Kulturális hírek

  • 1998. április 2.

Belpol

Színházi világnap: alapkő és díjDrámaírók köszöntő szavai és egy 33 színész által előadott Petőfi-vers elhangzása után szombaton az Erzsébet téren ünnepélyesen lerakták az új Nemzeti Színház alapkövét. A Bán Ferenc terve alapján megvalósuló épület nyitó előadását 2000.
október 23-ra lőtték be; az intézmény egyelőre miniszteri főtanácsadói címet viselő vezetőjével, Bálint Andrással készült interjúnk a 8-9. oldalon.

A színházi világnapon első ízben adták át a Hevesi Sándor-díjat három olyan művésznek, akik munkájukkal hozzájárultak a magyar színház nemzetközi hírnevének növeléséhez. A nyertesek: Ascher Tamás rendező, Bozsik Yvette táncművész és Lakos Anna dramaturg, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa.

Buchenwaldi rajzok Überlebensmittel. Zeugnis. Kunstwerk. Bildgedächtnis (Túlélelem. Tanúbizonyság. Műalkotás. Emlékkép) címmel kiállítás nyílt az egykori buchenwaldi koncentrációs tábor fertőtlenítő épületében az 1937-1945 között ott raboskodók munkáiból, köztük az egykor Jean Cocteau-val is együtt dolgozó Paul Goyard (1886-1980) tavaly felfedezett ceruzarajzaiból.

Miles ´65-68 The Miles Davis Quintet: The Complete Columbia Studio Recordings címmel a Sonyhoz tartozó Columbia egy hat CD-t tartalmazó dobozban megjelentette Miles Davis összes felvételét, amelyet 1965-1968 között a Columbia Records New York-i stúdiójában készített. Miles Davis mellett Wayne Shorter, Herbie Hancock, Ron Carter és Tony Williams játszik az 56 szerzeményen, melyek között több, eddig publikálatlan felvétel is hallható.

AIDS-ellenes pornó francia kormánypénzből A francia egészségügyi minisztérium beszállt a pornóiparba: a csak előfizetők által fogható Canal Plus népszerű, minden hónap első szombat- ján, éjfélkor látható pornófilmje előtt április 4-ét követően öt alkalommal egy-egy olyan rövidfilmet sugároznak majd, amelyek 1,2 millió frankra rúgó költségeinek egyharmadát a minisztérium állta, minek fejében a szereplők gumióvszert húzva kampányolnak a Franciaországban ismét növekvő mértékben terjedő AIDS ellen. A rövidfilmek rendezését korábban pornót soha nem készített fiatalokra bízták, az első darabot Cedric Klapisch, a sikeres low-budget Chacun cherche son chat rendezője jegyzi.

Múlt és Jövő: zsidó tudományok, ´48 Több új kötettel gyarapodott a minap a Múlt és Jövő lap- és könyvkiadó katalógusa. Megjelent a Zsidó tudományok címen indított sorozat első két darabja, Hahn István A próféták forradalma és Bacher Vilmos Szentírás és zsidó tudomány című műve. Az 1848-as forradalom 150. évfordulója alkalmából megemlékezést rendeztek a Magyar Irodalom Házában a zsidók 48-as részvételéről, s bemutatták a folyóirat e témához kapcsolódó, legújabb számát, valamint két új kötetét, Bernstein Béla A negyvennyolcas magyar zsidók című monográfiáját és Zsoldos Jenő 1848-1849 a magyar zsidóság életében című szöveggyűjteményét.

Mexikói menedék íróknak Mexikóváros polgármestere, Cuauhtemoc Cardenas megállapodást írt alá, melynek értelmében a város huszonötödikként csatlakozott ahhoz a hálózathoz, amely a Nemzetközi Íróparlament kezdeményezésére világszerte menedéket nyújt a hazájukban üldözött íróknak. Az érintett városok vállalják, hogy a - jelenleg épp a nigériai katonai diktatúra elől emigrált Nobel-díjas Wole Soyinka által elnökölt - szervezet megnevezte írók számára biztosítja az odautazás költségét, egy-két évi alkotói ösztöndíjat és lakást, a kedvezményezett pedig vállalja, hogy ott dolgozik tovább, és nyíltan fellép a szabad véleménynyilvánítás jogáért.

Film a Palme-gyilkosságról Kjell Sundvall thrillert készített Olof Palme svéd miniszterelnök 1986-ban történt meggyilkolásáról: a Sista Kontraktet (Az utolsó megbízás) alapjául egy John W. Grow álnéven írt könyv szolgált - a szerző kilétéről állítólag fogalmuk sincs a film készítőinek -, amely a svéd üzleti élet sötétben bujkáló elemeinek rója fel a máig megoldatlan merényletet.

