem bizonyult kifizetődőnek, az enyém pedig meghökkentő sebességgel illant el az átverés első jelére. Szóval ez New York. Mindenki a maga szerencséjének kovácsa. Ragadd meg a kínálkozó alkalmat vagy naiv klienst, és csinálj belőle pénzt. Nem egy kantiánus város, annyi biztos. Mindenesetre Immanuel Kantból nem lenne jó taxisofőr New Yorkban. Meg kiskereskedő se. Úgy tűnik, az ő kategorikus imperatívuszát, "mindig célnak tekintsd a másik embert, sohase eszköznek", legfeljebb olyanok engedhetik meg maguknak, akik már túl vannak az első tízmillión, dollárban számolva.

Egotrip

Vágvölgyi B. András: Tokyo Underground

Nemrég megtekintettem két hatvanas évekbeli játékfilmet, a Szexuális játék és a Gimnazista gerillalányok címűeket, Adachi Masao alkotásait (az előbbi a termékeny új hullámos pornófilmes, a Nikkatsu-pinkek királya, Koji Wakamatsu társrendezésében készült). Adachi a noberu bagu (a japánban: nouvelle vague) közkatonája volt, még két-három, ma már elérhetetlen játékfilmje készült, írt forgatókönyvet a mozgalom vezérszamurájának, Oshima Nagisának, filmjei afféle japán változatai Makavejev-sensei filmjeinek, sex&politics&rock´n´roll. Csinált még egy kellemesen formabontó dokumentumfilmet Ryakusho Renzoku-Shasatsuma címen Nagayama Norio sorozatgyilkosról, akit első fokon halálra ítéltek harminc éve, a másodfok életfogytra enyhített, ezzel engedve utat írói próbálkozásainak (japán bestseller-szerző lett), majd a felsőfok ismét halál, a végrehajtás halasztást szenvedett, mert megnősült a börtönben, az idén a feleség elvált tőle, ki is végezték augusztus 1-jén hirtelen.

Egotrip

Seres László: Dekóder

"Mi történt a hősökkel?" - kérdezte a The Stranglers úgy húsz éve, hogy Lev Trockij és Sancho Panza példáján illusztrálva kimondja: "Nincsenek többé hősök", ennyi volt. Hősök persze vannak, kérdés, felismeri-e őket koruk, és mit csinál velük az utókor. Mellszobor? Balzsam? Tömegsír? CD-ROM? Kommunista hősöknél pláne nehéz eldönteni, hogy a naiv, jóindulatú álmodozó harcost szeressük-e, aki "jót akart", de hát a csúnya körülmények/az imperializmus/a CIA/a többi elvtárs jól betett neki; avagy a véreskezű terroristát gyűlöljük-e, akinek a cél minden, az eszköz szentesített.

Publicisztika

Publicisztika

Nép, szavazás

Idén júliusban, a madridi NATO-csúcs után nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarországot most már csak a magyar politikusok tudják meggátolni abban, hogy belépjen a NATO-ba - de akkor erre a lehetőségre csak legyintett az ember. Pedig hogy alábecsültük őket!

Belpol

Belpol

Gúzsba kötve táncolni (Wéber János, az Országos Rádió és Televízió Testület tagja)

Nyár volt - mondta az ORTT elnöke válaszul arra a kérdésre, hogy miért csak hónapokkal később utalta át a testület az MTV Részvénytársaságnak az MTM-SBS-től beszedett egymilliárd forint 70 százalékát. Hogy pontosan mire gondolt, kiderül alább. Révész T. Mihályt néhány perc alatt háromszor szembesítették az általa irányított ORTT törvénysértéseivel. Következmény nincs, csak ősz, és szaporodó műsorkínálat. Az ORTT néppárti jelölésű tagjával a törvényeket kevésbé sértő feladatokról beszélgettünk.

Belpol

Kulturális hírek

Galéria-vonatOktóber 23-ig tartózkodik budapesti megállóhelyén, a Nyugati pályaudvaron az a szerelvény, amely Európa idei kulturális fővárosából, Thesszalonikiből tart a jövő évi kulturális főváros, Stockholm felé, s útközben, ahol csak megáll, újabb, az utazás gondolatvilágából építkező alkotásokkal teli vagont kapcsolnak hozzá. A következő megálló Székesfehérvár.Kocsmakutyák A Budapesti Õszi Fesztivál keretében a MU Színházban mutatták be a Bálint István által írt és rendezett Kocsmakutyák című darabot.