Senior és junior fotó Az exponált világ címmel március 30. és április 5. között 38 város több mint száz kiállítótermében megrendezett első Országos Fotóhét egyik bemutatóján, a Kossuth Klubban április 5-ig láthatók a Magyar Fotóművészek Szövetsége Senior Alkotócsoportja, illetve a Fiatalok Fotóművészeti Stúdióján belül működő, Gulyás Miklós vezette autonóm riportcsoport felvételei. Képünkön Zöld László munkája.

Kínai nemzeti színház 1999-ben elkezdődik a kínai nemzeti színház építése Pekingben, a Tienanmen tér közelében - már ha az épület tervezésére várhatóan kiírandó nemzetközi pályázat eredményesnek bizonyul. A kormányzati terv szerint az épületben négy színházterem lenne, a cechet az állami költségvetés állná.

48-as aukció Az 1848-as forradalom emlékeiből - korabeli fotográfiákból, kéziratokból, metszetekből, falragaszokból, okmányokból és ritka könyvekből - rendezett árverést a Központi Antikvárium és a Márffy és Társa Aukciósház. A 254 tételből csupán egy nem talált gazdára, a teljes bevétel 4,5 millió forint volt, összesítésben a leütési árak a kikiáltási árak háromszorosát érték el. A képünkön látható, 1849-ből származó litográfia (melyen Kossuth, Perczel, Klapka, Aulich, Dembinsky és Bem búcsúzik a hazától) 50 ezer forintért talált gazdára. A Narancs értesülése szerint az aukción részt vevő múzeumok és levéltárak licitáltak ugyan, de inkább csak felverni tudták az árakat, nem bírták a versenyt a magángyűjtőkkel.

Oscar: tarolt a Titanic "Én vagyok a világ királya, hú!" - e szavakra futtatta ki díjátvevő beszédét James Cameron, a Titanic rendezője, aki személy szerint három szobrocskát kapott, tizennégy kategóriában jelölt filmje pedig összesen tizenegyet Los Angelesben, a 70. alkalommal megtartott Oscar-díj-kiosztási ceremónián, amivel beállította William Wyler Ben Hurjának 1959-es rekordját. A legjobb film Oscarja mellett a Titanic kapta többek között a legjobb rendezés és operatőri munka (Russell Carpenter) elismerését is, színészi díj viszont nem jutott szereplőinek: azokat Jack Nicholson és Helen Hunt (a James L. Brooks rendezte Lesz ez még így se két főszereplője), epizodistaként pedig Robin Williams (Gus van Sant: Good Will Hunting) és Kim Basinger (Curtis Hanson: Szigorúan bizalmas) nyerte. A legjobb eredeti forgatókönyv díját két huszonéves színész, Ben Affleck és Matt Damon kapta (Good Will Hunting), a legjobb külföldi filmnek a holland Mike van Diem rendezte Karakter bizonyult, az eredeti filmzene Oscarját a drámai kategóriában James Horner (Titanic), a vidám kategóriában Anne Dudley (Alul semmi; amúgy Art Of Noise-tag) nyerte, életművéért pedig a klasszikus hollywoodi musical nagy öregjét, Stanley Donent (többek közt Gene Kelly Ének az esőben-jének társrendezőjét) tüntették ki. Az egész estés dokumentumfilmek Oscarját a Simon Wiesenthal Center által gyártott, Marvin Hier rabbi és Richard Trank neve alatt futó The Long Way Home nyerte - megelőzve többek közt Spike Lee esélyesnek tartott, HBO-gyártású munkáját, pedig a 4 Little Girls új információival hozzájárult ahhoz, hogy az FBI felújítsa a nyomozást egy 1963-as gyilkosság ügyében, melynek során négy fekete kislány vesztette életét az alabamai Birmingham baptista templomában, amikor fajgyűlölő fehérek bombát dobtak az épületre.

Cat Stevens és Bosznia Cat Stevens, az egykor sikeres, görög származású brit popénekes, aki 21 évvel ezelőtt muzulmán hitre tért át, és a Yusuf Islam nevet vette fel, hosszú szünet után, mint londoni sajtókonferenciáján elmondta, a boszniai háború hatására új lemezt készített: a többek között bosnyák muzsikusok közreműködésével felvett I Have No Cannons That Roar album címadó dalát Irfan Ljubijankic néhai bosnyák külügyminiszter írta néhány hónappal azelőtt, hogy helikopterét 1995-ben egy szerb rakéta lelőtte. A dalt eredetileg a népszerű bosnyák énekes, az 1992-es eurovíziós dalversenyen szerepelt Dino Merlin adta elő, az ezt tartalmazó kazettát pedig Ljubijankic azzal adta át Islamnak, hogy ha tud, segítsen vele Boszniának.