Belpol

Választási előkészületek: Félkészenlét

A levegő szinte vibrál, felelős tényezők odahaza esténként csapdlecsacsizás helyett koalíciós puhatolózási kimeneteleket meg programvariációkat latolgatnak, a lesifotósok lopakodó stratégákra lesnek a pártszékházak körül, de azt, hogy ki mivel rukkol majd elő a napon, mikor a választási kampány kezdetére virradunk, egyelőre nemigen hajlandók elárulni az illetékesek. Meglehet, azért, mert egyelőre maguk se igen tudják, kitől, ki által, kiért és mit akarjanak.

Belpol

Csikós József előzetes letartóztatásban: Egy híján húsz

Csikós József ismét egy sikerpropaganda részese. Gyakorló sztárcsinálóként, az MSZMP KB agitációs-propaganda osztályvezető-helyetteseként ő maga is sokat munkálkodott azon, hogy a fehéret is feketén lássuk. Néhány hete - némi képzavarral élve - ismét előtérbe került: a tököli rabkórház lakóját a Központi Bűnüldözési Igazgatóság azzal gyanúsítja, hogy ő áll a leszámolásos merényletek mögött. Csikós József ügyvédje szerint a KBI vezetője, Kiss Ernő tizenkilencre lapot húzott. Nagy István ügyvéd azért mondta le az Aktuálisban való közös szereplését Kiss Ernővel, mert úgy látta: "A büntetőeljárást nem a sajtó nyilvánossága előtt kell megvitatni."

Belpol

G. Nagyné Maczó Ágnes leváltása : Népi púder

Egy nappal azután, hogy Torgyán doktor sajtóértekezletén közölte, nincs Maczó-ügy a pártban, és különben is, ő olyan erős, hogy megengedheti magának a mellébeszélést, az FKgP és az Országgyűlés alelnök asszonya hivatalosan, írásban is megkapta: leváltották a párt alelnöki posztjáról. Ezzel az "ügy" lezárult, hiszen a személyeskedő vita egyik félnek sem az érdeke, politikailag pedig az FKgP sínen van: a KDNP-vel a hátán a Fidesz felé tart.

Külpol

Külpol

Pápa-centenárium: Ottaviani bosszúja

David Levine, a The New York Review of Books híres karikaturistája Hamletként, egy koponyával a kezében ábrázolta (1993. augusztus 12.). "Az első modern pápa" - írta róla a cikk írója. A megállapítás a szóban forgó pápa, VI. Pál önmagával viaskodó, tanakodó, egymásnak ellentmondó szempontokat egyesíteni kívánó természetére utalt.

Film

Film

"Ha megölnek egy nőt" (Szász János filmrendező)

Lapunk megjelenésének napján mutatja be a Művész mozi Szász János Csáth Géza Anyagyilkosság című novellája alapján készített filmjét, A Witman fiúkat. Az idei filmszemlén díjat nyert alkotás azóta megjárta a világ számos fesztiválját Cannes-tól Torontóig, és a hírek szerint mindenütt kedvező fogadtatásra talált. A sikert tetézi, hogy Magyarország ezt a darabot terjesztette föl Oscar-díjra, az Európai Filmakadémia pedig behívta az Európa Filmdíj (Felix) húsz jelöltje közé.

Film

"Mindannyian neki vagyunk nyomva valamilyen köszörűkőnek" (Bornai Tibor zenész)

Bornai Tibor zeneszerző, szövegíró, billentyűs 25 éve zenél. Az idők kezdetén (ahogyan minden rendes tizenéves) helyes félamatőr együttesekben - Bogyó, Küllőrojt -tette, mígnem az 1981-ben megalakult KFT zenekar a Táncdalfesztiválon viharos gyorsaságú és igen látványos sikert aratott (Bábu vagy). Az országos hírnév az illegalitásból s így az arcfestés kényszeréből is kiszabadította őket (Bornai mindig is utált sminkelni). Izgalmas, eseményszámba menő zenekar voltak, zenéjük is, szövegeik is a mai napig messziről felismerhetők. Még tehetségesebb epigonjaiknak is hamar be kellett látniuk, a KFT olyan műfajt teremtett, amely egyedül az övé, utánozhatatlan. Működésük tíz éve alatt hét nagylemezük jelent meg. 1990-ben, amikor a világzene épp csak sejtetni kezdte, hogy a világon van, Bornai már a Baba Yagával nyomul - 1992-ben lemez Münchenben, európai turné Norvégiától Olaszországig, közös tévéshow Párizsban Paul McCartneyval, a prágai kereskedelmi rádiók slágerlistáját heteken át vezetik. Ehhez képest első lemezük évek óta porosodik egy nagy német lemezcég pincéjében (túlélő-felszereléssel és egy kevés orosztudással a kalózkiadás persze megszerezhető a moszkvai újságoskioszkokban). Bornai a várakozás éveit sem töltötte tétlenül: október elején megjelenik harmadik önálló lemeze, a Balatoni tél.

Zene

Zene

Film: Fusson, akinek zongora (Scott Hicks: Ragyogj)

Néhány történettől minden valószínűség szerint sosem szabadulhatunk meg. Lázadnunk is felesleges ellenük: a szerető és gazdag férje oldalán végre békét találó cselédlány meséje mellett regényben, filmen, akárhogy, mindig népszerű lesz az őrült zseni esete is, a betegséget legyőző sikeré, a nagy (hang)versenyé, melyen a versenyző igazságtalanul elbukik, és csak közvetlenül a vég előtt indulhat eséllyel. De akkor, épp a happy endre, úgyis célba ér. A történet maga -ha már úgyis mindig visszatér - valószínűleg nem jelzi a minőséget. Folytatásos lányregény ugyanúgy lehet belőle, mint őszinte, megrázó film. A gyakorlatban ez utóbbi mégis sokkal nehezebbnek látszik. A Ragyogj legalábbis ezt bizonyítja.

Zene

Film: Amerikai skizó (John Woo: Ál/Arc)

A műfaji szinkretizmusok korát éljük. A hollywoodi ötletgyárosoknak az sem szegi kedvét, hogy eddigi kísérleteik többé-kevésbé kudarcot vallottak. Bár - a szabályt erősítő kivételként - az erotikus thrillernek nevezett képződmény még működött valamennyire, a legtöbb hasonló, a különböző műfajok összebékítését célzó próbálkozás nem vezetett eredményre, lett légyen a műfaj családi akciómozi (Solo), lélektani drámába oltott krimi (A rajongó) vagy éppen vidám családi kémdráma (True Lies), álomgyári skizó mind, a tökéletes alkotói melléfogás néhány gyöngyszeme a közelmúlt amerikai mainstream terméséből.

Zene

Dylan, 1997 (Bob Dylan: Time Out Of Mind)

A komolyabb lapok május végén készültségbe helyezték nekrológíróikat, pár nap múlva aztán lefújták a riadót, Bob Dylan mégsem kopogtatott be a mennyország kapuján. Maradna még itt egy darabig, éltesse istene, és zenélgetne is, ha már.

Tudomány

Tudomány

Lovas és vadászíjász-játékok: Nomád Max

Ha a Magyar Narancs felkérne végre, hogy számoljak be egyik horgászélményemről, lemennék a Duna-partra és kifognék egy aranybékát. Megcsókolnám, rögvest aranyhajú királylánnyá változna, és így szólna hozzám: szevasz, Laci, most bármit megtehetsz velem, de előbb, kérlek, engedd meg, hogy teljesítsem három kívánságod. Én ekkor az ajánlatot elfogadva így szólanék: először is hadd legyen csak két kívánságom, másodszor, a KERMI dolgozói ezentúl kapják Ultra Magic Hydromasszázsban a fizetésüket, végül pedig épüljön fel Kisrozvágyon egy ősmagyar nemzetségi szálláshely.

Tudomány

Tatabánya ötvenéves: Sújtólégvár

Múlt szerdán két hétig tartó ünnepségsorozat vette kezdetét abból az alkalomból, hogy Tatabánya ötven éve város. A fél centenárium egyelőre nem rázta fel az ottaniakat, bár az is igaz, hogy ottjártunkkor még nagyon az elején jártak az örömködésnek.

Tudomány

Festett malaszt: Macskakaparás szőrével

Engem csak az győzött meg igazán, amikor megnéztem az első videófelvételt. A világ túlsó feléről jött Interneten, nagyon lassan, pár másodpercnyi csupán, hang nélkül, de azt látni lehet, hogy nem trükk. A macska tényleg ott ül a falnak támasztott tábla előtt, és türelmesen, elmélyülten kenegeti a festéket egyik mellső lábával a kifeszített papírra. Fest.