Gyász 88 éves korában elhunyt Galina Ulanova orosz prímabalerina. 1928-ban lett a Kirov-balett tagja, 1944-ben a Bolsoj szólistája. Leghíresebb szerepei közé tartozott a Giselle, a Hattyúk tava, a Csipkerózsika, a Hamupipőke és Prokovjev Rómeo és Júliája.

Néhány hónappal 62. születésnapja előtt meghalt Császár István író. 1967-ben, Fejforgás és - a később megfilmesített - Utazás Jakabbal című elbeszélései nyomán figyeltek fel rá.

Életének 89. évében elhunyt Ferdinand Porsche, a nevét viselő sportautó, valamint a bogárhátú Volkswagen tervezője, aki 1972-ig vezette stuttgarti vállalatát.

Eötvös Péter operája Lyonban A lyoni operaházban bemutatták Eötvös Péter Csehov Három nővér című drámájából komponált operáját, melynek librettóját a nemrég elhunyt Claus H. Henneberg írta, Krzysztof Wiernicki fordította vissza oroszra, színpadképét a japán Natsuyuki Nakanishi, jelmezeit Sayoko Yamaguchi tervezte, az előadást pedig Ushio Amagatsu rendezte.

Cyberia

Frankofónia: magyar siker Akárcsak tavaly, idén is nagyszerűen szerepeltek a magyar fiatalok a Web és a Frankofónia napján rendezett nemzetközi versenyben: a budapesti Francia Intézet színeiben versengő Faragó Dávid és Horváth Domokos alkotta csapat lett a hatodik, előttük csupa francia anyanyelvű páros végzett. A Budapesti Műszaki Egyetem színeiben induló Rill Ádám és Daniel Hillier a 29. lett, az összesítésben pedig ismét Magyarország bizonyult a legeredményesebb nem frankofón országnak. A nem francia anyanyelvű világból a magyarokon kívül csak egy-egy lengyel, kínai és orosz páros tudott befurakodni az első 30 közé, német, brit vagy amerikai csapatok viszont egyáltalán vagy csak elvétve akadtak a versenyben.

Massive Attack: visszaszámlálás Március 20-án kezdődött, április 13-ig tart az a sztár-szinten eddig példátlan virtuális ínycsiklandozás, melynek során a Massive Attack apránként (március 30. után teljes egészében), az Interneten közzéteszi Mezzanine című új albumát, mielőtt az a boltokba kerülne. A zenekar lapján (www.virginrecords.com/massive_attack), a láng emblémára kattintva előcsalható album három számában, közte a kislemeznek szánt Teardropon Elizabeth Fraser (Cocteau Twins) is énekel. Az album megjelenése után brit, majd európai turnéra indul a zenekar, május 2-án Milánóban, 12-én Bécsben, 13-án Münchenben, 14-én Berlinben, 16-án Varsóban lesznek.

Digitális bestseller Az online-könyvpiac vezető cége, az amazon.com statisztikája szerint a legkelendőbb dokumentumregény pillanatnyilag Don Tapscott új könyve, a Growing Up Digital: The Rise of the Net Generation (Digitálisan felnőni: a Net-generáció felemelkedése) - ajánlja a művet az Edupage.

Andy Grove hátrébb húzódik Májusban visszavonul a világ számítógépes processzorainak kétharmadát gyártó Intel napi ügyeinek irányításától, és elnökként csak a cég stratégiai döntéseivel foglalkozik majd a 61 éves Andy Grove, aki 1956-ban Gróf András néven érkezett Amerikába, 1968-ban lépett be az Intelhez, melynek 1987-ben lett az igazgatója. A Time magazin által tavaly az év emberének válaszott Grove (a Csak a paranoiások élik túl című könyv szerzője) utódja az 58 éves Craig Barrett lesz.

iNteRNeTTo Explorer Az iNteRNeTTo a Microsofttal együttműködve saját webböngészőt ad ki: az iNteRNeTTo Explorer, az Internet Explorer legfrissebb magyar nyelvű változatán alapuló böngésző elérhető lesz a PC World és a PC-X májusi CD-mellékletén. A szoftver ingyenes terjesztésű, önálló CD-ROM-on is megjelenik, melyen a különleges Explorer és az ajándék programok mellett audio-sáv is lesz: rajta dr. Máriás Béla és a Tudósok új felvételei. Az internettósított Explorer alapbeállításában a http://internetto.hu cím fog szerepelni, és a kedvencek között megtalálható lesz az összes mutáció, valamint a hazai Internet legjobb oldalait tartalmazó Cyber.index című válogatás is. Keresőoldalként a népszerű Heurekát állítják be. Az iNteRNeTTo Explorer várhatóan már április közepétől letölthető lesz az iNteRNeTTóból (http://internetto.hu/).

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?